Asociácia Divadelná Nitra spustila do predaja festivalové pasy na nadchádzajúci 24. ročník Medzinárodného festivalu Divadelná Nitra (24. – 29. septembra 2015). Tak ako uplynulé roky, aj teraz sú v ponuke dva druhy pasov. Pokým pas FANATIK je určený pre verejnosť aj divadelných profesionálov, pas ŠTUDENT FANATIK si môžu zakúpiť držitelia kariet ISIC a EURO26.

Najväčšou výhodou pasov je 30 percentná zľava v porovnaní so samostatnou kúpou vstupeniek. Ďalším dôvodom pre kúpu pasov je garancia vstupeniek na všetky predstavenia, keďže jednotlivo sa vstupenky začnú predávať on-line až po skončení predaja pasov, teda 1. augusta 2015. Fyzický predaj vstupeniek vo festivalovej pokladnici sa začne 2. septembra. Oba pasy sú v predaji v obmedzenom počte a len do 31. júla. Pasy FANATIK a ŠTUDENT FANATIK je možné kúpiť on-line na stránke www.nitrafest.sk alebo http://nitrafest.interticket.sk/. Kúpený pas je potrebné zameniť v pokladnici festivalu za vstupenky, a to najneskôr 2 hodiny pred začiatkom prvého predstavenia uvedeného v pase.

Organizátori festivalu zároveň pre záujemcov o festivalové pasy zverejnili väčšinu inscenácií hlavného programu, zatiaľ bez konkrétneho dátumu a miesta konania. Medzi vybranými je osem zahraničných inscenácií(po jednej z Belgicka, Izraela, Nemecka, Poľska, Ruska, Ukrajiny a dve z Francúzska), a zatiaľ tri inscenácie zo Slovenska.

„V hlavnom programe 24. ročníka Medzinárodného festivalu Divadelná Nitra sa predstavia v inscenáciách zo zahraničia režiséri a autori, ktorí ešte nikdy v Nitre prezentovaní neboli, v kontexte festivalu ide o nové mená“, povedala Darina Kárová, riaditeľka festivalu a dodala: „Zahraničné predstavenia sa odohrajú, samozrejme, v originálnych jazykoch, pričom budú simultánne tlmočené do slovenčiny a do angličtiny. Zaujímavosťou je, že všetky doteraz vybrané inscenácie hlavného programu, zo zahraničia, ale aj zo Slovenska, sú autorským divadlom, čo zvyšuje mieru zaangažovanosti tvorcov a znásobuje silu výpovede diela. Okrem toho všetky dokonale ladia s témou tohto ročníka festivalu: Empatia – zdieľať a dávať.“

Akú zvláštnosť tento ročník prináša?

„Je to len náhoda, ale všetky predstavenia 24. ročníka festivalu sú bez prestávky, mnohé sa prezentujú v netradičnom scénickom riešení“, prezradila Kárová a pokračovala: „Ale dôležité je, že ide o mimoriadne kvalitné a najmä svojím účinkom silné inscenácie. Osobitne ma teší zastúpenie Ukrajiny a Izraela po dlhom čase. Veď Izrael nebol na Divadelnej Nitre zastúpený od roku 2002 a Ukrajina dokonca od roku 1998. Myslím, že diváci sa majú načo tešiť.“



Kompletný hlavný a sprievodný program by mali byť uzatvorené do konca júla, kedy budú aj zverejnené.

Hlavný program 24. ročníka

Teatr Nowy, Varšava, Poľsko
Tomasz Śpiewak: Apokalypsa / Apocalypse
réžia: Michał Borczuch

The International Institute of Political Murder – IIPM, Berlin / Zürich, Nemecko
Štvavé rádio / Hate Radio
text a réžia: Milo Rau

Compagnie Kadidi / Dorothée Munyaneza, Paríž, Francúzsko
Sobota s rozhlasom / Samedi détente
koncepcia, text, tanec a hlas: Dorothée Munyaneza

Drama Laboratory, Kirov + Teatr.doc, Moskva
Vjatlag / Vyatlag
réžia: Boris Pavlovič

Arkadi Zaides, Tel Aviv, Izrael
Archív / Archive
koncept & choreografia: Arkadi Zaides

LOD music theatre & Théâtre Vidy-Lausanne, Gent, Belgicko
Starý Monk / An Old Monk
text: Josse De Pauw
hudba: Kris Defoort

Sashko Brama, Ľvov, Ukrajina
R+J
text a réžia: Sashko Brama

Ivana Müller, Paríž, Francúzsko
Stále sa len prizeráme / We Are Still Watching
koncept a text: Ivana Müller

Slovenské národné divadlo – Činohra, Bratislava, Slovensko
Viliam Klimáček: Mojmír II. alebo Súmrak ríše
réžia: Rastislav Ballek

Divadlo Andreja Bagara v Nitre, Slovensko
Agota Kristof – Daniel Majling: Veľký zošit
réžia: Ján Luterán

Med a prach, Bratislava, Slovensko
Domov Eros Viera
autori a réžia: Andrej Kalinka, Ivan Martinka

+ ďalšia slovenská inscenácia (titul bude oznámený neskôr)

+ verejná debata (téma a hostia budú oznámené neskôr)
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Medzinárodný festival Divadelná Nitra je najväčším divadelným festivalom a jedným z najvýznamnejších medzinárodných podujatí na Slovensku. Festival je výberovou prehliadkou európskeho divadelného umenia s dôrazom na činoherné divadlo a rôzne inovatívne formy scénického umenia (performing arts), ktoré sa vyznačuje prekračovaním hraníc druhov a štýlov. V intenciách svojej otvorenosti a rozmanitosti festival ponúka multimúzickú zostavu sprievodných podujatí – divadlo, film, výtvarné umenie, hudba a umenie vo verejnom priestore, rozvíja verejný diškurz a venuje sa neformálnemu vzdelávaniu. Medzinárodný festival Divadelná Nitra sa programovo profiluje ako platforma iniciujúca pohyb ideí, kreatívneho myslenia a vyjadrovania. V tomto zmysle slúži ako protiváha komerčného a konvenčného umenia.


Zdroj: TS Divadelná Nitra