NITRA 30. júla (SITA) – Mesto Nitra dá na súd firmu Cius, ktorú najalo na demontáž starej lanovky na vrch Zobor. Prednosta magistrátu Igor Kršiak informoval, že dal pokyn majetkovému oddeleniu spracovať platobný rozkaz na súd a vyčísliť náhradu, ktorá mestu vznikla. Firma Cius mala lanovku podľa zmluvy odstrániť do konca apríla na vlastné náklady a ako kompenzáciu si mohla odviezť demontovaný materiál. Časti lanovky sa však váľajú v lese. Mesto firme za to uložilo pokutu 10-tisíc eur. Po tom, čo ju nezaplatila, jej mesto adresovalo druhú výzvu na úhradu a odstránenie častí lanovky. „Medzitým bolo jedno rokovanie, kde firma prisľúbila, že to dajú do pôvodného stavu, aký bol v zmluve. Doteraz sa tak nestalo,“ uviedol Kršiak. Ak firma lanovku neodstráni, urobí tak na vlastné náklady mesto a vzniknutú škodu si bude vymáhať od Ciusu.

Lanovka Nitra

Stará a zhrdzavená lanovka s dĺžkou takmer 1,4 kilometra nepremáva od roku 1994. V prevádzke bola od roku 1970. Najmä pri silnom vetre mohla byť potenciálnym nebezpečenstvom pre ľudí. Firma Cius mala odstrániť všetky oceľové podpery a betónové pätky, 71 sedačiek, oceľové lano, kladkové batérie z podpier a staníc a strojovňu vrátane kruhovej stanice.

Vedenie mesta sa nevzdáva myšlienky postaviť novú lanovku na Zobor. Riešením by malo byť verejno-súkromné partnerstvo. Primátor Jozef Dvonč už avizoval, že vybudovanie novej lanovky bude jednou z priorít jeho volebného programu v novembrových komunálnych voľbách.

Fotogaléria
{gallery}galeria/lanovka/foto{/gallery}

Zdroj: (SITA, mp;bl),201007300054, fotografie Nitralive.sk