Nitriansky samosprávy kraj (NSK) zverejnil na svojej facebookovej stránke výzvu na predkladanie ponúk, plánuje totižto kúpiť budovu vhodnú pre svoje nové sídlo. Sídlo o veľkosti minimálne 4000m2 by malo byť v Nitre a malo by pojmúť približne 300 zamestnancov. Podmienkou je aj zasadacia miestnosť, rokovacia sála a iné priestory ako archív, serverovňu, skladové priestory, klientske centrum.

Sídlo by malo byť dostupné verejnou dopravou a poskytovať minimálne 35 miest pre parkovanie.

Ponuky je potrebné zaslať do 12. mája 2023 a to emailom na adresu Táto e-mailová adresa je chránená pred spamovacími robotmi. Na jej zobrazenie potrebujete mať nainštalovaný JavaScript., alebo poštou na adresu Rázusova 2A, 949 01 Nitra s uvedením doplňujúcej identifikácie adresáta: „JUDr. Mária Kopčeková“ a označením obálky slovami „Sídlo NSK“

(v prípade voľby listinnej alternatívy je potrebné, aby ponuky boli doručené adresátovi do 12.05.2023 12:00 hod., kedy nastane uzávierka ponúk).

Problém so sídlom NSK sa datuje od roku 2001

Kraj sídli v prenájme na Rázusovej ulici v súkromnej budove, ročne zaplatí 132-tisíc eur. Nájomné tak doteraz stálo kraj vyše milióna eur. V roku 2004 schválili poslanci kraja odkúpenie novej administratívnej budovy na Palárikovej ulici v Nitre, k nasťahovaniu sa však nikdy neprišlo. Župan Belica podal podnet na prokuratúru, zmluvu podpisoval podpredseda Miklós Fehér. Viac sa o tomto spore dočítate v článku Špinavý kšeft.

Administratívna budova, Palárikova ulica Nitra

V roku 2010 sme informovali o zámere kraja postaviť vlastnú budovu a to na ulici B. Slančíkovej na križovatke pri Chrenovskom moste, vedľa Strednej priemyselnej školy potravinárskej. Článok nájdete na tomto odkaze. Ani k výstavbe však neprišlo. Dôvodom boli machinácie pri verejnom obstarávaní. Kraj už ďalšie obstarávanie nevyhlásil. Projektová dokumentácia pritom stála vyše pol milióna eur.

Budova NSK, ulica B. Slančíkovej Nitra, vizualizácia

Na zastupiteľstve v júli v roku 2020 boli v hre 3 varianty. Prvým bola rekonštrukcia internátu na Cabajskej ulici číslo 10, ktorý je v správe Strednej odbornej školy potravinárskej. Druhým bola výstavba nového sídla na ulici B. Slančíkovej podľa existujúcej projektovej dokumentácie a tretím odkúpenie budovy na Rázusovej ulici v Nitre, kde kraj teraz sídli.

Poslanci sa rozhodli pre prvý variant a to pre budovu internátu na Cabajskej ulici. Rekonštrukciou internátu na kancelárske priestory by kraj získal cca 112 kancelárií, čo znamená, že tam bolo možné umiestniť všetkých zamestnancov úradu. K tomuto zámeru však nakoniec neprišlo.

Je smutné koľko peňazí už išlo na zámer nového sídla župy, do dnešného dňa nesídli v dôstojných priestoroch, ale platí si súkromnú budovu.

Na záver jedna archívna fotografia z výstavby administratívnej budovy na Rázusovej ulici

archívna fotografia z výstavby administratívnej budovy na Rázusovej ulici



Zdroj: Nitralive.sk