6.1. ráno mimoriadne zasadne vláda SR o 10:00 hod. a prijme špeciálne rozhodnutie týkajúce sa len okresu Nitra.

Od pondelka 11.1. a nasledujúce 3 pracovné týždne budú môcť ísť ľudia v okrese Nitra do práce len vtedy, keď budú mať pri sebe negatívny test nie starší ako 7 dní.


Za posledných 7 dní bola v okrese Nitra incidencia 1047 na 100-tisíc obyvateľov (PCR testy). Znamená to, že každý 95. človek bol testovaný pozitívne.

Primátor Nitry Marek Hattas potvrdil testovanie, ktoré prebehne už v tento piatok až nedeľu. V okolitých obciach by malo testovanie bežať v sobotu a v nedeľu. Mesto Nitra bude ešte o tomto bližšie informovať.

Ako uviedol Milan Dubaj, riaditeľ Fakultnej nemocnice v Nitre, počet kovidových pacientov sa pohybuje okolo 200, ventilovaných do 20, denne nad 10 úmrtí, okolo 200 zdravotníkov je PN. Dnes v Nitre zomrel internista nemocnice. Po pracovníkovi urgentu a urológovi je to tretia obeť z personálu v nemocnici.

Premiér Matovič uviedol, že ho mrzí sebecký prístup okolitých nemocníc v rukách finančných skupín, ktoré nepomáhajú štátnej nemocnici v Nitre a vyzval ich, aby sa správali zodpovedne.

Odpovede na otázky novinárov:

✅ Momentálne je v okrese pripravených 12 odberných miest, ďalšie by mali pribúdať. Primátor apeluje na starostov obcí, aby sa zapojili do testovania.

✅ K dispozícii má Mesto Nitra vyše 100-tisíc antigénových testov.

✅ Momentálne nie je dôvod stavať v Nitre poľnú nemocnicu.

✅ Primátor Hattas ubezpečil, že testy použité v Nitre budú kvalitné a nie tie nekvalitné, ktoré mali byť použíté pôvodne.

✅ Vekové odporúčanie na testovanie: malo by ísť o ľudí, ktorí chodia do práce, prioritou nie sú dôchodcovia a deti