NITRA 14. mája (SITA) – Cestovať na jeden lístok mestským autobusom, prímestským autobusom aj vlakom by sa malo v budúcnosti v Nitrianskom kraji. Integrovanú dopravu chcú spoločne vytvoriť samosprávny kraj, dopravné podniky a železnice. V praxi by sa napríklad cestujúci z Komárna dopravil do Nitry na jednu čipovú kartu viacerými druhmi dopravy.

Prepojenie rôznych druhov dopravy je v zahraničí bežné, na Slovensku zatiaľ nefunguje v žiadnom meste. „Ten systém je veľmi zložité nastaviť. Bratislavský samosprávny kraj, ktorý má dopravu zložitejšiu, ale na podstatne menšej ploche ako Nitriansky samosprávny kraj, robí na tom projekte osem rokov,“ povedal pre agentúru SITA vedúci odboru dopravy Nitrianskeho samosprávneho kraja Ivan Michna. Najnáročnejšie je rozpočítanie nákladov a ziskov, pretože ceny lístkov na autobusy a vlak sú rozdielne. Zároveň sú inak dotované vlakové a autobusové kilometre.

Podľa predsedu Nitrianskeho samosprávneho kraja Milana Belicu má Nitra výhodu v tom, že autobusová a železničná stanica sú vedľa seba. Veolia Transport Nitra je zároveň vlastníkom pozemku pod svojou autobusovou stanicou. V Nitre nepremáva metro, električky ani trolejbusy, sú tu len autobusy a vlaky. Autobusovú dopravu pre kraj zabezpečujú dvaja dopravcovia - Veolia Transport Nitra a SAD Nové Zámky.

Generálny riaditeľ Veolia Transport Nitra Juraj Kusý je projektu naklonený. „To je cesta, ktorou sa uberá moderná autobusová doprava v celej Európe. Môj reálny odhad je, že v priebehu tohto volebného obdobia by sme na tom mali začať robiť a už by mali byť známe prvé kroky,“ povedal.

Zdroj: (SITA, mp;bl),201005140080