Mesto Nitra si dalo od Transparency International Slovensko spraviť podrobný audit svojho fungovania. Je tak iba desiatou samosprávou na Slovensku, ktorá sa na takúto previerku podujala.

Nitriansku radnicu najviac tlačí topánka v oblasti personálnej politiky a správy mestských firiem. Naopak najväčší posun urobilo mesto v mediálnej politike. Hovorí to Protikorupčná stratégia vybraných politík mesta, ktorú si dalo nové vedenie nitrianskej radnice vypracovať u Transparency International Slovensko v druhej polovici roka 2019. Hodnotenie prebiehalo v prevažnej miere na jeseň 2019, pričom vo viacerých oblastiach popisuje procesy nastavené ešte za bývalého vedenia mesta.

Audit pripravil tím siedmich odborníkov, ktorí hodnotili osem oblastí. Výsledkom je zhruba stovka odporúčaní na zlepšenie. „Som veľmi rád, že sme neváhali, mali tú odvahu a nechali si túto miestami veľmi kritickú správu vypracovať. V mnohých oblastiach sme sa za posledný rok posunuli vpred a napravili chyby bývalých vedení. V niektorých oblastiach však stále pokrivkávame. Vďaka tomuto auditu však pôjde zmena k lepšiemu rýchlejšie a cielenejšie. Hovorí sa v ňom o veciach, ktoré dokážeme zlepšiť v priebehu pár týždňov a mesiacov, no rovnako sa tam nachádzajú pripomienky, ktorých zapracovanie bude trvať dlhšiu dobu,“ povedal primátor mesta Marek Hattas.

Podľa prednostu radnice Martina Horáka mesto očakávalo od auditu „nastavenie zrkadla“. Správa hodnotí procesy, ktoré mesto zdedilo z minulosti, poukazuje na stav v akom sa samospráva nachádzala v čase hodnotenia a dáva odporúčania na zlepšenie do budúcna. Podľa prednostu si rozhodnutie nechať si vypracovať takýto dokument vyžadovalo veľkú politickú odvahu. Jeho slová potvrdil aj riaditeľ Transparency International Slovensko Gabriel Šípoš. „My sme sa radnice nepýtali, či s naším hodnotením súhlasia alebo nie, v správe je náš názor na veci, ktoré sme zistili. Nie je úplne bežné, aby mesto bolo ochotné ísť do niečoho takéhoto, lebo z toho potom preň vyplývajú určité záväzky,“ povedal novinárom na dnešnej tlačovej konferencii.


Kritika personálnej politiky a správy mestských firiem

Správa Transparency International Slovensko sa vo všetkých častiach hodnotenia zameriava na tri aspekty: na transparentnosť (sledovalo sa, či má obyvateľ k dispozícii všetky informácie), na pravidlá (kontrolórov zaujímalo nielen to, či sú pravidlá nastavené v súlade so zákonom, zisťovali aj to, či spĺňajú pravidlá dobrej praxe) a na schopnosť občanov zasahovať do procesov.

Väčšina zo sledovaných oblastí dopadla priemerne, no našli sa aj dve, kde musí Nitra zásadne pridať. Ide o personálnu politiku a správu mestských firiem. V týchto častiach ohodnotili odborníci z TIS Mesto Nitra známkou D. Iba v jedinej – mediálnej – dostala Nitra pomyselnú jednotku, teda hodnotenie A na päťstupňovej škále A-E. „Mediálna politika vyšla v hodnoteniach najlepšie, tam vidieť veľké zmeny oproti predošlému obdobiu,“ podotkol Gabriel Šípoš.

Mesto Nitra nadviazalo spoluprácu s Transparency International Slovensko ešte v roku 2017 podpisom memoranda. Skutočná súčinnosť oboch organizácií však nastala až po nástupe nového vedenia mesta. V januári 2019 pozvala radnica zástupcov TIS na diskusiu s obyvateľmi mesta, v apríli prebehlo školenie v oblasti etickej infraštruktúry na MsÚ v Nitre a v druhej polovici roka 2019 zadala radnica vypracovanie dnes zverejneného auditu vybraných politík.

Transparency International Slovensko, okrem iných aktivít, zostavuje aj pravidelné rebríčky otvorenosti samospráv. V poslednom rebríčku ešte z roku 2018, kedy Nitru viedlo predošlé vedenie, skončilo mesto na 76. mieste zo 100 samospráv a celkovo posledné z krajských miest. „Na základe dát z minulosti sa dalo čakať, že tento audit nebude samá chvála. Nechali sme si ho vypracovať práve preto, aby sme vedeli, na čom musíme zapracovať,“ dodal primátor Marek Hattas.

Zverejnenie auditu je prvým krokom. Mesto sa ním podľa vyjadrení jeho čelných predstaviteľov plánuje riadiť. „Audit bude na webe, každý si ho bude môcť pozrieť a hodnotiť, čo postupne plníme a čo nie,“ pripomenul prednosta radnice.

Audit Transparency International / mesto Nitra by Michal Šimonek on Scribd



Mesto Nitra