V piatok 11. júna 2021 sa uskutočnilo pracovného stretnutia predsedu NSK Milana Belicu a primátora mesta Nitry Mareka Hattasa s ministrom dopravy a výstavby SR Andrejom Doležalom.

Témy rokovania s ministrom dopravy a výstavby SR:


Cestná infraštruktúra

Riešenie dopravného spojenia cesty I/64 zo severu smer Prievidza - Nitra – závod Jaguar Land Rover a z juhu smer Komárno – Nitra, vrátane turboobchvatu Nitra-Čermáň s výjazdom na R1


Železničná infraštruktúra:

Železničné elektrifikované prepojenie Nitry smer Trnovec nad Váhom a Bratislavou (priame železničné spojenie Nitra-Bratislava)
Proces rekonštrukcie južného TEN-T – Kúty – Bratislava – Nové Zámky – Štúrovo smer Budapešť – Balkán


Na brífingu zazneli nasledujúce informáce:

Križovatka Čermáň x R1

V hľadiska príprav nie je nič hotové, je potrebné urobiť EIA (posudzovanie vplyvov na životné prostredie), územné rozhodnutie, stavebné konanie, verejné obstarávanie a samotná výstavba.


Vylúčenie nákladnej dopravy z centra mesta

Zámerom je presmerovať nákladnú dopravu cez Cabajskú ulicu na križovatku Nitra-Juh, Čermáň a na R1. Problémom je železničný most pri križovatke s Novozámockou, ktorý je v zlom stave. Most je v správe Nitrianskeho samosprávneho kraja a bude potrebovať rekonštrukciu.

Okrem výstavby turbookružnej križovatky bude teda mesto trpieť počas rekonštrukcie mesta. Až následne bude možné vylúčiť nákladnú dopravu z centra Nitry.


Rekonštrukcia železničnej stanice Nitra

Vybraný bol 1. variant, ktorý spomíname v článku uverejnenom v máji 2021. Pôjde o rekonštrukciu starej budovy a jej dostavbu.


Rýchlostá cesta R8 Nitra - Topoľčany - Bánovce nad Bebravou

O tejto rýchlostnej ceste sme písali 24. mája 2021, v článku, kde sme priniesli nové informácie. Doposiaľ bolo zámerom ťahať R8 od križovatky Lehota pri Nitre, po novom by mala začínať pri závode Jaguar Land Rover Nitra. Tento nový variant odporúča Útvar hodnoty za peniaze aj Ministerstvo financií SR.

Stále sa však diskutuje o trasovaní a polohe z pohľadu jednotlivých obcí, ktoré sú v okolí trasy.


Železničné spojenie Nitry s Bratislavou

Ide o napojenie cez novú trať, ktorá začne pred zastávkou Dolné Krškany v Nitre a jej koniec bude napojený na trať v Trnovci nad Váhom. Trnovec leží na trati medzi Novými Zámkami a Bratislavou. Posudzované sú 2 varianty, v oboch ide o jednokoľajovú trať navrhnutú na rýchlosť V=160 km/h.

Informácie o tomto zámere ste si mohli prečítať u nás v roku 2018 v článku Vlakom z Nitry do Bratislavy za 45 minút? v ďalekej budúcnosti áno.


Zvukový záznam - od času 0:47

Nitralive.sk · Rokovanie Mesto Nitra, VUC, Ministerstvo dopravy



Zdroj: Nitralive.sk