Jedinečný folklórny festival vysokoškolských súborov , ktorý nemá v Európe obdobu, sa začiatkom júla pre pretrvávajúcu pandémiu koronavírusu nebude konať.

Už od marca 2019 sa Výbor Akademickej Nitry 2020 (AN 2020) pravidelne stretával a postupne pripravoval festival folklórnych súborov vysokoškolákov - tanečníkov, spevákov a muzikantov - zo Slovenska i zahraničia. Pandémia koronavírusu, ktorá sa šíri svetom, však prekazila organizátorom plány, a tak sa na základe rozhodnutia Výboru AN 2020 z dôvodu celoplošného zákazu organizovania verejných kultúrnych podujatí, ale aj ďalších súčasných obmedzení Medzinárodný festival neprofesionálnych akademických folklórnych súborov Akademická Nitra 2020 v tomto roku neuskutoční.

Prorektor pre vonkajšie vzťahy a sociálne veci UKF a zároveň prezident AN 2020 doc. PaedDr. Miroslav Tvrdoň, PhD., v oficiálnom oznámení o zrušení festivalu poďakoval za pochopenie všetkým participujúcim subjektom a organizáciám. „Pandémiu zažívame všetci po prvýkrát a kroky, ktoré podnikáme dnes, sa môžu priaznivo prejaviť v budúcnosti. Dúfame, že následky krízy spoločnými silami zvládneme,“ skonštatoval.

Festival, ktorý je tradične súťažnou prehliadkou toho najlepšieho z tvorby domácich a zahraničných vysokoškolských súborov, nemá v Európe obdobu. V spolupráci Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu SR a s podporou Fondu na podporu umenia ho pripravovala Univerzita Konštantína Filozofa v Nitre spolu s ďalšími spoluorganizátormi a partnermi - NSK, Mestom Nitra, Ministerstvom kultúry SR, SPU Nitra, DAB Nitra, KOS Nitra, ZFZ - Folklórnou úniou na Slovensku, Arrivou Nitra, City Hotelom Nitra, Nitrazdrojom a ďalšími. Priebeh celého podujatia by sa organizoval podľa pravidiel Medzinárodnej organizácie ľudového umenia IOV, festival mal byť súčasťou bohatého programu mestských osláv Nitra, milá Nitra 2020. Podporu a pomoc nám prisľúbili aj početní mediálni partneri - Mlyny Nitra, OC Centro Nitra, TV Nitrička, Nitradeň, Nitra24, Redakcia Nitralive, TASR, Rádio Plus, Mediálne Centrum FF UKF, Občas Nečas a ďalší. Veľmi potešujúcou správou, ktorá podstatne zvýšila renomé festivalu, bol list z Kancelárie prezidenta Slovenskej republiky a dekrét o záštite – Akademická Nitra 2020 sa mala konať pod záštitou prezidentky SR pani Zuzany Čaputovej.

Už 42. ročník Akademickej Nitry 2020 plánoval v Nitre v dňoch 5. – 11. júla hostiť takmer dvadsiatku špičkových akademických súborov zo Slovenska, Ruska, Maďarska či Poľska, spolu okolo 700 účinkujúcich. Okrem dvoch súťažných večerov, galavečera v Divadle Andreja Bagara, vystúpení v Nitre a tradičného sprievodu mestom sa mali folklórne súbory predstaviť aj v Zlatých Moravciach a Šali. Súčasťou festivalu mali byť tanečné workshopy, zaujímavé tematické výstavy a iné sprievodné akcie. Po prvýkrát festival deklaroval celospoločenskú zodpovednosť plánovaným znížením environmentálnej záťaže a uplatnením environmentálnej politiky a opatrení Fondu na podporu umenia.

Prípravy na jeden z vrcholných medzinárodných festivalov tradičnej ľudovej kultúry na Slovensku boli v plnom prúde. Prostredníctvom vypracovania úspešných projektov sa postupne budovalo finančné zázemie podujatia – Akademická Nitra 2020 získala do svojho rozpočtu financie z Fondu na podporu umenia, z Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu SR, z Nitrianskeho samosprávneho kraja, z Mesta Nitra, od sponzorov... Formoval sa aj systém organizácie a propagácie festivalu. Webové sídlo v novšom, modernom dizajne sa postupne plnilo materiálmi pre účastníkov podujatia, ale aj pre všetkých milovníkov folklóru (https://www.akademickanitra.ukf.sk/). Pre priaznivcov sociálnych sietí od polovice minulého roka fungovala aj FB stránka (www.facebook.com/akademickanitra2020/), informácie o Akademickej Nitre 2020 mohli záujemcovia nájsť aj na oficiálnom instagramovom profile UKF v Nitre (@ukfvnitre).

Štafeta festivalu, ktorú prezident AN 2020 doc. Miroslav Tvrdoň prebral ešte v júli 2019 na slávnostnom galakoncerte v Divadle J. G. Tajovského vo Zvolene z rúk rektora Technickej univerzity (TU) Zvolen prof. Rudolfa Kropila, zostáva na pôde Univerzity Konštantína Filozofa v Nitre. Neostáva nám nič iné, len veriť, že obrovský kus práce, nadšenia a entuziazmu, ktoré členovia Výboru AN 2020 so svojimi spolupracovníkmi vložili do príprav festivalu, nevyjdú nazmar a zúročia sa v budúcnosti. Dúfame, že vývoj situácie v ďalších mesiacoch či rokoch dovolí našej univerzite, prípadne spoluorganizujúcim univerzitám (SPU Nitra, TU Zvolen) pripraviť ďalšie ročníky podujatia a zachovať tak dlhoročnú tradíciu jedinečného festivalového sviatku vysokoškolských folklórnych súborov.



Zdroj: Ing. Jana Černáková, R – Oddelenie médií UKF v Nitre, ilustračné foto: Lubo Balko