Mesto Nitra v spolupráci s Katedrou manažmentu kultúry a turizmu Filozofickej fakulty UKF v Nitre a Nitrianskou organizáciou cestovného ruchu organizuje už po 14-krát podujatie Svetový deň cestovného ruchu. Témou osláv pre tento rok je „Nitra na siedmich pahorkoch“. Panorámu Nitry tvorí sedem pahorkov, kde sa týči vrch Zobor, Nitriansky hrad, Vŕšok, Kalvária, Borina, dražovský kopec spolu s Martinským vrchom.

Tento rok sa podujatie bude konať v dňoch 27. až 30. septembra a vzájomne sa prepája s Dňami európskeho kultúrneho dedičstva a festivalom Divadelná Nitra.

V piatok 27. septembra začneme na Svätoplukovom námestí a pešej zóne tvorivými dielničkami pre deti. Záujemcovia si budú môcť roztočiť aj Koleso šťastia. V rámci otváracieho koncertu sprievodného programu Divadelnej Nitry bude predstavená výstava „Nitra na siedmich pahorkoch“ a mobilná aplikácia Nitra na siedmich pahorkoch. Výstave predchádza fotosúťaž, viac info nájdete na: www.nitra.eu. Od 27. septembra budú mať nielen návštevníci Nitry možnosť zorientovať sa a získať viac informácií o siedmich pahorkoch prostredníctvom mobilnej aplikácie.

Téma je premietnutá aj do cykloprehliadky, ktorá je pre záujemcov pripravená na sobotu 28. septembra o 13.00 hod. Spoločne so sprievodcom sa na bicykloch prevezieme po niektorých zo siedmich pahorkov. V sobotu o 14.30 h je pripravené sprevádzanie po Zoborskom kláštore, novinkou tejto sezóny je aj virtuálna prehliadka, ktorá vám prostredníctvom aplikácie priblíži príbytok mnícha a umožní vám preniesť sa v čase. Súčasťou programu sú aj hry, spevy a tance s detským folklórnym súborom Zbežanček.

Program pokračuje aj v nedeľu 29. septembra. O 15.00 h je pripravená v rámci Divadelnej Nitry prehliadka „Aj toto je umenie“ a o 16.15 h sa začne predstavenie pre deti „Sofia z predmestia“.

V rámci osláv bude pondelok 30. septembra od 9.00 hod patriť cestovateľským a odborným prednáškam v študentskom domove UKF v Nitre, na Slančíkovej ulici č. 1. Predstavia sa vám: Aleš Mlátilík - CEO portálu zlavomat.sk; baristi z In Couple Coffe – rodinná pražiareň z Kamanovej neďaleko Nitry; Cestujem a čo – manželia a cestovatelia Pecho & Lulu zo Žiliny, ktorí spoločne precestovali kus sveta; Zdenka Lipjanska, prevádzkarka Vodného raja Vyhne porozpráva o zážitkoch z praxe; v závere vystúpi barista Patrik alias Patike, ktorý sa rozhodol cestovať stopom, aby získal nové zážitky a dobrodružstvá. Viac informácií získate na instagrame @kmktgram. Pred ŠD Nitra bude dráždiť chuťové zmysly skvelý foodtruck Hollywood Burger z Trnavy. Vo večerných hodinách sa v Synagóge predstaví Mladé divadlo a na Svätoplukovom námestí Nové divadlo s predstavením „Kúpalisko“.

Počas mesiaca september premáva aj Turistický vláčik Nitra, ktorý záujemcov okrem tradičného okruhu mestom, odvezie v sobotu a v nedeľu vždy o 10.00 h a 14.00 h zo Svätoplukovho námestia na Zoborský kláštor.

Všetky vstupy na podujatia a prednášky sú bezplatné.

Pre viac informácií o podujatí navštívte: nitra.eu a ukf.ff.kmkt.sk



Zdroj: Mesto Nitra