Jednou z križovatiek, ktoré Nitra potrebuje, je Cabajská/Čermáň. Výstavba rýchlostnej cesty R1 priniesla zvýšenú premávku, zhoršenie bezpečnosti a to vďaka zle riešenej križovatke. Namiesto avizovaného kruhového objazdu sa zjazd z R1 končí dopravnou značkou STOJ, daj prednosť v jazde. Riešením je výstavba kruhového objazdu - turbo-okružnej križovatky, ktorá by znamenala napojenie všetkých ciest - Cabajskú z Nitry, II/562 Nitra – Cabaj-Čápor, R1 a ulicu J. Haška.

Posledné informácie o zámere výstavby križovatky na Cabajskej ulici ste si mohli na Nitralive prečítať 10. októbra 2019. V tom čase ešte nebol známy najbližší osud križovatky. V tom čase Ministerstvo dopravy a výstavby SR analyzovalo možnosti a spôsoby jej realizácie.

Mesto zvolalo na 13. februára 2020 rokovanie k tejto problémovej a nebezpečnej križovatke na Cabajskej, na ktorej sa v rokoch 2015-2019 stalo až 28 nehôd, pri ktorých zomrel jeden človek a až 50 ľudí sa tu zranilo, z toho traja ťažko. Na Mestskom úrade v Nitre sa stretli zástupcovia ministerstva dopravy, ministerstva vnútra, KDI, OÚ Nitra, SSC, Granvie s predstaviteľmi mesta.

Projekt novej križovatky na Cabajskej je v zásobníku ministerstva dopravy / je zaradený medzi top priority. Momentálne prebieha rokovanie medzi Ministerstvom dopravy SR a koncersionárom R1, teda spoločnosťou Granvia. Témou ich rokovaní musí byť hlavne cashflow.

Realistický scenár podľa vyjadrení zástupcov ministerstva dopravy a Granvie hovorí o tom, že križovatka na Cabajskej by mohla byť hotová do februára 2023. Príprava potrvá približne 18 mesiacov. Realizovať sa musí vysporiadanie pozemkov, posudzovanie vplyvov na životné prostredie, a stavebné povolenie. To by mohlo byť vydané na jeseň 2021.

Existujúca križovatka na Cabajskej ulici zásadne prispieva k vytváraniu kolón na výjazde z rýchlostnej cesty R1. Nárast dopravy bol enormný a to z 14 až 15 tisíc áut za 24 hodín na 28 až 29-tisíc áut v máji v roku 2018. Na križovatke sa už bohužiaľ stala aj smrteľná nehoda. Navrhovaná križovatka má priemer 65,1m, 2 bypassy a spoločný chodník pre peších a cyklistov. Výstavba križovatky sa dotýka až 3 cestných správnych orgánov: Ministerstva dopravy a výstavby SR, Nitrianskeho samosprávneho kraja - cesta II/562 Cabajská, Mesta Nitry - miestna komunikácia J. Haška a účelová komunikácia ku Katruši. V budúcnosti sa k nim pripojí aj Slovenská správa ciest a to po vybudovaní na pojenia I/64 od Ivanky cez Krškany.

Križovatka Čermáň - Cabajská ulica



Zdroj: Nitralive.sk