Podtitul: 25. ročník medzinárodného veľtrhu nábytku, bytových doplnkov, dizajnu a architektúry
Termín konania: 10.03.2015 - 15.03.2015
Miesto konania: Agrokomplex Nitra
Organizátor: Agrokomplex - Výstavníctvo Nitra, š.p.
Štatistika za rok: 2014
Počet návštevníkov: 60210
Počet firiem: 428
Výstavná plocha: 20500 m2
Otváracie hodiny: 10. až 14. marca 2015 od 9.30 do 18.00, 15. marca 2015 od 9.30 do 15.00 hod.
Vstupné v prvý deň (10.3.2015): 7€
Vstupné zvyšné dni (od 11. do 15.3.2015): 5€

DÔLEŽITÉ TERMÍNY

10.3.2015 - utorok

Súťaž o ceny veľtrhu Nábytok a bývanie 2015 o 9:00 hod. (Podrobne viď bod 4.)
Deň odbornej verejnosti o 9:30 – 18:00 hod. (Podrobne viď bod 5.)
Slávnostné otvorenie výstavy o 10:00 hod. Pavilón M3
Trendy v bývaní 2015 (odborná konferencia) o 10:00 – 13:00 hod. Press centrum medzi pavilónmi A - B (Podrobne viď bod 4.)
Spoločenský večer vystavovateľov o 18:30 hod. Pavilón K (Na pozvánky)

11.3.2015 – streda

Diskusné fórum Zväzu spracovateľov dreva SR o 13:00 hod. Pavilón M3 (Podrobne viď bod 4.)
Odovzdávanie cien veľtrhu o 19:00 hod. Pavilón M3 (Podrobne viď bod 4.)

12.3.2015 – štvrtok

Dizajn nábytku a bytových doplnkov (odborná konferencia) o 10:00 – 13:00 hod. Press centrum medzi pavilónmi A - B (Podrobne viď bod 4.)

15.3.2015 - nedeľa

Žrebovanie zlosovateľných vstupeniek o 12:00 hod. Pavilón N – žrebovacie osudie (Podrobne viď bod 4.)

1. CHARAKTERISTIKA PODUJATIA, TÉMY VEĽTRHU

Veľtrh Nábytok a bývanie sa pýši už štvrťstoročím úspechov a hoci v roku 1991 počet vystavovateľov o málo presahoval päť desiatok, v súčasnosti je to viac ako 400 spoločností z mnohých krajín. Výstavná plocha 22 000m² náš veľtrh zaraďuje medzi najvýznamnejšie nábytkárske podujatia strednej a východnej Európy. Veľtrh nábytku v Nitre je už 25 rokov vyhľadávaným symbolom začiatku jari pre každého účastníka, ale aj významným impulzom pre rozbeh nábytkárskej obchodnej sezóny na Slovensku. Veľtrh nadväzuje na svoje predchádzajúce úspešné ročníky a bude nepochybne lahôdkou pre milovníkov krásy, dizajnu, architektúry, útulného domova a bytových doplnkov. Nosné témy tohtoročnej nábytkárskej prehliadky budú „Nábytok a bytové doplnky pre zdravé bývanie“ s dôrazom na ekológiu a bývanie, alternatívne zdroje tradičných energií, ďalej na dizajn a architektúru v nábytku, a tiež ekologické drevené stavby. Podtitul, resp. témy nadväzujú na najväčšie nábytkárske veľtrhy, v Kolíne nad Rýnom a v Miláne. Nitriansky veľtrh nábytku, bytových doplnkov, dizajnu a architektúry je rozšírený aj o komodity drevostavieb. Pohľad na bývanie v stredoeurópskom regióne bude najmä o tendenciách na Slovensku a v Českej republike. Obchodníci predstavia úroveň výroby a dizajnu v susedných aj vzdialenejších krajinách.

2. FÓRUM DIZAJNU – STARÉ A NOVÉ PODOBY DREVA

Prvoradým cieľom Fóra dizajnu je podporiť autorský dizajn, jeho tvorcov – dizajnérov, ale aj kvalitnú domácu sériovú produkciu. Špeciálny priestor vytvára Fórum dizajnu pre mladých autorov a študentov škôl, ktoré sa programovo venujú dizajnu nábytku. Všetky doterajšie ročníky boli nositeľmi konkrétnej idey. V rámci 18. ročníka slovenskí dizajnéri predstavia svoje diela na tému „Staré a nové podoby dreva“. Súčasná doba poskytuje dizajnérom aj výrobcom rôzne druhy materiálov a technologických možností ich spracovania. Táto skutočnosť sa odráža aj na ich využití v interiéroch a exteriéroch. Práve kombinácie materiálov uplatnené pri návrhoch a výrobe nábytku i bytových doplnkov môžu ozvláštniť bytové aj verejné priestory, vyvolávať u užívateľov nové pocity a sprostredkovať im nové zážitky. Ďalším z cieľov Fóra dizajnu 2015 je zaujímavé spojenie základnej vlastnosti nábytku, a teda účelu, s recyklovanými materiálmi. Recyklácia je stále jedným zo silných prúdov v dizajne a špeciálne v oblasti interiérových prvkov. Drevo má na Slovensku silnú tradíciu, ale výstava chce upriamiť pozornosť na to, že aj k tomuto materiálu sa treba chovať s úctou a šetriť ho. Dizajnéri predstavia najmä nábytok, interiérové prvky a doplnky, ktoré vznikli kombináciou už použitých drevených predmetov. Formou výrobkov, prototypov a modelov vytvoria aj nový funkčný nábytok a interiérové objekty z recyklovaného materiálu.

3. SALÓN DREVOSTAVIEB

Najväčšia medzinárodná prehliadka moderných drevostavieb v strednej Európe. Výstava Salón drevostavieb 2015 je 10. jubilejný ročník česko-slovenského projektu, ktorého cieľom je propagovať ekologickú výstavbu a predstavovať vybrané moderné drevostavby vytvorené architektmi a realizované v SR a ČR v uplynulom roku. Na prehliadku vyberajú kurátori – architekti Ľubica Fábri (SR) a Pavel Horák (ČR) drevostavby, výnimočné konceptom, konštrukciou či filozofiou. Súčasťou výstavy sú aj diela pozvaných hostí z iných krajín Európy – v roku 2015 ide o stavby architektov z Belgicka, Maďarska, Poľska, Rakúska a Nórska. Spolu predstavuje výstava 47 pôvabných drevostavieb rôznych typológií – od rodinných domov a chát cez verejné stavby až po objekty v krajine a exteriérové úpravy. K výstave bol vydaný katalóg – Ročenka drevostavieb 2014, v ktorom sú zachytené všetky drevostavby predstavené na výstave. Výstava sa na veľtrhu Nábytok a bývanie 2015 nachádza v pavilóne M3.

4. ODBORNÉ A SPRIEVODNÉ PODUJATIA

25. ročník veľtrhu Nábytok a bývanie je obohatený o odborné podujatia a diskusné fóra, ktoré odrážajú najaktuálnejšie témy nábytkárskeho priemyslu, ako aj o sprievodné podujatia pre širokú verejnosť.

TRENDY V BÝVANÍ 2015
10. marca 2015, 10:00 – 13:00, press centrum medzi pavilónmi A - B

Program:
1. Ekológia, príroda v byte na svetových veľtrhoch 2014 a 2015
Prednášajúci: Doc Ing. Arch. Ludvika Kanická, CSc., Mendelova Univerzita v Brne, ČR

2. Úložné priestory bytu 3.tisícročia
Prednášajúci: Ing.arch. Hynek Maňák, PhD., Mendelova Univerzita v Brne, ČR

3. Čalúnený nábytok pre odpočinok aj flexibilné formy práce
Prednášajúci: Ing. Helena Prokopová, predsedníčka Sektorovej rady pre drevospracujúci a papierenský priemysel, ČR

DESIGN NÁBYTKU A BYTOVÝCH DOPLNKOV
12. marca 2015, 10:00 – 13:00, press centrum medzi pavilónmi A - B

Program:

1. Súčasná situácia v tvorbe dizajnu nábytku a bytových doplnkov na Slovensku
Prednášajúci: Prof. Ing. arch.akad.arch. Ivan Petelen, PhD., STU, Bratislava,SR

2. Technika tvorby dizajnu a prepojenie s výrobnou sférou
Prednášajúci: Doc. akad.soch. René Baďura, TU Zvolen, SR

3. Výpočtová technika uplatňovaná v tvorbe dizajnu nábytku
Prednášajúci Ing. Milan Špinar, Špinar – Software, s.r.o., Brno, ČR

DISKUSNÉ FÓRUM ZVÄZU SPRACOVATEĽOV DREVA
11.marca 2015, 13:00 hod., pavilón M3

Sprievodné odborné podujatie „Diskusné fórum“ sa v tomto roku bude venovať téme: „Slovenské talenty a ich uplatnenie doma – áno či nie?“ Zúčastnia sa na ňom poprední odborníci z praxe ale aj z akademickej obce, ktorí sa budú zamýšľať nad otázkou, ako sa môžu presadiť talentovaní absolventi stredných a vysokých škôl u nás alebo v zahraničí a ako z toho môže profitovať podnikateľské prostredie. Čestným hosťom veľtrhu bude Mgr. art. Michal Staško, slovenský dizajnér z nastupujúcej úspešnej generácie, držiteľ ocenení RedDot Design Award winner 2013 za Product Design za produkt 3k od TULI. RedDot Design Award je najvýznamnejšia a najprestížnejšia produktovo-dizajnérska súťaž v Európe. Na Slovensku je TULI prvá firma, ktorá za produktový dizajn získala toto ocenenie – so slovenským dizajnom a slovenskou výrobou. Je držiteľom ocenenia Krištáľové krídlo 2013, laureát v kategórii výtvarné umenie.

SÚŤAŽ O CENY VEĽTRHU
10. – 11. marca 2015, trvá 2 dni, vyhodnotenie v pavilóne M3

Súťaž zvýrazňuje prestížne postavenie veľtrhu. Vystavovatelia môžu do súťaže prihlásiť exponáty a celú expozíciu. V každej kategórii udelia jednu cenu, v prípade viacerých špičkových produktov ostatné ocenia Čestným uznaním. Ocenené výrobky môžu byť počas konania veľtrhu označené uvedenou cenou, pre propagovanie inovatívnych riešení.

Počas prvého dňa odborná hodnotiaca komisia posúdi všetky nominácie v kategóriách:

1. Čalúnený nábytok
2. Nábytok do obývacích priestorov (spálňa, jedáleň, detská izba, skriňové zostavy)
3. Kuchynský nábytok a spotrebiče
4. Ostatné typy nábytku
5. Doplnky k nábytku, bytový textil
6. Najkrajšia expozícia veľtrhu

Hodnotenie výrobkov vykoná medzinárodná hodnotiteľská komisia zložená z odborníkov z oblasti nábytkárskeho priemyslu Českej republiky a Slovenska. Hodnotiteľská komisia zaháji svoju činnosť 10. marca 2015 o 9:00 hod. a bude pôsobiť do 11. marca 2015 do 15:00 hod. V každej kategórii bude odmenený jeden výrobok a to cenou veľtrhu spolu s diplomom, resp. čestným uznaním. Ceny a diplomy budú odovzdané 11. marca 2015 o 19:00 hod. v pavilóne M3. Ocenené výrobky budú počas veľtrhu označené. Súťaž možno považovať za prestížnu z hľadiska možnosti používať túto cenu, ako aj diplom k ďalšej propagácii výrobku.

Ceny, ktoré sa komisia rozhodne udeliť, tradične dopĺňa aj ocenenie ZSD SR v spolupráci s odbornými časopismi.

SÚŤAŽ O ZARIADENIE DO 2-IZBOVÉHO BYTU – ŽREBOVANIE VSTUPENIEK 10. – 15. marca 2015, 12:00 hod., pavilón N

Všetky zakúpené vstupenky budú zlosovateľné.

Ceny do tomboly venujú členské spoločnosti Zväzu spracovateľov dreva Slovenskej republiky.

Žrebovacie osudie sa bude nachádzať v „Pavilóne slovenských výrobcov nábytku a moderných drevostavieb – Pavilón N“. Hlasujte aj o „Drevostavbu roka 2014“ v stánku ZSD SR v pavilóne N.

1.cena
Zariadenie do 2-izbového bytu od D-NÁBYTOK, Lučenec
2.cena
Sedacia súprava s možnosťou výberu poťahovej látky od GKT, s.r.o., Topoľčany
3.cena
Sedacia súprava od MOLITEX, Krajné
4.cena
Kancelárska zostava od Trendwood-twd, s.r.o., Banská Bystrica
5.cena
Stôl a 4 stoličky do kuchyne od Domov združenie, Topoľčany

LABYRINT BEZPEČNÉHO BÝVANIA
10. – 15. marca 2015 počas výstavy pred pavilónom F

Návštevníci si budú môcť pozrieť názorné ukážky vlámaní do objektov a modelové situácie, pri ktorých bude zasahovať polícia. Každý záujemca si bude môcť nechať poradiť od odborníkov z policajného zboru pri konzultácii o možnostiach bezpečnejšieho bývania.

5. DEŇ ODBORNEJ VEREJNOSTI

Za najdôležitejší termín pre firmy však považuje Deň odbornej verejnosti 10.3.2015. Patriť bude odborníkom a novinárom. Vystavovatelia budú mať väčší priestor na technické a obchodné rokovania. V nasledujúcich dňoch bude výstavisko prístupné všetkým návštevníkom.

6. ROZDELENIE PAVILÓNOV PODĽA KOMODÍT

A Štýlový nábytok a doplnky interiérov, bytový a záhradný nábytok
B Bytový nábytok
C Bytový nábytok, matrace
F Nábytok do obývacích izieb, spální
G Kúpeľne, sauny, bazény
M1 Krby, dvere, okná, podlahy, doplnky interiérov
M2 Bytový nábytok
M3 FÓRUM DIZAJNU
M4 Kuchyne, spotrebiče, nábytkové kovanie, bytový nábytok, svietidlá
M5 Bytový nábytok
S Predaj bytových doplnkov
VpE Záhradný a bytový nábytok
N Pavilón slovenských výrobcov nábytku a moderných drevostavieb


Zdroj: Výstavisko Agrokomplex Nitra