Ak sa tak naozaj stane, bude to poprvýkrát od vzniku oboch súťaží. Dôvodom je, že areál plážových športov na nitrianskom kúpalisku nepredĺžil členstvo v Slovenskej asociácii plážových športov (SAPŠ). Občianske združenie SAPŠ je organizátorom oboch uvedených súťaží. Turnaje oboch celoslovenských sérií organizujú licencovaní organizátori SAPŠ výlučne v členských areáloch SAPŠ.

SAPŠ organizuje Národnú beachvolejbalovú ligu (NBL) a Majstrovstvá SR v plážovom tenise (M-SR v PT) od roku 2015. V minulom roku sa obe súťaže hrali aj v Nitre (NBL trikrát: 20.6., 16.8., 22.-23.8. a M-SR v PT jedenkrát: 12.9.). Za areál “Nitrianskej pláže” bol členom SAPŠ jeho vtedajší prevádzkovateľ - občianske združenie 1.ABC Nitra.

Medzičasom (31.10.2015) uplynulo trvanie zmluvy, na základe ktorej 1.ABC Nitra kurty na nitrianskom kúpalisku od roku 2009 prevádzkoval. 1.ABC Nitra rokoval s Mestom Nitra o ďalšej spolupráci, zatiaľ neúspešne. Vlastníkom areálu je Mesto Nitra, aktuálnym správcom mestská organizácia Službyt Nitra s.r.o.Ak sa tak naozaj stane, bude to poprvýkrát od vzniku oboch súťaží. Dôvodom je, že areál plážových športov na nitrianskom kúpalisku nepredĺžil členstvo v Slovenskej asociácii plážových športov (SAPŠ). Občianske združenie SAPŠ je organizátorom oboch uvedených súťaží. Turnaje oboch celoslovenských sérií organizujú licencovaní organizátori SAPŠ výlučne v členských areáloch SAPŠ.

SAPŠ organizuje Národnú beachvolejbalovú ligu (NBL) a Majstrovstvá SR v plážovom tenise (M-SR v PT) od roku 2015. V minulom roku sa obe súťaže hrali aj v Nitre (NBL trikrát: 20.6., 16.8., 22.-23.8. a M-SR v PT jedenkrát: 12.9.). Za areál “Nitrianskej pláže” bol členom SAPŠ jeho vtedajší prevádzkovateľ - občianske združenie 1.ABC Nitra.

Zmluva vypršala, Službyt Nitra, Mesto Nitra ani poslanci nereagujú

Medzičasom (31.10.2015) uplynulo trvanie zmluvy, na základe ktorej 1.ABC Nitra kurty na nitrianskom kúpalisku od roku 2009 prevádzkoval. 1.ABC Nitra rokoval s Mestom Nitra o ďalšej spolupráci, zatiaľ neúspešne. Vlastníkom areálu je Mesto Nitra, aktuálnym správcom mestská organizácia Službyt Nitra s.r.o.

Riadny termín na predĺženie členstva v SAPŠ zaplatením členského pre rok 2016 bol 17.3.2016. Rokovania s Mestom Nitra o ďalšej spolupráci nepovažuje 1.ABC Nitra za uzavreté, no 8.3.2016 nádej na dohodu výrazne klesla. Na základe dodatočnej informácie od primátora Nitry odmietol 10.3.2016 1.ABC Nitra návrh Mesta Nitra z 22.12.2015 (oficiálna reakcia s odôvodnením k dispozícii na vyžiadanie). Následne sme informovali Službyt Nitra a vedenie Mesta Nitra, ako pravdepodobného prevádzkovateľa areálu v sezóne 2016, že pokiaľ má byť v Nitre v roku 2016 organizovaná Národná beachvolejbalová liga a majstrovstvá SR v plážovom tenise, je potrebné predĺžiť členstvo v SAPŠ za nitriansky areál. Preposlali sme vedeniu Mesta Nitra a Službytu Nitra všetky potrebné informácie vrátane tej, že vzhľadom k špecifickým okolnostiam v Nitre počká SAPŠ v prípade tohto areálu až do 31.3.2016. Službyt Nitra ani Mesto Nitra nepredĺžili členstvo areálu v SAPŠ, a do dnešného dňa (13.4.2014) v tejto veci nekontaktovali ani 1.ABC Nitra, ani SAPŠ.

V prípade celoslovenských súťaží NBL a M-SR v PT je to na rozhodnutí SAPŠ, resp. dohode Mesta Nitra a SAPŠ. Pokiaľ ide o spoluprácu Mesta Nitra s 1.ABC Nitra, tá začala viaznuť už počas trvania Zmluvy o spolupráci a prevádzke beachvolejbalových ihrísk (tá, čo skončila 31.10.2015), rovnako ako komunikácia. Ak sa v týchto dňoch nezmení prístup Mesta Nitra, 1.ABC Nitra bude zvažovať organizáciu svojich (nitrianskych) podujatí a neprijatie dotácií, ktoré preň Mesto Nitra za týmto účelom schválilo. Nitra tak môže okrem NBL a M-SR v PT prísť aj o ďalšie tradičné podujatia, ako napríklad Junior NBL pre žiakov ZŠ a SŠ či turnaj v plážovom futbale, ktorý by pritom tento rok mohol byť súčasťou československej superligy. Ak sa podujatia majú uskutočniť, treba ich už plánovať, zabezpečovať a propagovať, no my takmer 2 mesiace (od 22.2.2016) čakáme na vyjadrenie Mesta Nitra, resp. Službytu Nitra, k podmienkam prenájmu pre prípad, že nebude uzavretá žiadna ďalšia zmluva o spolupráci medzi Mestom Nitra a 1.ABC Nitra. Nevieme si predstaviť spoluprácu s partnerom, ktorému taká bežná a banálna komunikácia ako cenová ponuka, resp. podmienky prenájmu, trvá takmer dva mesiace. O vážnosti situácie boli v pondelok 11.4.2016 e-mailom informovaní všetci poslanci Mestského zastupiteľstva v Nitre, na ktorých 1.ABC Nitra apeloval so žiadosťou o zmenu prístupu Mesta Nitra do 15.4.2016.

Ak sa NBL ani M-SR v PT v roku 2016 v Nitre neobjavia, stane sa tak prvýkrát od vzniku oboch súťaží. Nitra je pritom rodiskom oboch súťaží (obe od roku 2012) a finále Národnej beachvolejbalovej ligy sa nikdy nehralo inde než v Nitre. V rokoch 2012 - 2014 obe súťaže organizoval 1.ABC Nitra.



Zdroj: 1. ABC Nitra