Aktualizované 23.2.2022: Mesto Nitra podpísalo zmluvu na rekonštrukciu budov v bývalých kasárňach pod Zoborom. Ide o štyri objekty, práce by mali začať v najbližších týždňoch.

Práce by mali byť ukončené na jeseň 2023, náklady na rekonštrukciu sú 5,6-milióna eur. Budovy budú slúžiť pre účely Kreatívneho centra, na ktoré získalo mesto Nitra v roku 2020 sumu 15,5-milióna eur z prostriedkov Integrovaného regionálneho operačného programu (IROP).

Súčasťou areálu v bývalých kasárňach pod Zoborom bude kaviareň knižnica.

Ako uvádzame v pôvodnom článku nižšie, mesto obnoví okrem budov v kasárňach aj budovu bývalého kina Palace, kde sa aktuálne ukončuje proces verejného obstarávania.


Pôvodný článok

Mesto Nitra získalo 15 568 577.65 eur na obnovu kina Palace a štyroch budov v bývalých kasárňach pod Zoborom. Vďaka týmto peniazom chce mesto výrazne zmeniť zanedbané kasárne pod Zoborom a prinavrátiť život do bývalého kina Palace v centre Nitry. V týchto lokalitách vzniknú kreatívne centrá.

V piatok 27. novembra sa konala online tlačová konferencia, na ktorej sa zúčastnil primátor Nitry Marek Hattas, hlavný architekt Viktor Šabík a projektová manažérka kreatívneho centra Irena Lehocká. Z tejto konferencie Vám prinášame aktuálne informácie.

Celkové náklady na vybudovanie kreatívnych centier budú16,3 milióna eur, z toho vyše 800 tisíc eur zaplatí mesto Nitra z vlastnej pokladnice (5% z celej sumy), zvyšok pôjde z dotácie. Táto suma bude rozdelená do jednotlivých rokov podľa potrieb. Projekt počíta s rekonštrukciou a prestavbou budovy bývalého kina Palace na Radlinského ulici v centre Nitry a budovami v areáli bývalých kasární pod Zoborom.

Projekt už bol spustený, bola vypracovaná projektová dokumentácia spolu sú súťažami, náklady doteraz činia za roky 2016 až 2020 spolu 567 011 € (aktuálne ku dňu 19.11.2020). V tejto sume sú zahrnuté poradenské služby, projektové dokumentácie, štúdie. Nasledovať bude verejné obstarávanie, od jeho ukončenia závisia potom ďalšie termíny - samotná rekonštrukcia/výstavba. Výstavba priestorov je naplánovaná do konca roka 2022, otvorenie priestorov v roku 2023.

Udržateľnosť projektu je 10 rokov, následne bude záležať na mesto, ako bude ďalej centrá prevádzkovať.


Kreatívne centrum budova Palace

Po rekonštrukcii objektu tu vznikne hlavná sála s kapacitou maximálne 250 ľudí + zázemie, na poschodí bude priestor pre kaviareň s terasou. Budova bola postavená v rokoch rokoch 1925 až 26a jej autorom je Fridrich Weinwurm. Objekt bol prestavaný v druhej polovici 20. storočia.

Výsledky architektonickej súťaže boli zverejnené 10. septembra 2019, víťazom sa stala spoločnosť Livinark s.r.o.

Budova kino Palace Nitra
Budova kino Palace Nitra, vizualizácia


Kreatívne centrum bývalé kasárne pod Zoborom

Pre potreby zriadenia kreatívneho centra v areáli bývalých kasární pod Zoborom pôjde o prestavbu štyroch budov s označením F2.1.1, F2.1.2, F2.2.1, F2.2.2. Tieto budovy sa nachádzajú v severnej časti areálu nad novou materskou škôlkou MŠ Dobšinského. V rámci rekonštrukcie by malo byť vybudované aj parkovisko v rohu v dotyku s Jeleneckou ulicou. Využitie budovy: kreatívny design, ateliér pre výtvarníkov, hudobné skúšobne, reštaurátorské a remeselnícke dielne pre návrhy divadelných kulís a výrobu kostýmov, workshopové učebne, 3D tlač.

Pohľad na areál kasární pod Zoborom s vyznačenými budovami - F1 bola prerobená na materskú škôlku, budovy F2 predstavujú budúce kreatívne centrum

Kreatívne centrum Nitra, Kreatívne centrum Nitra,
Kreatívne centrum Nitra,
Kreatívne centrum Nitra,
Kreatívne centrum Nitra,
Kreatívne centrum Nitra,
Kreatívne centrum Nitra,
Kreatívne centrum Nitra,



Pohľad na novú materskú škôlku, za ňou sa bude nachádzať kreatívne centrum

Kreatívne centrum Nitra,



Články k téme


Ako to vyzeralo v kine Palace, ktoré sme navštívili naposledy v roku 2019, si môžete pozrieť v článku Kino Palace po rokoch ožilo, pohľad do interiéru.

Bývalé kasárne pod Zoborom sme navštívili tento rok, pozrite si obsiahlu reportáž.

Kino Palace architektonická súťaž.


PREZENTÁCIA - kreatívne centrá




Tlačová konferencia mesta Nitra k téme, 27. november 2020




Doterajšie náklady na projekt kreatívnych centier v Nitre

Náklady na Kreatívne centrá Nitra by Nitralive.sk on Scribd



Zdroj: Nitralive.sk, Mesto Nitra