FIG Nitra 2019

V dňoch 22.-24.11. 2019 sa v Nitre uskutoční už 20. ročník významného športového podujatia modernej gymnastiky CHRISTMAS NITRA 2019. Obrovským potešením tohto jubilejného ročníka nielen pre organizátorov, ale aj pre nadšencov tohto obľúbeného športu je licencia medzinárodnej gymnastickej federácie – FIG. Súťaž Slovenskej gymnastickej federácie sa vďaka nej zaradila medzi prestížne podujatia modernej gymnastiky vo svete. Prvého ročníka súťaže FIG CHRISTMAS NITRA 2019 sa zúčastnia najvýznamnejšie osobnosti modernej gymnastiky z 24 krajín sveta.

Pozvanie na súťaž prijalo viac ako 270 gymnastiek zo 60 klubov modernej gymnastiky z 24 krajín sveta. Medzi nimi 69 junioriek a senioriek s FIG licenciou, ktoré na Slovensko vyslalo 19 federácií. „Takáto medzinárodná účasť je doposiaľ najväčším úspechom za posledných 20 ročníkov súťaže, a dovoľujeme si tvrdiť, že patrí k veľkým úspechom v dejinách modernej gymnastiky na Slovensku“, hovorí prezident Slovenskej Gymnastickej federácie Ján Novák.

Pozvanie na podujatie prijali aj predstaviteľky svetovej modernej gymnastiky – prezidentka technickej komisie FIG pre modernú gymnastiku Nataliya KUZMINA a predsedníčka komisie športovcov FIG Liubou CHARKASHYNA.

Súťaže zaradené medzi podujatia Medzinárodnej gymnastickej federácie (FIG) podliehajú prísnym organizačným, technickým a etickým kritériám stanovených touto medzinárodnou inštitúciou. „Sme veľmi hrdí na to, že aj za pomerne krátke obdobie od roku 2017, kedy sa moderná gymnastika stala súčasťou Slovenskej gymnastickej federácie, sa nám podarilo splniť všetky predpoklady a získali sme licenciu, vďaka ktorej Vám môžeme predstaviť podujatie svetového charakteru v modernej gymnastike,“ dodáva prezident SGF Ján Novák.

Súčasťou podujatia bude aj súťaž pre mladé talenty, ktorú organizuje Športový klub Športového gymnázia v Nitre v spolupráci so Slovenskou gymnastickou federáciou. Okrem mladých talentov, ktoré budú súťažiť, prijali pozvanie na podujatie aj osobnosti slovenskej modernej gymnastiky, ktoré v Nitre pôsobili už od sedemdesiatych rokov. Zástupcovia všetkých ambasád pretekajúcich krajín, rovnako ako zástupcovia Slovenského olympijského výboru prídu podporiť športové talenty, ktoré obetovali tisíce hodín tréningu.


Súčasťou víkendového podujatia v Nitre budú 3 významné súťaže:

1. ročník FIG Christmas Nitra Slovakia 2019: Organizovaním tejto prestížnej medzinárodnej súťaže sa mesto Nitra zaradí do zoznamu organizátorov, ako sú napríklad Moskva, Baku, Lisabon, Luxemburg, Budapešť, Toronto a iné.

20. ročník medzinárodnej pohárovej súťaže Vianočná Nitra 2019 je dôležitá z hľadiska histórie slovenskej gymnastickej federácie, pretože ide o jubilejný 20. ročník, na ktorý pozývajú významné osobnosti pôsobiace už v začiatkoch slovenskej gymnastiky. Majstrovstvá Slovenska spoločných skladieb, dvojíc a trojíc 2019, ktoré sa v Nitre budú konať po prvýkrát.


ONLINE vysielanie

Fanúšikovia modernej gymnastiky budú môcť všetky súťaže sledovať aj online prostredníctvom platformy: https://www.rgform.eu/event.php?id_prop=1220#