• 576 strán bohatého obsahu
• Staré vzácne raritné fotografie, mapy, plány, modely a ilustrácie
• Vzácne úryvky z Tormošsko – Slovenského slovníka
• Medená medaila s vizuálom Almužny sv. Martina súčasťou obalu
• Vzácny objav doposiaľ celkom neznámej historickej ilustrácie obce z roku 1770
• Dejiny chrenovského športu
• Výstavba sídliska
• Míľniky zo života novodobej Chrenovej

Chrenová - Tormoš, obal knihy


Súťaž o 1x knihu Tormoš - Chrenová

Kniha bude mať celkovo 23 hlavných kapitol, v ktorých sa čitatelia medzi iným aj dozvedia prečo je Chrenová Chrenovou, aké boli zvyky a tradície jej pôvodných obyvateľov, ako bývali, aký bol ich šatník a jedálny lístok, ako vyzerali svadby a pohreby, aké tu boli dielne, krčmy, továrne a obchody, kto mal prvý rádio, motorku a televízor, kto sem priniesol prvú futbalovú loptu, ako sa stavalo sídlisko, a mnoho iného.

Nosnou časťou obsahu je obrazová časť tvorená vyše tisíckou najrôznejších vizuálov, ktoré predstavujú fotografie, staré pohľadnice, plány a staré mapy. Mnohé z nich sú unikátne, vzácne a doposiaľ nepublikované. Za mimoriadne vzácnu a v slovenských podmienkach raritnú je možné považovať aj ilustráciu vzhľadu obce Tormoš z roku 1770, ktorá bola objavená počas výskumu v čase prípravy tejto knižnej publikácie. Jej autorom je dobový rytec Per Landgraf. Rovnako tu budú vôbec po prvýkrát predstavené úryvky z Tormošsko – Slovenského slovníka, ktorých spracoval v osemdesiatych rokoch chrenovský pedagóg Štefan Polin.

Súčasťou knihy je medená medaila s motívom sv. Martina, ktorý pochádza z obecnej pečate zo začiatku 19. storočia. (vložená v obale knihy).

Autor prof. Imrich Točka vysvetľuje: „O existencii tormošskej obecnej pečate máme hodnoverný údaj z roku 1772, kedy prišlo k sporu obce so župnou vrchnosťou, ktorá jej následne právo používať obecnú pečať odňala. Z niekoľkých zachovalých odtlačkov pečate v červenom vosku pochádzajúcich z konca 18. storočia a z prvej polovice 19. storočia ju možno pomerne presne opísať. Jej hlavným obsahom bol v strede bol zobrazený motív Almužny sv. Martina.“

K obsahu knihy sa vyjadruje aj spoluautor Gabriel Točka: „Knihu sme obsahovo koncipovali tak, aby si v nej našli niečo zaujímavé nielen pamätníci starého Tormoša, ale aj každý obyvateľ súčasnej Chrenovej a Nitry. Zdokumentovali sme aj najzaujímavejšie udalosti posledných dekád, výstavbu nového sídliska, masové zhromaždenia, život sídliska počas výstav Agrokomplexu, koncerty, klubovú scénu, a športové podujatia.“

Autorkou konečnej vizuálnej podoby tohto diela je martinská knižná dizajnérka Mariana Drgoňová. K vizuálnemu obsahu svojimi ilustráciami prispeli aj viacerí umelci – Ján Svítek, Brian Terrero, Oliver Kevély, Peter Rehák, Tomáš Béreš a Jozef Dobiš.


O autoroch:

Prof. Ing. Imrich Točka, CSc., sa narodil v roku 1941 v Nitre na Tormoši. Je absolventom Vysokej školy poľnohospodárskej v Nitre. Od ukončenia vysokoškolského štúdia pôsobil ako pedagóg na dnešnej Slovenskej poľnohospodárskej univerzite. Vo svojej záujmovej činnosti sa zameriava na regionálnu históriu, numizmatiku a kampanológiu (veda o zvonoch).

V roku 2002 spracoval a vydal knižnú publikáciu venovanú histórii svojho rodiska, Tormoš – Chrenová, dejiny obce. Pri príležitosti šesťdesiateho výročia posviacky kostola v Chrenovej v roku 2003, napísal publikáciu. Farský kostol sv. Martina v Nitre – Chrenovej, ktorá vyšla aj v druhom rozšírenom vydaní v roku 2013. V roku 2006 vyšla jeho knižná publikácia Z minulosti Chrenovej, v ktorej publikoval množstvo originálnej historickej fotodokumentácie z rôznych oblastí spoločenského a hospo-dárskeho života bývalej obce od konca 19. storočia až po jej včlenenie do Nitry. Svojmu rodisku venoval aj ďalšie dve publikácie Zo starej Chrenovej veselo i vážne (2009) a História ochotníckeho divadla v Nitre - Chrenovej (2011). Za uvedené príspevky k regionálnej histórii mu bola udelená v roku 2011 Cena primátora mesta Nitry. Zaslúžil sa aj o nájdenie najstaršej kultúrnej pamiatky Chrenovej, barokovej sochy Krista z polovice 18. storočia. Jej osudy spracoval v publikácii Socha Krista trpiteľa – najstaršia kultúrna pamiatka Chrenovej (2012). V záujmovej činnosti sa venuje numizmatike, hlavne medailérstvu. Je dlhoročným predsedom pobočky Slovenskej numizmatickej spoločnosti v Nitre. V roku 2010 vyšla jeho knižná publikácia Nitra na medailérskych pamiatkach. Pri príležitosti Cyrilome-todského jubilea v roku 2013 sa podieľal v spoluautorstve na vydaní publikácie Cyrilo – Metodská misia na medailách.

Okrem numizmatiky sa dlhodobo venuje aj štúdiu problematiky zvonov. V roku 2012 vyšla jeho publikácia z oblasti kampanológie pod názvom Nitrianske zvony. Je výsledkom jeho dlhoročného výskumu v tejto oblasti a príspevkom k poznaniu histórie a súčasného stavu zvonov na území mesta Nitry. Hodnotným príspevkom z oblasti histórie nitrianskeho regiónu je jeho publikácia Nitrianske poľovníctvo, v ktorej spracoval vývoj obhospodarovania a lovu poľovnej zveri a organizáciu poľovníctva v nitrianskom regióne od najstarších čias až po súčasnosť. Vyšla v roku 2013.

K regionálnej histórii sa autor vrátil knižným dielom ZOBOR, ktoré predstavil nitrianskej verejnosti v decembri 2014. Formou komplexného pohľadu do histórie Zobora, ako jednej z významných mestských častí Nitry, tu podal prehľad historického diania v tomto špecifickom regióne a poukázal na jeho regionálny i celonárodný význam v širších historických súvislostiach.

Mgr. Gabriel Točka sa narodil v roku 1971 v Nitre. Je absolventom Univerzity Konštantína Filozofa v Nitre, štúdium zavŕšil štátnou skúškou z histórie a geografie. Po ukončení univerzity sa niekoľko rokov venoval medzinárodným vzťahom ako zamestnanec Ministerstva zdravotníctva SR a Úradu vlády SR. Od roku 2000 pracuje v súkromnej sfére.

Voľný čas trávi aktívne. Ako bývalý zanietený športovec veľa cestuje a robí tiež vysokohorskú turistiku. Amatérsky sa venuje reportážnej fotografii. Cudzia mu nie je ani filmová kamera, natočil už niekoľko cestovateľských dokumentov - Na hrebeni bez hrebeňa (2011), Alexova Salza (2011), Predelica s Viktorom (2011), Pasos Tunupa (2012), Passau - Wien na bicykli (2013) a Salto Angel Abseil (2014). Niektoré z ich boli premiérovo uvedené na domácich filmových festivaloch. Pravidelne sa aktívne zúčastňuje na cestovateľských festivaloch, kde prezentuje zážitky zo svojich ciest. V októbri 2013 zlanil na venezuelskej stolovej hore Auyán Tepui najvyšší vodopád sveta Salto Angel a v apríli 2015 na vlastnej koži zažil ničivé zemetrasenie v nepálskom Káthmandú. Mnohoročná spolupráca na produkcii knižných publikácií z autorskej dielne jeho otca v ňom prebudila vzťah k regionálnej histórii. V roku 2014 sa autorsky spolupodieľal na knižnej publikácii ZOBOR.


Zdroj: Nitralive.sk