Mlynská ulica v Nitre sa má zmeniť na miesto pravidelných degustácií vín z Nitrianskeho regiónu

Regionálne združenie Váh-Dunaj-Ipeľ plánuje v spolupráci s Mestom Nitra zriadiť Vínnu cestu, ktorá má oživiť tradíciu vinohradníckeho kraja, informoval o tom riaditeľ združenia Daniel Balko. Organizovaná má byť vrámci projektu „Víno ako produkt zážitkového turizmu“, ktorý má podporiť vnímanie a predaj vín z Nitrianskeho vinohradníckeho regiónu a vytvorenie trvalého priestoru pre tento druh projektov. Naplánovaných je 10 akcií, počas ktorých sa odprezentujú výrobcovia vín z jednotlivých vinohradníckych rajónov a doprevádzať ich bude bohatý kultúrny program. Na každej akcii budú môcť návštevnici degustovať minimálne 10 druhov vín. Cieľom je tak odprezentovanie viac ako 100 druhov vín, ktoré sa potom budú postupne zaraďovať do vínnej karty a neskôr sa tak vytvorí veľká vinotéka v Nitre. Vyhradený rozpočet na tento projekt je 17 494 eur, pričom žiadateľ, ktorým je Regionálne združenie Váh-Dunaj-Ipeľ, prispelo sumou 2000 eur.

Počas degustácií budú môcť návštevnici ochutnať produkty od známych, ale aj menej známych výrobcov, ktorí sa tak môžu lepšie odprezentovať a dostať do povedomia ľudí. Dve akcie budú mať špeciálny charakter: prvá akcia bude venovaná „oberačke a burčiaku“ a druhá akcia bude zameraná na prezentáciu vín z regionálnej súťaže vín Divinex. Vínna cesta prvý krát privíta návštevníkov v piatok 29.júla, kedy budú môcť ochutnať produkty z Hurbanovského vinohradníckeho regiónu. Na tejto akcii bude k dispozícií na degustáciu 12 druhov vín a hudobne bude doprevádzať ľudová skupina Halúzkovci. Jazzové evergreeny sa postarajú o dobrú náladu v piatok 5.augusta, kedy je naplánovaná prezentácia vín z Tekovského rajóna. Augustový program uzavrie ochutnávka ružových vín z celého Nitrianskeho kraja, ktorá sa bude konať 20.augusta. Akcie sa budú konať minimálne dva krát do mesiaca až do decembra, kedy sa celý projekt zakončí degustáciou mladých vín.

Súčasťou projektu bude aj festival dobovej hudby Vandrovali hudci, ktorého ťažiskom bude tradícia vína v historickej hudbe. Ďalšími akciami budú Barokový deň v Mojmírovciach, ktorý sa bude konať 15.septembra a jazzové korzo konajúce sa 12.8., 19.8. a 27.8.

V Stredovekej taverne budú mať návštevnici možnosť zakúpiť si suveníry a originálne ovocné destiláty typické pre Nitriansky región. Postupne chcú v taverne rozširovať sortiment aby sa z nej stala predajňa regionálnych výrobkov. Návštevnici budú môcť ochutnať aj rôzne špeciality ako vypálené hrozno, odrodové destiláty či burčiak.

*Stredoveká taverna sa nachádza v Mlynskej uličke v Nitre oproti OD Tesco.

Vínna cesta bude vždy v stanovený termín otvorená od osemnástej hodiny a do projektu budu zapojené všetky podniky na Mlynskej ulici. Organizátori tak chcú vytvoriť nové živé miesto v Nitre, kde si ľudia sadnú a oddýchnu pri kvalitnom víne.

Súbežne s týmto projektom organizuje Regionálne združenie Váh-Dunaj-Ipeľ aj Kultúrne leto bez hraníc v Komárne a Komárome. Cieľom je využitie potenciálu týchto miest v zmysle cezhraničnej spolupráce. Tento projekt zahŕňa filmový festival, „lehárové Komárno“, Vínne korzo či festival pálenky.

Vínna ulička Nitra plagát

Fotografie z prezentácie projektu Vínna ulička

Zdroj: Nitralive.sk