Veľké pohodlie spočíva v malých detailoch. A osvetlenie je jedným z nich. Kombinácia svietidiel najrôznejších tvarov, farieb i veľkostí ponúka desiatky možností, ako zaplaviť vášu obývaciu izbu svetlom a zároveň štýlom. Ak sa v záplave lustrov a lámp strácate, prečítajte si naše tipy a rady, ako si na obývaciu izbu najlepšie posvietiť.

Obývačka neslúži len pre odpočinok a spoločné večery, ale napríklad aj na prácu. Výber osvetlenia je preto nutné prispôsobiť tomu, ako v miestnosti trávite voľný čas. Radi tu trávite večery s knižkou v ruke, potom vám nesmie chýbať stojaca lampa na čítanie. Pred samotným výberom osvetlenia si preto ujasnite, na ktoré miesta si chcete posvietiť. 

 

Zlaté pravidlo: Tri zdroje osvetlenia

Pre ideálne osvetlenie v obývacej izbe je potrebné pracovať s tromi typmi svietidiel - izbové čiže hlavný zdroj svetla, akcentačné pre osvetlenie konkrétnych častí miestnosti a náladové, ktoré priestoru dodá atmosféru a cez deň slúži ako dekorácia. Kľúčom k úspechu je vyvážený mix silnejšieho a slabšieho osvetlenia. Vytvoríte tak perfektný kontrast, ktorý obývacej izbe dodá atmosféru a vám možnosť meniť silu osvetlenia podľa nálady. Aj tu ale platí, že nič sa nemá preháňať. Príliš veľa lámp a dekoračného osvetlenia vytvára rušivý dojem. Osvetlenie vyberajte vždy podľa vybavenia obývacej izby, napríklad taká retro lampa je v miestnosti v glamour štýle ako päsť na oko. Zariaďujete obývačku pekne od podlahy? Nábytok a svietidlá dokonale zladíte pomocou filtrovania podľa štýlu na FAVI.SK.

 

Favi TIP: Veľké obývacie izby znesú aj päť zdrojov svetla. Vedľa honosných lustrov a stojacích lámp sa pohrajte s drobnými svietidlami, ktoré zaujímavo podčiarknu napríklad zákutia s izbovými rastlinami. 

 



Izbové osvetlenie alebo Luster hrá prím

Luster hrá v obývacej izbe ústrednú úlohu. Zaleje miestnosť rovnomerným svetlom, ale môže byť tiež zaujímavým dekoračným prvkom. Zo všetkého najskôr sa preto rozhodnite, či chcete, aby luster obývačke dominoval, alebo naopak zapadol do celkového obrazu miestnosti. Do menších miestnosti vyberajte stropné svietidlá, ktoré ju opticky zväčšia, v obývacích s vysokými stropmi sa naopak krásne vynímajú výrazné lustre. Máte v obývacej izbe aj jedálenský stôl? Potom sa vám bude hodiť svietidlo, ktoré má dva stupne osvetlenia. Ten prvý miestnosť zaleje rozptýleným svetlom pre príjemnú atmosféru, druhý stupeň zase poskytne priame osvetlenie na stolovanie. 

 

Favi TIP: Do novostavieb, kde výška stropu nepresahuje 2,8 m, vyberajte osvetlenie, ktoré nezaberie veľa miesta. Do starších domov s vysokými stropmi okolo 4 m naopak krásne vyniknú okázalé lustre. 

 

Stojacie lampy vám posvietia na obľúbenú knihu a navodia tú správnu atmosféru 

akcentačné osvetlenie: stojaca lampa do obývačky

Vybaviť miestnosť len jedným stropným osvetlením je častou chybou pri zariaďovaní interiéru. Jedno svietidlo v obývacej izbe skrátka nestačí. Každý priestor potrebuje vedľa hlavného zdroja svetla tiež akcentačné osvetlenie, ktoré presvetlí temné zákutia izby. V obývačke by ste tak mali mať aspoň jednu stojacu lampu, ideálne vedľa pohovky, kde vám posvieti na váš obľúbený román aj leňošenie pri filme. Moderné lampy majú dokonca stmievače, ktorými si jednoducho nastavíte intenzitu osvetlenia podľa nálady.

 

Favi TIP:Ako vyrobiť tienidlo na lampu? Je to jednoduché. Stačí kus vzorovanej látky a tienidlo starostlivo polepiť. Vďaka tomuto jednoduchému triku môžete vzhľad miestnosti obmieňať napríklad podľa ročného obdobia. 

 

 

Náladové osvetlenie: Stolné lampičky vytvoria na stene hru tieňov

Náladové osvetlenie sa postará o útulné aranžmá, zdôrazní hĺbku obývačky a naplní ju relaxačnou atmosférou. Ak máte slabosť pre dizajn a dekorácie, stavte na stolové lampy. Cez deň ozdobia komody, prázdne zákutia aj poličky, večer potom steny ozvláštnia hrou tieňov. Ďalšou možnosťou sú najrôznejšie svietniky, svetelné reťaze s lampiónmi alebo LED pásiky, ktorými môžete nasvietiť poličku, skrinku alebo aj priestor za televíziou. 

 

Favi TIP: Náladové osvetlenie dajte na miesta, na ktoré chcete v miestnosti strhnúť pozornosť. Môžu to byť zátišia s izbovými rastlinami aj obrazy na stene.