Mesto pod Zoborom si počas posledného prázdninového víkendu pripomenulo 771. výročie udelenia kráľovských výsad kráľom Belom IV. Pri tejto príležitosti sa v Mestskom parku na Sihoti konal historický festival Kráľovská Nitra, inšpirovaný obdobím stredoveku. Počas dvoch dní mohli návštevníci zažiť lukostrelecký turnaj, rytiersky turnaj na koňoch i temné šermiarske vystúpenie Očistec. Výnimočnou udalosťou pre Nitranov bol aj historický sprievod mestom.

Časť Mestského parku na Sihoti, situovaná pod Nitrianskym hradom, sa uplynulý víkend premenila na stredoveké predmestie, ktoré návštevníkom poskytlo bohaté možnosti na trávenie voľného času. „Sme veľmi radi, že sa Kráľovská Nitra odohráva práve na tomto mieste. Nachádzame sa priamo pod dominantou mesta, Nitrianskym hradom, čo ešte viac umocňuje historickú atmosféru. Verím, že sa návštevníkom rôznorodý program páči a že sa festival stane pre obyvateľov mesta peknou tradíciou,“ uviedol organizátor festivalu Peter Kolišťanik.

Kráľovská Nitra ponúkla program pre všetky vekové kategórie. Najmenší návštevníci mali možnosť vychutnať si vystúpenia akrobatky Vierky, fakíra Adriána, dobovú podobu tanca zasa spoznali prostredníctvom tanečného vystúpenia Dvor z Anjou. Veľkej obľube sa tešilo bábkové divadlo Dvor zázrakov, ktoré si svojimi zábavnými rozprávkami získalo srdcia veľkých i malých. Nechýbali ani sokoliari, stredoveké atrakcie či vozenie na koňoch. Gro programu Kráľovskej Nitry ale tvorili profesionálne historické vystúpenia. Návštevníci mali možnosť vidieť lukostrelecký turnaj v podaní skupiny historickej lukostreľby Vinedi, lovecký turnaj pánov i vystúpenie Landsknechtskej jednotky. K najväčším lákadlám ale nepochybne patril veľkolepý rytiersky turnaj na koňoch a temné šermiarske vystúpenie Očistec, ktoré sa tešili hojnej účasti návštevníkov.

Nedeľa patrila okrem spomínaných vystúpení aj historickému sprievodu mestom. Zástup kráľa, jeho milej, rytierov na koňoch, panošov a trubadúrov sa tiahol cez celé centrum mesta až na Vŕšok, kde prebiehala historická scénka ako rekonštrukcia udelenia kráľovských výsad mestu. Scénky sa zúčastnil aj primátor mesta Marek Hattas, ktorý ako richtár Marek prijal od kráľa Bela IV. status kráľovského mesta pre Nitru. Sprievod sa následne vrátil späť do parku, kde proces udeľovania kráľovských výsad pokračoval pred zrakmi širokej verejnosti. Popoludní sa program Kráľovskej Nitry presunul späť do stredovekého predmestia.

Kráľovská Nitra priniesla do mesta pod Zoborom historický program, aký tu ešte nebol. Vysoká účasť návštevníkov svedčí o tom, že Nitrania majú záujem spoznávať históriu. Festivalom sme zároveň chceli ukázať, že historické vystúpenia nie sú synonymom nudy, ale svojím profesionálnym stvárnením sa môžu stať aj spojením napätia a zábavy. Veríme, že sa festival Kráľovská Nitra nekonal pod Nitrianskym hradom posledný raz.

Viac informácií o priebehu Kráľovskej Nitry nájdete na www.stredovekedni.sk/ a na www.facebook.com/stredovekedni/.

Kráľovská Nitra 2019 Kráľovská Nitra 2019 Kráľovská Nitra 2019 Kráľovská Nitra 2019 Kráľovská Nitra 2019 Kráľovská Nitra 2019 Kráľovská Nitra 2019 Kráľovská Nitra 2019 Kráľovská Nitra 2019



Zdroj: tlačová správa