V dňoch 30.5.-1.6.2012 sa v priestoroch Park Hotela Tartuf Beladice uskutočnila 1.časť medzinárodnej konferencie s názvom „Podpora spolupráce v oblasti cestovného ruchu“. Jej cieľom bolo zlepšenie spolupráce medzi subjektmi cestovného ruchu v Nitre a okolí, podpora destinačného manažmentu a rozvíjanie incomingového cestovného ruchu. Konferenciu realizovalo Mesto Nitra v rámci projektu, ktorý je financovaný z prostriedkov EÚ - Európskeho fondu regionálneho rozvoja. Organizačne konferenciu zabezpečoval Útvar propagácie a cestovného ruchu.

Foto č. 2 zľava: Mariana Záturová (vedúca Útvaru propagácie a cestovného ruchu, MsÚ Nitra), František Stano (Slovenská organizácia pre cestovný ruch - SACR), Ján Figeľ (podpredseda NR SR), Peter Belinský (bývalý riaditeľ SACR), Jozef Dvonč (primátor mesta Nitry) a Ján Vančo (zástupca primátora mesta Nitry)

Foto č. 3: Marta Hároníková (výkonná riaditeľka Nitrianskej organizácie cestovného ruchu)

Prvý deň konferencie prezentovali partnerské mestá Nitry (Kroměříž, Zielona Góra, Osijek, Báčsky Petrovec, Veszprém, Spišská Nová Ves) možnosti spolupráce s mestom Nitra v oblasti incomingového cestovného ruchu. Účastníkom konferencie sa predstavila organizácia destinačného manažmentu "Nitrianska organizácia cestovného ruchu“ (NOCR) a jej partneri. Hlavný deň konferencie boli prizvaní predstavitelia inštitúcií pracujúcich v oblasti cestovného ruchu a zástupcovia súkromného sektora - hotely, reštaurácie, univerzity, médiá a iní. Podujatie otvorili primátor mesta Nitry Jozef Dvonč a podpredseda NR SR Ján Figeľ. Jednotlivé odborné príspevky predniesli: František Stano (SACR), Darina Bartková (Klaster Liptov), Marta Hároníková (NOCR), Peter Reiner (MDVaRR), Damir Macenič (CK Atlas - Osijek, Chorvátsko), Pavol Plesník (EU Bratislava), Anna Michalková (EU Bratislava) a Jonathan Bitoun (ENTP – European new towns platform).

Tretí deň účastníci formulovali závery konferencie a dohodli sa na ďalšej spolupráci o konkrétnych pobytových balíčkoch pre jednotlivé mestá a cieľové skupiny. Tieto budú prezentovať vo svojich krajinách v období do októbra 2012, kedy sa uskutoční druhá časť konferencie.

Zdroj: rb