NITRA 14. apríla (SITA) – Parkovacie domy na sídlisku Klokočina nebudú. Neprihlásil sa totiž žiadny potenciálny investor a ani jeden občan, ktorý by si takéto parkovacie miesto chcel kúpiť. Tri hromadné garáže mali stáť na sídlisku Klokočina, kde je najvypuklejší problém s nedostatkom parkovacích miest. „Zo strany investorov nie je veľký záujem, pretože si robia prepočet a poznajú mentalitu Slovákov, ktorí ak by si mali zaplatiť v hromadnej garáži sumu, ktorá nebude nízka, tak budú stáť radšej na ulici,“ zhodnotil viceprimátor František Baláž. Problémom je, že parkovacie miesto stojí 6 600 eur, za čo sa dá rovno kúpiť aj nové auto. Obyvatelia majú záujem len o stále parkovacie miesta na uliciach, ich žiadosti radnica posudzuje v spolupráci s dopravnou políciou. Masovému rozpredávaniu miest sa však bráni.

Takto sa parkuje v centre Nitry pred Starým divadlom

alt

Primátor Jozef Dvonč navrhuje ako jedno z riešení parkovania na sídliskách vyčlenenie plôch pri obchodných reťazcoch pre obyvateľov. O tomto návrhu už s firmami rokuje. „Polovica plôch by sa na noc dala celkom pokojne vyčleniť na parkovanie ľuďom, ktorí pod svojím domom nenájdu parkovacie miesto,“ myslí si Dvonč. Podľa neho by tam v noci mohol za poplatok dohliadať na autá strážnik. Ďalším opatrením je, že v spolupráci s mestskou políciou sa podarilo z ulíc odstrániť 110 vrakov, čím sa vytvorili nové miesta. Okrem toho si chce radnica posvietiť na podnikateľov, ktorí zaberajú na sídliskách parkovacie miesta.

Komentár NitraLive!: Občania si platia dane a preto by malo mesto Nitra vybudovať pre nich parkovacie domy a nie čakať na investorov, ktorí zrejme nikdy neprídu. Namiesto toto mesto plytvá s financiami tam kde to nie je vôbec potrebné. Kafiléria bude stáť mesto 497 908,80 eura + mesačný prenájom 21 000 eur. V Košiciach plánujú postaviť parkovací dom pre 498 automobilov za cca 1,5 milióna eur. V Nitre by stačili menšie a na viacerých miestach hlavne v centre. Bohužiaľ mesto spoplatnilo v centre všetky voľné plochy a parkovací dom je v nedohľadne. A navyše kto by si platil vyše 6000 eur za jedno parkovacie miesto na Klokočine?

Zdroj: (SITA, mp;mt),201004140226, fotografia na titulke a v článku NitraLive!