NITRA 5.februára 2008 - Fašingový sprievod, jarmok, folklórne skupiny- to všetko dnes ponúkol bohatý program na pešej zóne a Svätoplukovom námestí

Na Svätoplukovom námestí v Nitre sa dnes (5.2.) konal fašiangový jarmok. Okrem tradičných ľudovo-umeleckých výrobkov mohli ľudia vidieť aj pravú domácu zakáľačku s výrobou zabíjačkových špecialít - jaternicami, tlačenkou, slaninou a škvarkami. Najväčším lákadlom bol ako vždy fašiangový sprievod pešou zónou o 15:30. Prezentovali sa na ňom obrovské maškary Divadla Maska a Vranovského chodúľového divadla, ktoré bude sprevádzať Klub geniálnych bubeníkov, mažoretky a tradičné ľudové fašiangové masky. Program vyvrcholil na Svätoplukovom námestí tradičnými slovenskými zvykmi v podaní folklórnych skupín Jaročan, Maduničan, Čerdovanka a Dražovce. Bodku za fašiangami dalo vyhodnotenie masiek a pochovávanie basy.

Niečo o fašiangoch: zdroj wikipedia

Fašiangy je obdobie od Troch kráľov až do polnoci pred škaredou – Popolcovou stredou. Potom nasleduje 40 dňový pôst (zavedený až koncom 4 st. kresťanskou cirkvou) až do Veľkého piatku. Je to prechodné obdobie medzi zimou a jarou. Vo fašiangovom období bolo na hospodárstve relatívne menej práce. Počas fašiangov sa organizovali zabíjačky, zábavy a tiež sa robievalo veľa svadieb. Ľudia sa obliekali do masiek, ktoré okrem zábavnej funkcie mali aj ochranný význam a mali chrániť proti pôsobeniu negatívnych síl, mali zabezpečiť úrodný rok a plodnosť hospodárskych zvierat.

Posledné tri dni boli najveselšie a zábavy vyvrcholili v utorok poslednou muzikou pred Popolcovou stredou. Fašiang končil pochovávaním basy. Pri tomto symbolickom pohrebe miestni občania v prestrojení za farára, organistu, kostolníka uskutočnili obrad, pri ktorom bolo veľa plaču, smiechu a zábavy všetkých prítomných.

Tradičným jedlom tohto obdobia bolo obradové pečivo - fánky, smažené šišky, slaninka s klobáskou, huspenina. Ľudia sa počas fašiangov chovali uvoľnene, parodovali zaužívané správanie sa, preobliekali atď.

Fotogaléria:

-m-