Nitrianskych beachvolejbalistov čaká toto leto bohatý program, ale aj zmeny. Pod pojmom NBL sa doteraz označovala „Nitrianska beachvolejbalová liga“, od tohto roku to bude znamenať výlučne len „Národná beachvolejbalová liga“. Nitrianska beachvolejbalová liga je prvým projektom 1.ABC Nitra - amatérskeho klubu plážového volejbalu. V roku 2012 sa koná už 5. ročník.

Občianskemu združeniu 1.ABC Nitra sa podarilo zavŕšiť niekoľkoročnú snahu o rozšírenie beachvolejbalových kurtov. S výraznou pomocou Mesta Nitra, firiem Megaspol, Dynamik, Vachut a Inpek sa iniciatívu nadšencov z 1.ABC Nitra podarilo premeniť na skutočnosť. Výsledkom je multifunkčná plocha pre plážové športy s rozmermi 48 x 34m, na ktorej sa už okrem dovtedajších beachvolejbalu a beachtenisu, dajú hrať aj športy ako plážová hádzaná, či plážový futbal a ďalšie. Dôkazom slov „a ďalšie“ je plážový korfbal, ktorý sa podarilo uskutočniť na základe dobrých vzťahov s KK Nitra, a v Nitre si tak plážovú mutáciu svojho obľúbeného športu zahral v prípravnom zápase KK Nitra s baštou korfbalu na Slovensku – Prievidzou.

NBL Nitra

Čo bude s „nitrianskou beachvolejbalovou ligou“?

Tá pokračuje oproti minulému ročníku prakticky bezo zmeny, t.j. pozostávať bude zo 6 turnajov, z toho 3 pre zmiešané dvojice a 3 pre mužské/ženské dvojice. Jedinou, no o to výraznejšou zmenou nielen oproti minulému roku, ale aj celej histórii súťaže, bude zmena názvu. Nitrianska beachvolejbalová liga sa stane minulosťou, dostane komerčný názov podľa partnera. Konkrétny názov zatiaľ nie je známy, organizátor momentálne rokuje s viacerými záujemcami.

Národná beachvolejbalová liga – podľa nitrianskeho modelu sa budú hrať beachvolejbalové súťaže aj v ďalších slovenských mestách: Bratislava, Skalica, Zvolen, Trebišov, Košice, Zlaté Moravce. Ide o sériu 21 turnajov pre amatérov (verejnosť okrem hráčov volejbalovej a beachvolejbalovej špičky), účastníci získavajú body do jedného (národného) rebríčka. Vrcholom ligy je finálový turnaj NBL Open (majstrovstvá SR amatérov v plážovom volejbale). Viac na http://www.volley-city.sk/nbl/o_nbl/.

NBL Open – otvorené majstrovstvá SR amatérov v plážovom volejbale – vrcholný turnaj amatérskej beachvolejbalovej sezóny na Slovensku, uznaný Slovenskou volejbalovou federáciou ako majstrovstvá SR amatérov. Celovíkendové podujatie sa koná v Nitre vždy na prelome júla a augusta, 4.-5.8.2012 napíše svoju 4.kapitolu. Úradujúcimi majstrami SR amatérov sú v kategórii mužov Juraj Kállay a Miroslav Janto z Trenčína, u žien Helga Gregová (B. Štiavnica) a Daniela Nemčovičová (Bratislava).

Nitrianske beachové leto

Tento nový pojem je súhrnným pomenovaním všetkých podujatí organizovaných klubom 1.ABC Nitra na Nitrianskej pláži (v areáli mestského kúpaliska) v danom roku. Nedá sa o ňom hovoriť ako o súťaži, pretože zahŕňa „jablká s hruškami“ – rôzne akcie, ktoré majú spoločné iba dve veci: organizátora (1.ABC Nitra) a miesto konania (Nitrianska pláž).

Nitrianska pláž

Neformálne označenie tej časti letného kúpaliska v Nitre, kde sa nachádza multifunkčná plocha pre plážové športy. Nitrianska pláž je domovským areálom klubu 1.ABC Nitra, prebiehajú tu všetky ním organizované športové podujatia na území Nitry.


Nitrianske beachové leto - plagát

Nitrianske beachové leto, plagát


Zdroj: Petra Hadžová, 1. ABC Nitra - Národná beachvolejbalová liga