V časoch pandémie mesto pracuje okrem iného na stratégii v oblasti kultúry a kreatívneho priemyslu a zvažuje kandidatúru na projekt Európske hlavné mesto kultúry 2026.

Odbor kultúry MsÚ Nitra spustil prieskum o úrovni kultúrneho života v Nitre. Vyjadriť názor na kultúru v Nitre v ňom môžu obyvatelia mesta, nitrianskeho regiónu či všetci, ktorí do mesta dochádzajú za prácou či vzdelaním. Zozbierané údaje by mali následne poslúžiť ako podklad pre tvorbu Stratégie rozvoja kultúry v meste.

„Aj v týchto ťažkých časoch myslíme na budúcnosť. Chceme, aby bola Nitra živým mestom s fungujúcou a kvalitnou kultúrnou infraštruktúrou a atraktívnou kultúrnou ponukou, pretože veríme, že kultúra z nej dokáže urobiť lepšie mesto pre život. Bez obyvateľov Nitry to však nedokážeme,” hovorí o potrebe zbierania dát od občanov primátor Marek Hattas.

Vyplnením dotazníka sa môžete zapojiť aj do súťaže o 10 hodnotných cien, medzi ktorými sú napríklad balíček regionálnych produktov, obraz maliarky Slávky Laurovej, detské knihy Enci, Benci od Krajského osvetového strediska či remeselný kozmetický balíček.

Dotazník nájdete na tomto odkaze

Dotazník bude tiež slúžiť pre zvažovaný projekt kandidatúry Nitry o titul Európskeho hlavného mesta kultúry, ktorý sa má v roku 2026 po 13 rokoch opäť vrátiť na Slovensko. Prvým slovenským EHMK boli v roku 2013 Košice, ktorým sa vďaka projektu podarilo usporiadať desiatky kultúrnych podujatí. Okrem toho premenili miestne kasárne na kultúrne centrum Kasárne Kulturpark či nevyužívané výmenníky tepla na sídliskách na malé komunitné centrá, ktoré sa dnes tešia veľkej obľube.



Zdroj: Mesto Nitra / Henrich Varga, odborný poradca pre komunikáciu