V Nitre pribúdajú ďalšie polopodzemné kontajnery. Umiestnili ich na Štiavnickej ulici a na Triede Andreja Hlinku na Chrenovej.

Odpadové hospodárstvo na tomto sídlisku z 90 % riešia práve prostredníctvom polopodzemných kontajnerov. Ďalšie takéto odpadové nádoby majú na Klokočine a v Starom meste.

Polopodzemné kontajnery budú postupne pribúdať aj v ostatných mestských častiach Nitry. „Pre nás sú z hľadiska logistiky a ekonomiky ideálnym riešením,“ hovorí Ladislav Peniaško, riaditeľ Nitrianskych komunálnych služieb.

Všetky polopodzemné kontajnery, ktorých je v Nitre už 230, sú vybavené senzormi. Tie výrazne uľahčujú a zefektívňujú zber odpadov. „Senzor je uchytený v ráme kontajnera zhora. Vysiela lúč, ktorý sa odráža od odpadu - lúč takto odmeria výšku odpadu. Máme to nastavené tak, že štyrikrát za deň nám kontajnery posielajú údaje o naplnenosti,“ vysvetľuje Peniaško.

Senzory sa osvedčili hlavne pri odvoze separovaného odpadu, dispečing vďaka nim presne vie, kam a kedy poslať zberové vozidlá. Cez aplikáciu, ktorú si môže do mobilu stiahnuť ktokoľvek, si naplnenosť kontajnerov pri svojich domoch môžu overiť aj obyvatelia Nitry.

Polopodzemné kontajnery majú mnoho výhod. Z hľadiska ekonomického ide o 30-percentný pokles nákladov na vývoz separovaného odpadu. Za kratší čas sa vyvezie väčšie množstvo odpadu.

Vytratilo sa prehrabávanie odpadkov neprispôsobivými obyvateľmi, pretože v 2,5-metrovej hĺbke na odpadky nedosiahnu. Vymizol aj zápach, ktorý pri otvorení veľkého veka na klasických 1100-litrových kontajneroch s komunálnym odpadom je prirodzene cítiť. Výhodou je tiež to, že meter a pol z celkovej hĺbky kontajnera je pod zemou, odpad sa tam teda rozkladá pomalšie. Ako výhodu tiež Nitrianske komunálne služby pociťujú vymiznutie hlodavcov. V minulosti sa stalo, že závozníkov pri zbere odpadu pohrýzli potkany. Ak sa teraz potkany medzi odpadkami objavia, so závozníkmi pri vývoze odpadu neprídu do kontaktu.

V Nitre je 34 stojísk s polopodzemnými kontajnermi. Všetky sú bezbariérové, kontajnery si ľahko otvoria aj vozičkári.



Zdroj: Mesto Nitra