Nedeľa 11. septembra bude patriť športu a kultúre. Starý biskupský hostinec v parku na Sihoti privíta prezentáciu športov od výmyslu sveta, koncerty, výstavu a bohatý program pre deti. Bude sa v ňom totiž konať MaNiFEST, teda Malý Nitriansky Festival. Ten museli organizátori preložiť z pôvodného termínu v auguste pre nepriazeň počasia. Na druhý pokus je program ešte bohatší. Festival otvorí svoje brány o 13:00 a pripraví pestrú zmes kultúry a športu.

„Podujatie je syntézou dvoch našich plánovaných projektov. Ide o kultúrnu časť, ktorú sme pomenovali „dvojky slobody“ a športovú s mottom „Chceš byť zdravý? Športuj s nami!“. Našim cieľom je poukázať na význam slobody v dnešných náročných časoch. Máme za sebou pandémiu, ktorá nás uzavrela, mnohých obrala o život alebo zdravie. Zároveň žijeme vojnou za našimi hranicami, ktorá sa nás bezprostredne dotýka. Je čas uvedomiť si, že sloboda nie je zadarmo a treba si ju vážiť. Náš festival chce byť jej oslavou,“ hovorí za organizačný tím Ján Ivančík z občianskeho združenia ŠOK – Šport Osveta Kultúra.

Od 14:00 si budú môcť dámy, ale aj páni dať poriadne do tela počas verejného cvičenia. Počas troch blokov sa vystrieda zumba a rôzne druhy cvičenia s vlastným telom. V rovnakom čase sa začne aj prezentácia športových klubov.

Ak Vaše deti stále nevedia, na aký šport sa chcú dať, MaNiFEST bude to pravé miesto pre ne. Vyskúšať si budú môcť futbal, basketbal, hokejbal, bedminton, atletiku, parkour, taekwondo, box, alfagravity, či muay thai. K dispozícii bude aj ping-pong, lukostreľba alebo šípky. Na svoje si tak príde aj každý dospelák.

Čerešničou na torte bude autogramiáda hokejistov HK Nitra, ktorá sa začne o 16:00. Spolu s ňou odštartuje aj kultúrny program. Na pódiu sa postupne predstavia štyri hudobné zoskupenia - String & Croon, Samuel Kšiňan, We Are Now a GiliB. Aj tu organizátori stavili na multižánrovosť.

„Sme skutočne radi, že napriek komplikáciám, ktoré spôsobila vynútená zmena termínu podujatia je zo strany partnerov vidieť veľký záujem. Zoznam športov, ktoré budú na festivale prezentované stále nie je konečný a môže sa ešte rozšíriť. Rozšírili sme aj našu výstavu, aby bola čo najinteraktívnejšia,“ dodáva Ivančík.

Práve výstava „Dvojky slobody“ bude zjednocujúcim elementom, ktorý bude hostí sprevádzať počas celého festivalu. Možnosti pohybu, vyjadrovania, náboženských prejavov, voľby povolania, či existencia bezpečného domova a volebných práv. Porovnanie súčasnosti a minulosti vzbudzuje mnoho otáznikov a poukazuje na to, že o štandardoch dneška mohli naši predkovia iba snívať. Najmenších návštevníkov zároveň isto poteší maľovanie na tvár, modelovanie balónikov, bublinová show, skákacie hrady a mnoho ďalšieho. Vstup na celé podujatie je voľný.

Manifest 2022 Nitra