Aj tento rok si mesto pod Zoborom podujatím Kráľovská Nitra pripomenie udelenie výsad slobodného kráľovského mesta. Stane sa tak počas víkendu 31.8. a 1.9. keď sa Mestský park na Sihoti premení na veľké stredoveké predmestie. Nájdete v nej nielen dobových remeselníkov a ukážky stredovekej kuchyne, ale aj skutočných rytierov a bohatý program pre rodiny s deťmi. Kráľ Belo IV. dňa 2. septembra 1248 povýšil Nitru, stále spustošenú tatárskym vpádom, do výsadného postavenia. Nitrianskych kupcov oslobodil od platenia trhových poplatkov a mýt, mestu povolil ďalší pravidelný týždenný trh a mešťanom dal právo spravovať si vlastný mestský život volenými zástupcami. „Slobodných kráľovských miest bolo v celom Uhorsku málo a nie náhodou sú preto dodnes na túto výnimočnú minulosť hrdé a pravidelne si ju pripomínajú. Minulý rok sa nám pod názvom Kráľovská Nitra podarilo premeniť námestie na Vŕšku na stredoveký trh a malým divadelným predstavením sme zrekonštruovali možný priebeh vyhlásenia výsad. Tento rok sa posúvame ďalej a môžeme sa tešiť na veľkolepý kráľovský sprievod i atraktívny program historického festivalu v parku,“ hovorí Daniel Balko, viceprimátor a dlhoročný organizátor historických podujatí v Nitre.

Mestský park na Sihoti ponúkne unikátnu možnosť spoznať podobu stredovekej Nitry. Počas víkendu osláv udelenia kráľovských výsad mestu Nitra sa totiž park zmení na veľké stredoveké predmestie, ktoré ponúkne netradičný pohľad na život vtedajších obyvateľov. A hoci sa v mestskom parku bude historický festival konať po prvýkrát, organizátor verí, že Nitrania si prídu na svoje. „Historické festivaly sú akýmsi fenoménom súčasnosti. Čoraz viac nás láka nazrieť do minulosti a spoznať spôsob života našich predkov. Nitra je krásne mesto s výnimočnou históriou, ktorú stojí za to poznať. Kráľovská Nitra prinesie viac ako len dobové stany uprostred parku. Z bohatého programu si vyberie naozaj každý,“ uvádza Peter Kolišťanik, ktorý je zároveň organizátorom historického festivalu Stredoveké dni v Hlohovci.

Pravú stredovekú atmosféru vytvoria dobové trhy, v rámci ktorých budete môcť spoznať tradičné, často zabudnuté remeslá. Gazdinky budú môcť spoznať tajomstvá stredovekej kuchyne a najmenší sa určite zabavia v detskej aréne i na stredovekom kolotoči. V rámci historických vystúpení sa môžu návštevníci tešiť na šermiarske vystúpenia, dobové tance a chýbať nebude ani vychýrený rytiersky turnaj, v ktorom sa predstavia tí najudatnejší rytieri, bojujúci o ruku krásnej princeznej. Po celej ploche mestského parku budú rozmiestnené aj rôzne sprievodné atrakcie pre rodiny s deťmi.

Ak hľadáte spojenie histórie a zábavy pre celú rodinu, na historickom festivale Kráľovská Nitra by ste rozhodne nemali chýbať. Viac informácií o festivale nájdete na stredovekedni.sk a na www.facebook.com/stredovekedni.