Takmer štyridsaťšesťtisíc ochranných pomôcok pre viac ako pätnásťtisíc seniorov budú v priebehu tohto týždňa roznášať desiatky zamestnancov Mestského úradu v Nitre.

Respirátory pre všetkých seniorov v Nitre schválili ešte na februárovom zastupiteľstve mestskí poslanci. Každý obyvateľ mesta nad 65 rokov dostane po tri kusy, spolu s informačným letákom. „V prvom rade sa chcem všetkým seniorkám a seniorom poďakovať za trpezlivosť. Od vypuknutia pandémie, v marci minulého roka, robíme na Mestskom úrade v Nitre všetko pre to, aby sme chránili zdravie a životy všetkých obyvateľov. Zvláštnu pozornosť venujeme práve seniorom. V prvej vlne sme zriadili službu nákupov domov, krízovú telefonickú linku a vedieme nepretržitú kampaň, aby mali obyvatelia za každých okolností jasné a zrozumiteľné informácie,“ hovorí primátor mesta Nitra Marek Hattas.

Distribúcia respirátorov v Nitre sa dvakrát odložila a verejná súťaž sa musela opakovať, pretože víťazné firmy neboli schopné zabezpečiť dostatočné množstvo pomôcok v požadovanej kvalite. Epidemiologické opatrenia však na Slovensku zostávajú v platnosti až do odvolania a respirátory tak seniori využijú. Radnica na dodržiavanie Covid opatrení poukazuje aj v informačnom letáku, ktorý distribuuje spolu s respirátormi.

Mesto Nitra nakúpilo celkom šesťdesiattisíc respirátorov. Časť z nich využije mesto pre vlastné potreby, presne 45 910 kusov poputuje do tisícok domácností v celom meste. Šesťdesiatštyri zamestnancov mestského úradu v Nitre začalo s distribúciou v pondelok a na roznos majú čas do konca tohto týždňa. „Chcel by som sa poďakovať všetkým ľuďom, ktorí sa do roznášania prihlásili dobrovoľne. Chrániť zraniteľné skupiny obyvateľstva, najmä seniorov, je našou povinnosťou,“ povedal Martin Horák, prednosta Mestského úradu v Nitre.

Distribúcia respirátorov v číslach:

• Seniorov 65+ je v Nitre vyše 15-tisíc
• Mesto im vydá presne 45 910 respirátorov
• Roznášať ich bude 64 zamestnancov
• Najviac okrskov je na Klokočine (16) a Chrenovej (15)
• Najväčší okrsok vznikol na Čermáni, kde kolegyňa roznesie 1128 respirátorov pre 376 seniorov
• Najmenší je v Párovských Hájoch, kde kolega odnesie 258 respirátorov pre 86 seniorov

Mesto Nitra začalo s roznáškou respirátorov Mesto Nitra začalo s roznáškou respirátorov



Zdroj: Mesto Nitra / Henrich Varga, foto: Roman Oravec a Henrich Varga