Šesť dní nabitých umením pre dospelých aj deti, pre hĺbavých aj tých, ktorí sa chcú zabaviť a odpútať od všednej každodennosti. Medzinárodný festival scénického umenia aj v čase protiepidemických opatrení ponúkne pestrú škálu diel a sprievodných podujatí. Potrvá do stredy 30. septembra.

>>> PROGRAM TU <<<

Tento rok mal byť Rokom slovenského divadla. Storočnica profesionálneho divadla na Slovensku sa bezpochyby zapíše do histórie, aj keď s okolnosťami a emóciami, ktoré pred pár mesiacmi nikto v tejto súvislosti nepredpokladal. V čase vynútenej neaktivity a stále prítomnej neistoty je Divadelná Nitra jednou z mála príležitostí vychutnať si a podporiť slovenské divadlo. Preto je tento ročník v porovnaní s tými predošlými špecifický – čisto slovenský. Desať tuzemských inscenácií hlavného programu preskúma spolu s divákmi územie étos, ktoré sa stalo nosnou témou 29. ročníka festivalu.

Festival dnes otvorí Norma, autorská kolektívna inscenácia režisérky Moniky Kováčovej a mentálne znevýhodnených hercov Divadla z Pasáže. Dielo preskúma hranice normatívnosti, ktoré určuje väčšinová spoločnosť, a ukáže, že sny a ciele majú aj ľudia, ktorí do nej nezapadajú. Večerný program Divadelnej Nitry bude patriť humoru. V Štúdiu Divadla Andreja Bagara sú pripravené stand-up výstupy Gaba Žifčáka a Petra Petiara Lachkého, ktoré budú doplnené o koncert zabávačov. Námestie patrí verklikárom a bubnovačke projektu Darujem ti tulipán, do Synagógy sa pred dažďom ukryli súbory bábkového divadla projektu Gašpariáda. Z dôvodu zlého počasia je koncert hudobnej skupiny Genius Locci zrušený.

Druhý festivalový deň odštartuje na námestí predstavenie Nového divadla Kocúr v čižmách. Deti sa môžu tešiť na pankovo-animálno-maňuškovo-komediálny triler. Následne sa môžu presunúť na predstavenie Divadla SpozaVoza, ktoré im odhalí Tajomstvo oceánu. Na večer je v programe naplánovaná veľká verejná debata so vzácnymi hosťami, na ktorú nadviažu ďalšie diskusie o etických témach v kultúre a politike. Moderátorom debaty je Oliver Rehák, reportér a editor Denníka N. Hosťami debaty budú Ján Budaj, Štefan Laššán, Miroslav Pikus a hudobný hosť Ivan Šiller.

Nazrieť do uzatvoreného prostredia marginálnej skupiny umožní inscenácia hlavného programu Zimná cesta Petra Mazalána, ktorá prostredníctvom postavy tuláka strateného v hmle existencie vypovedá o vnútornom svete autistov. Sprievodný program doplnia vo večerných hodinách balkánske rytmy v podaní kapely La3no Cubano, ktorá sa v prípade nepriaznivého počasia presunie do Synagógy.

Nedeľa bude patriť rodinám s deťmi, pre ktoré je na námestí pripravený Príbeh rytiera a Kapitán Kotvička. Atmosféru námestia podčiarkne koncert bratov Geišbergovcov. Martin Geišberg je publiku dlhoročne známy ako pesničkár a interpret svojich piesní. Spolu s bratom Marekom, hercom a divadelníkom, koncertujú s hudbou poetickou, skombinovanou s básňami v magickorealistickom duchu. V prípade nepriaznivého počasia sa koncert odohrá v Štúdiu Divadla Andreja Bagara.

Po koncerte odvezie autobus divákov do Párovských Hájov, kde ich vtiahne do úvah o spoločenskej zodpovednosti multižánrové dielo Zelená je tráva choreografky a tanečníčky Petry Fornayovej. Pripomenie, že ekológia a zodpovedný prístup k životnému štýlu nie sú otázkou akejsi vzdialenej budúcnosti, ale práve tu a teraz. Náhradou za českú inscenáciu Studia Hrdinů Kacírske eseje mala byť Polnočná omša Divadla Jozefa Gregora Tajovského, ale zo zdravotných dôvodov predstavenie rušíme a hľadáme novú náhradu.

V prípade nepriaznivého počasia sa vyznačené podujatia presunú do uzavretých priestorov.

Asociácia Divadelná Nitra zabezpečí dodržiavanie všetkých hygienických a protiepidemických opatrení počas konania Medzinárodného festivalu Divadelná Nitra 2020 v súlade s aktuálne platnými predpismi Úradu verejného zdravotníctva SR a Divadla Andreja Bagara v Nitre. Viac informácií o opatreniach na www.nitrafest.sk.



Zdroj: Tlačová správa