Štvrtý koncert festivalu Ars Organi Nitra 2013 patril organistke Ines Schüttengruber

Štvrtý koncert medzinárodného organového festivalu Ars Organi Nitra 2013 patril 27-ročnej rakúskej klaviristke, čembalistke a organistke Ines Schüttengruber. Bolo to jej prvé vystúpenie na Slovensku. No stihla si už u nás nájsť priateľov, s ktorými navštívila Bratislavu a Vysoké Tatry. Komunikatívna Rakúšanka má odteraz priaznivcov aj v Nitre.

Nedeľný sólový večer otvorila Toccatou nemeckého skladateľa predbachovského obdobia Georga Muffata, ktorý sa zapísal do dejín ako kozmopolita s francúzskym, talianskym a nemeckým barokovým vkusom. Z tvorby geniálneho Johanna Sebastiana Bacha si vybrala jeho poslednú Triovú sonátu, ktorá je originálna tým, že jej forma vychádza z talianskeho concerta grossa.

Nesmrteľný Francúz
Jehan Alain zomrel počas 2. svetovej vojny veľmi mladý, no stihol zanechať pre obdivovateľov vážneho hudobného žánru špičkové originálne diela, ktoré vychádzajú z gregoriánskeho chorálu, africkej hudby, ale aj z džezu v symbióze s registračnými kontrastmi. Ines si do svojho programu pre Nitru vybrala dva tance inšpirované ohňom.

Z tvorby slávneho Nemca Johanna K. Kerlla zaznela Passacaglia, ktorá bola pravdepodobne vzorom pri komponovaní Bachovej veľkej Passacaglie c mol. Posolstvo Turíc interpretka publiku pripomenula fantáziou J. S. Bacha „Príď, Duchu Svätý, Pane Bože“.

Bodka za koncertom
Po koncerte Ines Schüttengruber v priestoroch evanjelického kostola Sv. Ducha sme boli zvedaví na jej znalosti slovenskej klasickej hudby. „Žiaľ, tvorbu vašich autorov nepoznám. Ani z iných hudobných žánrov. S výnimkou súčasnej slovenskej skladateľky Jančíkovej žijúcej v zahraničí. Keď prídem k vám koncertovať nabudúce, poprosím riaditeľku festivalu Máriu Plšekovú o poskytnutie slovenských diel na naštudovanie a prezentáciu pred takým skvelým publikom, aké sa tu dnes zišlo,“ dodala Ines.

Posledný zo série nedeľných koncertov v rámci medzinárodného podujatia Ars Organi Nitra 2013 bude patriť švédskemu interpretovi Jörgenovi Lindströmovi. Festivaloví priaznivci sa stretnú tentoraz v piaristickom Kostole sv. Ladislava, a to 26. mája o 19. hodine.

Fotogaléria


Zdroj: Silvia Struhárová