Prvý júlový víkend bude patriť Pribinovým a Cyrilo-metodským slávnostiam.

Po období kultúrno-spoločenského stíšenia dostane Nitra výrazný povzbudivý impulz v podobe mestských slávností. Aj keď v mantineloch potrebných hygienických opatrení, no predsa len sa opätovne rozprúdi spoločenské dianie v centre mesta.

Radosť sa v ľuďoch prebúdza nielen s odznením pandémie, ale aj s prichádzajúcim letom, ktoré v meste otvorí nie menšie podujatie ako Nitra, milá Nitra.

Aj keď si tento ročník v rámci jej organizácie vyžiada niekoľko ústupkov a potrebných akčných riešení, program prinesie návštevníkom prezentáciu širokej spolupráce viacerých dôležitých subjektov v meste pod Zoborom. Zachované pritom zostanú všetky tri línie podujatia.

Duchovná línia, ktorú možno najvýraznejšie vnímať v cyrilo-metodskej národnej púti a s ňou spojenej slávnostnej svätej omši na Svätoplukovom námestí. Historická línia, ktorá nielen oživuje historické míľniky či osobnosti prostredníctvom festivalu na hradnom kopci, ale pripomína aj významné výročia v dejinách mesta. Trojicu uzatvára spoločenská línia, ktorá celé slávnosti prepája a vytvára z týchto dní Nitranov čas súdržnosti a pestrého spoločenského vyžitia, čo by bez ústretovej kooperácie s partnermi mesta nebolo možné.


Výstavy

Cyrilo-metodskú tému otvoria už v piatok 3. júla rôzne výstavy: viacero expozícii na Nitrianskom hrade, filatelistická výstava v Ponitrianskom múzeu, ktorá sa koná pri príležitosti vydania novej známky sv. Metoda, arcibiskupa a výstava v Synagóge priblíži Európsku kultúrnu cestu sv. Cyrila a Metoda.


Tradičné putovanie

V sobotu dopoludnia sa uskutoční putovanie po Cyrilo-metodskej ceste. Malí aj veľkí pútnici sa stretnú o 10. hodine pri Dražovskom kostolíku a pečiatky budú ďalej zbierať na viacerých miestach: pri Zoborskom kláštore, na Pešej zóne, pri Turistickom informačnom centre, pred Župným domom až po tú cieľovú, na Nitrianskom hrade.


Pribinova Nitrawa

Na hradnom kopci počas prvého júlového víkendu opäť ožije história, najmä z čias kniežaťa Pribinu. Návštevníci sa môžu tešiť na rôznorodý rodinne ladený program, ktorý svojich divákov zabaví aj poučí.


Cyrilo-metodská národná púť

Cyrilo-metodské slávnosti sa ponesú v tradičnom duchu – nedeľnú slávnostnú svätú omšu o 10. hod. na Svätoplukovom námestí bude celebrovať nitriansky sídelný biskup Mons. Viliam Judák a bude spojená s požehnaním novej poštovej známky k 1150. výročiu ustanovenia sv. Metoda za panónskeho a veľkomoravského biskupa.


Koncerty

Kým v sobotu rozprúdi náladu na Svätoplukom námestí slovenská rocková kapela Billy Barman, v nedeľu bude slávnostný program zameraný viac lokálne. Koncerty nitrianskych umelcov vystriedajú zaujímavé vstupy, v ktorých sa predstaví Nitra ako kandidát na Európske hlavné mesto kultúry 2026. Verejnosti sa však predstavia nielen ambície Nitry, ale aj jej aktuálne atraktívne aktivity v oblasti cestovného ruchu.


Sprievodné podujatia

Okrem spomínaného programu sa od piatku do nedele každý večer budú v Gotickej priekope na hrade premietať videoprojekcie Legendy veľkomoravské. V sobotu podvečer sa záujemcovia môžu zúčastniť na netradičnom sprevádzaní – buď si pozrieť modernú architektúru Nitry z bicykla, alebo sa nechať strhnúť záhadami v nitrianskych uliciach. Počas soboty aj nedele si na pešej zóne opäť nájde svoje miesto Nitriansky jarmok a na Pribinovom námestí Jarmok ľudových a súčasných remesiel pod záštitou Krajského osvetového strediska v Nitre.



Zdroj: Tlačová správa - mesto Nitra