NITRA 3. októbra (SITA) – Lávku, ktorá v Nitre spája Staré mesto a sídlisko Chrenová, možno v najbližších dňoch uzavrú. Rozhodne o tom statik. Mesto už má pripravené náhradné riešenie – obyvateľov bude okolo rieky Nitry rozvážať kyvadlovou dopravou. Lávka prekáža odliatiu jedného betónového pilota nového mosta, ktorý stavia mesto hneď vedľa lávky.

Stavbári zasiahnu v týchto dňoch do základov lávky, počas pílenia betónu ju pre verejnosť uzavrú. Potom jej stav posúdi statik. „Pokiaľ bude možnosť chodiť po lávke, necháme ju v prevádzke, pokiaľ by sa musela odstrániť, tak to budeme riešiť kyvadlovou dopravou,“ povedal pre agentúru SITA viceprimátor Štefan Štefek. Autobus by vozil ľudí zadarmo od internátu Univerzity Konštantína Filozofa na Kmeťkovu alebo Mostnú ulicu a naspäť.

Pokiaľ bude možnosť chodiť po lávke, necháme ju v prevádzke, pokiaľ by sa musela odstrániť, tak to budeme riešiť kyvadlovou dopravou.

Radnica zvažovala aj možnosť nahradenia lávky pontónovým mostom od armády. Primátor sa už predbežne o takýto most zaujímal na vojenskom útvare v Seredi. „Nevieme, aké počasie bude v priebehu jesenných mesiacov a je tam hrozba, že sa tam navalí voda, preto by sme to radšej riešili týmto spôsobom,“ zdôvodnil priklonenie sa ku kyvadlovej doprave Štefek.

Nový most v Nitre panorama september 2010

Nový most bude pre autá, peších aj cyklistov a nahradí starú lávku, ktorá skončí v šrote. Investíciu za 3,52 miliónov eur financuje mesto Nitra. Podľa zmluvy mal byť oceľový most hotový do 31. októbra 2010. Podľa najnovších informácií bude hotový až do konca novembra. Musím povedať, že počasie nám naozaj nepraje a viackrát, keď prišlo varovanie pred povodňami, musela technika odísť z pracovných plošín, vysvetlil zdržanie Štefek. V Nitre sú v súčasnosti len dva cestné mosty, nový má priniesť odľahčenie dopravy.



Zdroj: (SITA, sy;mp), 201010030056, fotografie Nitralive.sk