Dňa 29. decembra 2020 nás vo veku 77 rokov navždy opustil Nitrančan - známa postavička - Bohuško Koňan. Česť jeho pamiatke.

Aj napriek svojej rečovej vade a vlastnému svetu, v ktorom žil, bol veľmi obľúbeným človekom. Svedčí o tom množstvo komentárov, ktoré nám poslali čitatelia na sociálnej sieti Facebook. Nižšie nájdete vybrané spomienky na Bohuška.

Bohuško žil na Kalvárii na Misionárskej ulici so svojou mamou, ktorá sa o neho starala. Posledné roky žil v Zariadení sociálnych služieb NITRAVA na Železničiarskej ulici, kde aj zomrel. Jeho život boli športové zápasy, mal rád hlavne hádzanárky ešte v bývalej hale Plastika v Krškanoch, ale tiež hokej a futbal. Denne navštevoval bývalý PRIOR, kde poznal všetky predavačky po mene. Keby nebolo koronavírusu, ešte by žil.

Bohuškovi neušiel žiadny zápas hokeja v televízii, nevedel sa dočkať kedy už bude.
Každý pondelok čítal Nitrianske noviny a nahlas pomaly čítal športovu rubriku.
Či hádzaná či bačketbal ako to on vedel svojou rečou.
Na otázku "Bohuško, ako hrala Nitra?" Tešil sa z každého úspechu výhry.
Komentoval zápas pozeraním z postele a puk posúval očami.
Bol taký benjaminek.
Rád sa hlavou túlil taký maznáčik.
Brat mu zomrel pred rokmi aj švagriná, tak bol už taký bez rodiny.
Nikto ho nenavštevoval, preto koľko vládal chodil dovtedy, aj do kočtola /kostol/ každú nedeľu, ale naposledy sedem rokov dozadu.
Bohuško povedz syr: Dyyyyl.
Keď povedal Evi, ty či taká fajnová,
Mena všetkých opatrovateliek vedel.

Top ikona všetkých športov v Nitre...pamätám si na hokeji, chodieval často s majiteľom PipoPizza a vždy mu hovoril: Pipo, dones pizzu a potom piču ? Ďakujem za pripomenutie Bohuša, nech odpočíva v pokoji ?

Bohuško a čo máš v tej kapsičke? a Bohuš odpovedal: mám tam jeden kapesníček, mám tam jednu knííížkuuuu .... a nemáš cigu?

Chodil za mojou maminou a aj inymi predavackami ešte keď robila v luxuse v Priore....capkal ich po zadku a ked sa branili povedal ,,to ti ty fajnova ta ma bojit ti to,, zlatyyy milyy chlapik...RIP Bohuško?

A Bohuskova nezubudnutelna veta,ktorú často pouzival: "Si rafinovana ako cukor"

Najviac bolo keď hovoril cecky máš jak dva kockove cukre ?❤️?

R.I.P. Bohusko. Na toho sa veru neda zabudnut ? ha ha raz vysiel z Uspechu na pesej, je to dobrych 20 rokov dozadu ? niekto ho tam dobre musel nastvat bo sa len otocil na pate a dal ze "Do pi×i aj s Uspechen!!!" ? Uplne mi to utkvelo v pamati ha ha

Bohuška som spoznala v auguste 1975. Byval na Kalvárii s mamou. Chodil na Borinu, pýtal sa ma kde bývam, povedala som mu adresu, na druhý deň ráno klopkal s paličkou na okno a kričal Alena pod von, chodili sme spolu na borinu na prechádzku. Spadla som a oskrela som si kolená, zaručovala som si obidve kolená, na 2 deň klope Bohuško na okno a vola má von, zbadal moje kolena a pýta sa ma čo som robila, povedal že si musím dávať pozor. Zložil pesničku. Alena mala biele kolená pod von. Bol veľký srandista vždy som sa smiala keď rozprával. Bohuško nech odpočíva v pokoji.

Mali sme na pešej zóne vo dvore športový obchod, každý deň sa zastavil, popozeral, podľa nálady sa prihovoril, či ponadával. Asi pre veľa ľudí bol takým talizmanom, aj mafiánsky chlapci s p. Ferusom sa oňho starali, prišli s ním, obliekli, obuli ho u nás, dobrý nákup spravili, Bohuško chodil vyparádený.

Mne vždy hovoril na kruhové náušnice.. más to veľké jak kolesá na tlaktole ?

stačilo povedať: Bohuš! Hádzanárky prehrali! ...a bolo o zábavu postarané.

Keď mu zomrela maminka bol umiestnený v ZSS Nitrava. Keď som chodila za rodičmi niekoľkokrát sme sa tam stretli. Rehot na chodbe, aj tam chodil po izbách a zabával všetkých. A okrem iného mi vždy povedal : " šak si zaujímavá". (To bola jedna z jeho obľúbených viet) ☺️??. Ikona nitrianskeho futbalu (aj s Iminom), hokeja a maskot hádzanárok, miláčik predavaciek v Priori. Jednoducho NÁŠ BOHUŠ! Nech odpočíva v pokoji a zabáva hore v nebíčku. ??

Ešte mám jeden zážitok: Bol večer, Bohuš vyšiel z Priora a zrovna vtedy zhasla lampa pouličného osvetlenia. Otvoril tašku, vytiahol baterku (villanku), zażal a zaperlil: " Se mnu nevy*ebete'!

Ja nezabudnem na to keď som išla z hádzanej a zrazili sme sa vo dverách a pozrela na neho A on že ,, čo na mna kukáš, čo si tepla, čo by si Sa chcela so mnou milovať ?” ????dodnes si to presne pamätám

Raz sme v Priori narazili do seba s Bohuškom a on hneď pohotovo povedal :" Jaj, čkoro žme ša bočkali" Hneď mal na všetko odpoveď.

Veru, Bohusko je nezabudnuteĺna legenda, posledne roky zil v zariadeni soc.sluzieb na železničiarskej. Veĺký dobrák, moja mamina robila v Priori, ma s ním vela zázitkov. Raz mala cervené ponozky a Bohusko jej hovorí,, ty co más cervene ponozky, co si komunistka?,, nech odpociva v pokoji.

aaaaj, toto bol náš talizman v mladosti. ? Žil vo svojom vlastnom svete, úprimnejšom... Pozdravil a prihovoril sa snáď každému. Bohuško, dúfam, že si na krajšom mieste.

Chodil ku nám do Gastra2000 na pešiu zónu. Nikdy nezabudnem na vetu " Jáj čo ti je? Šak si bledá ako hruškové hovno" ? Na Bohuška sa zabudnúť nedá.

Bol maskotom hadzanarok Plastiky vzdy ho brali zo sebou ked mali zapas.

Ja si ho pamätám zo zápasu Nitra: Bohemians, 4:0. Behal s bielo belasou vlajkou, mával a plakal. Od šťastia.

Bohuško býval na Kalvárii, chodil s nami na 7-ke buse do mesta i z mesta. Nastúpil do busu a už komentoval ☺️ Nikdy nezabudnem ako na mňa pozrel, do očí, na nohy a spustil: “bílé pančuky, dyg Ty máš bílé pančuky” ? Ja že “nooo mám sviatočné biele pančuchy” a on “dyg ale prečo máš bílé pančuchy?” No a nekonečná debata mohla pokračovať, až kým sme nevystúpili - on v meste - alebo ja ráno pri gympli ? Vďaka za spomienku, Bohuško neodmysliteľne patrí do môjho detstva i puberty ? Spi sladko Bohuško ?

Bohusko zil na Kalvarii (Misionarska ul, ak sa nemylim), v byte spolu s mamickou. Ked mu maminka zomrela, on bol umiestneny do penzionu na Zelezniciarskej. Ja si ho pamatam ako dieta z Kalvarie. Byval o ulicku dalej kde moj dedko s babkou. Bohusko sa vzdy bude spajat s mojim detstvom. Bol to vesely, vtipny clovek, s dobrym srdieckom. Vzdy sa pri nas, pristavil, pozartoval, humorom nesetril. Takyyy to bol vesely clovek, nikomu neublizil, nikdy nesetril ani usmevom. A hresil prvu lugu??co nam detom sa to vzdy ratalo.? Bohusko chodil na vsetky sportove podujatia, rozdaval tam humor, dobru naladu, smiech az do popuku. Na Kalvariu s nami chodil do kostolika kde tak rad spieval. On bol nase SLNIECKO. Nikdy na teba Bohusko nezabudneme?❤️?❤️ Nech odpociva v pokoji??

Bolo zábavné, keď sme sním na Kuklovej ulici "hrávali" volejbal. On mal chudák trochu oneskorené reflexy, takže jeho hra bola trochu komická. Ale bol to kamarát, mali sme ho radi. Zábavné boli s ním aj chvíle pri kúpaní sa vo vtedajšej VŠP, dnes misijný dom pod kalváriou, vzadu vo dvore bol akýsi bazén. Tam bol veľkým "milovníkom" dievčat a v kuse im svojsky kurizoval. Navždy sa zapísal do mojej mladosti. Rozprával som o ňom aj mojej vnučke.

Rip Bohousi, prepac ze sme ti ako deti kricali ze hadzanarky havarovali a ty si tu palicu dvihal do nebies ze ked nas lapnes ako nas nou vybijes.

Bohusko moj nikdy na Teba nezabudnem, prezili sme spolu na Kalvarii krasne casy. Ked si isiel z nejakeho sportoveho zapasu, tak si ma neobisiel a navstivil. Nezabudnem ako si chodieval za mnou do prace. Hoci Bohusko mal obmedzene moznosti vo svojom zivote , avsak, srdce a empatiu mal prikladnu pre nas ostatnych. Jeho pamät na vysledky Nitricky bola uzasna. Vedel kto za nas hral, dal body, goly. Bohusko Koňan odpocivaj v pokoji, nikdy na Teba nezabudnem. R.I.P.

Ti ti zaujímavaaa....
/vzdy kričal/
Maskot hádzanej
R.I.P.⚘

No kto by si nepamatav tutok ikonyckú nitránsku pistavičku.Chodivav na hadzanárske ihrisko za Domino a tá kerá sa mu nedala capnuť po riti vykrikuvav čo si fajnova jak mokovnik.Bohuško odpočivaj v pokoji?

Bohuško náš .. inventár Prioru. .všetky nás poznal po mene....a jak by nás on pomiluvav..?..nech odpočíva v pokoji kamoš náš ?

Na Bohuška doma spomíname ako sedával ešte pred Hubertom, čašníci mu vždy dali pivo a tešili sa čo im porozpráva ? raz sa tak zahladel na moju maminku a ako odborník zhodnotil “Ty si tiež taká dzaujmavá..."

Na futbale, ešte keď som mal asi 15 rokov boli nerozlučna dvojka s Iminom(koktal) a sedávali za nitrianskou lavičkou, vždy sme sa nasmiali,vedeli riadne zadrieť a ešte sa aj medzi sebou doťahovali.??

Bohuš, bol si Nitránska legenda, nech Ti Slovenská zem ľahká, odpočívaj v pokoji, aj s inou Nitránskou legendou Palom Pálkom čo spieval vždy pri Špinavcovi do krígla od piva.

Bohuško.. zlaty človek.. na ňom sme sa ako dievčata v učebnom odbore pansky damsky kadernik učili holiť... kazdy deň opakovane aj 5 krat... cely bol dorezany.. neprotestoval... nech odpočiva v pokoji?

Ja si pamätám, este za cias, ked chodila telenovela Manuela, keď som ho stretla na zastávke a nosila som vtedy dlhe blond vlasy, tak mi vzdy hovoril Manuela. Nuz, taky popletko to bol, ale dobracisko.

Úprimnú sústrasť (ak má ešte niekoho blízkeho) celej rodinke... Mestská hala Plastiky v Krškanoch hádzanárky, futbalový, hokejový štadión a do Tesca (do Prioru) za predavačkami, to boli je obľúbené miesta kde rád chodil...

Zaujimava si jak kockovy cuker.
No do pi.i
Ukaz sesky
De ste boli?j.bat?
Tak by som ta pomiluval
A mnoho dalsich vtipnych heftov?odpocivaj v pokoji Bohusko

A na hokeji vykrikoval na rozhodcov, vy haluškári lekvároví.

Bohus, davno som ta nevidel. Kde si bol?
Bol som na cirurii ❗
(chirurgii ?)
A preco si tam bol, co ti robili?
Sestricky mi umyvali šul..u ?

Narodil sa počas bombardovania a zil spolu s matkou v tzv kolonii na Kalvarii. Mal rečovu vadu a dobracku, prostoreku povahu. Po smrti matky žil v DSS na Železničiarskej ul.

Napolitanky Nové Zámky....alebo ....do Komjatic bez koľajníc....a veľa ďalších veselých múdrosti....RIP.

Bohuško bol top... moja babka, ktorá ma 82 rokov nám ho vzdy spominala a rozprávala prihody ako v dávnych rokoch ,ked fungoval obchodný dom Prior, Bohuško denno denný navstevnik tohto priesotoru, chodil za svojimi kamaratkami predavackami, cize za celým Priorom, ktoré ho uz vyckavali od rána, pretože ho poverili ulohami, zaniest nieco do banky, do cistiarne, na postu, kupit nieco a podobne, takze okrem dobrej nalady im este aj povybavoval, pri mojej babke sa vzdy zastavil a spýtal sa jej, preco je taká zdutá ? vzdy sa na tom potom smiala, ona bola a je taká dáma distingvovana, tak on mal pocit, ze kazdý sa musi s nim a na nom smiat:) cest tejto nitrianskej legende...apropo mal velmi milých a vzdelanych rodicov.

Vyrastala som pod Kalváriou. Keď sme mali asi 15 rokov, išli sme s kamaratkami do mesta a stretli sme Bohuška. Pýtali sme sa ho: Bohúško kde ideš, a on, že na tréning. A koho trénuješ? ženy. Tak ti budeme držať palce a on: ja com myclev, že inšé. Začali sme sa smiať a on že, vy pi*e. Alebo keď nás videl utekať, vykrikoval za nami: nebez, lebo sa z*ebeš.



Zdroj: Nitralive.sk