Mesto Nitra sa zaviazalo pomôcť pri vzniku novej multifunkčnej športovej haly. Vyrásť by mala medzi futbalovým štadiónom a riekou Nitra.

Memorandum o spolupráci medzi mestom Nitra a zástupcami športovcov vzniklo ešte na jeseň minulého roka a odobrili ho aj poslanci zastupiteľstva. Dnes prišlo k jeho podpisu. “Dôležitosť vzniku novej multifunkčnej haly si plne uvedomujeme nielen s ohľadom na vrcholových športovcov, ale aj na mládež a športujúcu verejnosť. Nová hala bude prínosom aj pre deti navštevujúce naše školy. Nitra zároveň potrebuje odľahčiť kapacity už existujúcich športových zariadení. Z pozície primátora môžem povedať, že vznik tohto projektu radím medzi priority,” povedal primátor mesta Nitra Marek Hattas.

Hala Olympia na Chrenovej, v ktorej má dnes zázemie viacero športov, prestane slúžiť svojmu účelu v marci 2023. O strechu nad hlavou tak prídu volejbalisti, boxeristi či gymnasti. A práve ich zástupcovia prišli s iniciatívou výstavby nového športového zariadenia.


Mesto poskytne pozemky

Iniciátormi projektu sú Box Club Stavbár Nitra, klub modernej gymnastiky Modergym, Slovenská volejbalová federácia a Slovenská boxerská federácia. Iniciatívu si vzal pod patronát poslanec mestského zastupiteľstva v Nitre Oliver Pravda. “Dnes sme podpísali memorandum o spolupráci so všetkými zúčastnenými stranami. Pracovali sme na ňom od jesene minulého roka. Medzičasom nám Komisia Mestského zastupiteľstva pre architektúru odporučila miesto, kde by hala mohla vzniknúť,” uviedol Pravda. Vklad mesta pre vznik haly sú práve pozemky, ktoré samospráva športovcom ponúkne formou dlhodobého nájmu. “Momentálne pripravujeme návrh nájomnej zmluvy, ktorá pôjde následne do mestského zastupiteľstva,” dodáva Pravda.

V Nitre by mala vyrásť nová multifunkčná hala, mesto podpísalo memorandum V Nitre by mala vyrásť nová multifunkčná hala, mesto podpísalo memorandum


Hala bude mať európske parametre

Podľa Tibora Hlavačku, povereného prípravou a realizáciou výstavby haly, poskočil projekt tento rok výrazne vpred. Na svete je nielen architektonická štúdia, ale aj investičný zámer a prísľub financovania. “V prípade, že zastupiteľstvo odsúhlasí nájomnú zmluvu, pustíme sa do procesu stavebného povolenia a následne budeme žiadať o dotáciu z Fondu na podporu športu,” hovorí Hlavačka. Tento rok chcú venovať skompletizovaniu administratívnych a povolovacích náležitostí tak, aby sa budúci rok mohlo stavať. “Hala bude slúžiť vrcholovým športom. S výškou 11,5 metra bude spĺňať európske parametre pre volejbal aj gymnastiku. Som presvedčený, že vďaka šesťdesiatmetrovej atletickej dráhe urobíme radosť aj našim atlétom. Ja osobne sa najviac teším na detské a školské olympiády, pretože nová hala poskytne priestor pre viac druhov športov,” dopĺňa Hlavačka.

Podľa zástupcov športovcov je reálne, že hala začne slúžiť klubom a verejnosti už na jeseň budúceho roka. Najneskôr by ju však chceli otvoriť v marci 2023, kedy skončí športová hala Olympia.

Vizualizácie

Vizualizácie - multifunkčná športová hala Nitra Vizualizácie - multifunkčná športová hala Nitra Vizualizácie - multifunkčná športová hala Nitra Vizualizácie - multifunkčná športová hala Nitra Vizualizácie - multifunkčná športová hala Nitra Vizualizácie - multifunkčná športová hala Nitra Vizualizácie - multifunkčná športová hala Nitra



Zdroj: Mesto Nitra