Oprava sa postupne dotkne až 16 ulíc a bude zahŕňať odfrézovanie pôvodných vrstiev vozovky, úpravu podložia, vybudovanie nových obrubníkov, osadenie nových kanalizačných poklopov a pokládku novej asfaltovej vrstvy. V rámci stavebných prác sa v novovzniknutej lokalite vybuduje aj jedna nová ulica - Hospodárska. Rekonštrukcia prebieha od konca augusta a potrvá približne do konca októbra. Celkovo sa vyfrézuje až 41 352 m² povrchu a osadí sa 439 kanalizačných poklopov. Stavebné práce za takmer 2,27 mil. EUR s DPH realizuje pre mesto Šaľa spoločnosť EUROVIA SK.

„Väčšina ulíc sa bude opravovať od 8 do 14 dní. Najdlhšie potrvá výstavba Hospodárskej ulice, celkovo to bude až 37 dní. Okrem odkopávok sa tu bude realizovať aj rekonštrukcia kanalizácie, osadenie obrubníkov a žľabov v dĺžke 550 m či pokládka dlažby s rozlohou 315 m2. Najväčšia plocha sa vyfrézuje na ulici Slovenského národného povstania - s výmerou 7 562 m²,“ informuje Simona Tančáková, PR manažérka a hovorkyňa spoločnosti EUROVIA SK.

Na rekonštrukciu komunikácií v Šali používa spoločnosť EUROVIA SK špeciálnu pieskovú asfaltovú zmes, ktorá zabraňuje vystupovaniu trhlín na povrch. Zmes sa pokladá na betónový podklad tam, kde sú už trhliny vytvorené alebo kde je predpoklad, že sa môžu vytvoriť. Úlohou tejto zmesi je zabrániť rozširovaniu prasklín smerom na povrch a tým aj poškodzovaniu vozovky v dôsledku prepúšťania vody do jej konštrukcie.

Na niektorých uliciach už motoristi môžu jazdiť po novom asfalte, na ďalších sa stavebné práce rozbiehajú. Rekonštrukcia miestnych komunikácii sa postupne dotkne najmä obyvateľov ulíc Nešporova, Okružná, Partizánska, Vajanského, Murgašova, Jesenského, Krátka, Pionierska, Boženy Nemcovej, Narcisová, Hollého, Cintorínska, Lúčna, Hospodárska, Generála Ludvíka Svobodu, Československej armády a obyvateľov ulice Slovenského národného povstania.

Vďaka obnoveniu povrchu cestných komunikácií sa zlepší ich prevádzková spôsobilosť a predĺži sa ich životnosť. Vodiči tak budú jazdiť po nových, kvalitných a bezpečných vozovkách a cesty budú môcť využívať niekoľko ďalších rokov vo vysokom komforte.



Zdroj: Tlačová správa, ilustračná foto Nitralive.sk