R1 PR1BINA dnes slávnostne otvorili na Selenci, za Nitrou sa stala prvá dopravná nehoda

Aktualizované: 30.10.2011 o 17:51

Slávnostný deň nielen pre motoristov z Nitry. Po dvojročnej výstavbe dnes predstavitelia štátu o 10:00 slávnostne prestrihli pásku na R1 pri Stredisku správy a údržby ciest Selenec pri Nitre. Na slávnostnom akte sa zúčastnil Minister dopravy Ján Fígeľ, predseda parlamentu Pavol Hrušovský, podpredseda parlamentu Robert Fico, primátor Nitry Jozef Dvonč a zástupcovia firiem, ktoré sa podieľali na výstavbe R1 PR1BINA. Novú rýchlostnú cestu požehnal nitriansky sídelný biskup Viliam Judák.

Rýchlostnú cestu otvorili podľa predpokladov o 14:00. Za Nitrou sa už aj stihla stať prvá dopravná nehoda. Ako informovalo rádio Viva, na 74. kilometri sa zrazili 2 osobné autá, blokujú ľavý jazdný pruh a policajti usmerňujú dopravu, zdržíte sa asi 15 minút

Fotografie z otvorenia nájdete pod článkom v galérii. Video z jazdy po južnom obchvate Nitry Vám prinesieme v priebehu nasledujúcich dní.

Video: mindopsk, youtube.com





TV JOJ v dnešnej reportáži označila novú R1 ako PR1BILINA namiesto PR1BINA

JOJ R1

Projekt rýchlostnej cesty R1 (PPP) Nitra -Tekovské Nemce a Banská Bystrica - severný je rozdelený na štyri úseky . Prvé tri úseky Nitra - Selenec, Selenec - Beladice a Beladice - Tekovské Nemce budú odovzdané do predčasného užívania 28. Októbra 2011, úsek Banská Bystrica - severný obchvat v júli 2012. Rýchlostná cesta PR1BINA bola postavená za 25 mesiacov a na jej stavbe sa podieľalo 2500 robotníkov. Za tento čas stihli postaviť okrem 46 km rýchlostnej cesty aj 130 km betónových zvodidiel, ktoré majú zvýšiť bezpečnosť a 32 km protihlukových bariér. Odhadovaná hustota premávky na R1-PR1BINA je okolo 5-7 tisíc vozidiel za deň.

Fotogaléria z oficiálneho otvorenia, 28.10.2011

Fotogaléria z jazdy po obchvate, 29.10.2011

Video: prejazd po celej trase JO Nitry



OpenStreetMap už zobrazujú Južný obchvat Nitry


View Larger Map

Zdroj: Nitralive.sk, video mindopsk, youtube.com