V dňoch 4. a 5. júla sa uskutoční už šiesty ročník Pribinovej Nitrawy, historického festivalu stredovekého života. Počas predchádzajúcich ročníkov sa vypracoval na najväčšie historické podujatie v Nitrianskom kraji a tohtoročnou účasťou desiatich dobových spolkov sa stane jedným z najväčších podujatí svojho druhu na Slovensku. Jednotlivé skupiny vo svojich táboroch budú zobrazovať dobový život v rozpätí od 7. do 13. storočia, teda od príchodu Slovanov na naše územie, po vyhlásenie Nitry za slobodné kráľovské mesto. Verejnosť si tak bude môcť pozrieť tábory slovanských vladykov z čias Pribinu i Svätopluka, tábor nitrianskeho župana z 12. storočia, tábory veľmožov, tábor kočovných Kumánov i tábor nitrianskeho mestského sudcu s mestskou strážou z 13. storočia. Na Nitrawu však zavíta aj tábor normanského baróna a po prvýkrát aj tábor templárskych rytierov. Najväčšou zaujímavosťou pre verejnosť však určite bude veľký turnaj bojových zručností, do ktorého sa zatiaľ nahlásilo už 40 bojovníkov.

Historický festival začne utorok o 17.00 sprievodom zo Svätoplukovho námestia na hrad, kde od 18.00 hod. začne program. Jeho vrcholom o 20.00 hod. bude skupinový buhurt, teda skupinová bitka ozbrojencov. V stredu program začne o 11.00 hod. predkolom turnaja bojovníkov. Poobednajšia časť programu začne veľkým historickým sprievodom o 13.00 hod. za účasti stovky účastníkov. O 14.00 hod. sa v gotickej priekope na hrade uskutoční komentovaná prehliadka dobového odievania a od 15.00 hod. bude pokračovať program na priestranstve pod morovým stĺpom. Krátko po 18.00 hod. celý festival ukončí finále turnaja v disciplínach hod kopijou, lukostreľba a súboje ľahkoodencov a ťažkoodencov.

Ani tento rok nebude chýbať malý historický trh s dobovou krčmou umiestnený v priekope pod hradbami a samozrejme i množstvo dobových kuchýň v jednotlivých táboroch, kde bude možné ochutnať stredoveké jedlá. Po dvoch rokoch sa na Nitrawu vracajú aj známi sokoliari Aquila z Bojníc.

Na tohtoročnom festivale sa predstavia dobové skupiny Satyros, Svjatogor, Slavibor, Milites Nobiles, Argyll, Rád svätého Galahada, Templári z hradu Bagras, Psohlavci Ithbarak, sokoliari Aquila a nitrianska mestská stráž Militia Portalis, ktorá podujatie organizuje. Podujatie finančne podporili mesto Nitra, Nitriansky samosprávny kraj a Stredoveká Taverna.

Pribinova Nitrawa 2017



Zdroj: Nitralive.sk, db