Čierna skrinka: list od čitateľky - znečisťovanie verejných priestranstiev

S príchodom nového školského roka prichádzajú aj „staré dobré partie“, pijúce alkohol na verejných priestranstvách. „Nič proti tomu nemám, aj ja som bola mladá, ale toto, čo tu po nich ostáva je zlý sen... Neviem si predstaviť ako tadiaľto prejdu ľudia na bicykloch, autách, alebo psíčkari. Ja sama sa neodvážim chodiť ani s dieťaťom...“ Zdôverila sa nám mladá mamička. Fotografie sú konkrétne z miesta pri rieke, za internátom mladosť. Keďže sa jedná o jednosmerku, do ktorej sa motorizované hliadky mestskej polície neunúvajú nahliadnuť, pre mladých, hlavne neplnoletých ľudí, ktorí si svoj organizmus „štartujú“ na nočný život, je to ideálne miesto na svoje vyčínanie. Nejedná sa však o jediné miesto stretnutí, ktoré ostáva v takomto stave. „Stačí keby sa tadiaľto prešli policajti každú hodinu, dve, do tej dvanástej hodiny večer. Chodievam tadiaľto so psom, je tu jedna skupinka za druhou a bordel robia nielen tu, ale pozdĺž celej tejto strany. Neviem, kto mi zaplatí veterinára, keď si môj pes, rozreže labu... Hlavne, že nás psíčkarov tu každý ostro sleduje, či máme známky, či zbierame h..ná po svojich psoch, ale roztrieskané fľaše zjavne nikomu nevadia.“

Po ceste bolo naozaj problém prejsť bez toho, aby ste nestúpili na črepy z rozbitých fliaš, plastové poháriky a obaly z nealka sa váľali po chodníkoch aj popri ceste, plný zásobník sáčkov na exkrementy bol rozsypaný okolo smetného koša pre psíčkarov, jeden z nich bol dokonca prevrátený aj s betónovým základom zo zeme. Cigaretové špaky všade navôkol sú už len „doplnkom“, ktorý si nikto pri tejto spúšti ani nevšimne. „Starajú sa nám veru o robotu. Niekedy tam človek nájde všeličo. Keby ich to niekto parkrát donútil pozbierať, myslím, že by sa rýchlo spamätali.“ Vyjadril sa dobrovoľník, ktorí sa so skupinkou ďaľších ľudí pravidelne podieľa na čistení chodníkov a brehov rieky.

Opitá mládež znečisťuje mesto Nitra

Ja sa len pýtam, kde sú tí muži, ktorí sa s hrdosťou vyvážajú v autách a riešia zle zaparkované autá a podobné „problémy“? Naozaj rastie v tomto meste anarchia mladých ľudí a nikto s ňou nič nerobí? Spýtali sme sa na príslušných miestach mestskej polície, odboru komunálnych služieb a životného prostredia, kam náš problém zaradili, a bolo nám odpovedané. „Problém s mládežou poznáme a snažíme sa ho riešiť. Na MsÚ evidujeme úseky kde vzniká väčšie znečistenie a snažíme sa ich pravidelne čistiť. V okolí brehov rieky a na verejných priestranstvách sú osadené odpadové nádoby, ktoré často skočia v rieke. Priestor, ktorý uvádzate dáme vyčistiť za pomoci pracovníkov zaradených na aktivačné práce.

K otázke pitia alkoholických nápojov na verejnosti – zákaz používania alkoholických nápojov na území mesta určuje Všeobecné záväzné nariadenie mesta č.15/2007 o dodržiavaní verejného poriadku a čistoty § 15 – zákaz používania alkoholických nápojov. V rámci neho sú vyčlenené územia, kde pitie alkoholických nápojov na verejných priestranstvách je zakázané. Tento priestor toto obmedzenie nepokrýva. Váš podnet dáme na vedomie aj predsedovi VMČ staré mesto PhDr. Jánovi Vančovi PhD. v záujme získania doporučených informácii pre riešenie tejto problematiky.“ Postačujúca odpoveď? Možno v prípade, ak sa s tým naozaj začne niečo robiť.

Radšej si však dávajte pozor, kam stúpate, prípadne volajte 158 vždy, keď vidíte nežiadúce správanie. Čím viac sťažností, tým viac podnetov a možných riešení.

(Autor: Lucia Šašková)

Fotogaléria