Poštová známka rozmerov 37,5 × 37,5 mm, vrátane perforácie vychádza vo forme tlačového listu s 35 známkami. Známku vytlačila technikou rotačnej oceľotlače v kombinácii s hĺbkotlačou Poštovní tiskárna cenin Praha, a. s. Na poštovej známke je zobrazená parná lokomobila Umrath zo zbierkového fondu Slovenského poľnohospodárskeho múzea v Nitre.

Súčasne s poštovou známkou bude vydaná obálka prvého dňa s pečiatkou FDC s dátumom 15.4.2016 a domicilom mesta Nitra. Motívom prítlače FDC obálky je pohľad zozadu na parnú lokomobilu Umrath a motívom FDC pečiatky je obilie súvisiace s funkciou lokomobily na poháňanie strojov pri mlátení obilia. FDC vytlačila technikou jednofarebnej oceľotlače z plochej platne tlačiareň Poštovní tiskárna cenin Praha, a. s.

Autorom výtvarných návrhov poštovej známky, FDC a FDC pečiatky je akad. mal. Marián Komáček. Autorom rytiny poštovej známky ako aj FDC je Mgr. art. Ľubomír Žálec, ArtD.

Slávnostná inaugurácia poštovej známky sa uskutočnila 15. 4. 2016 o 14:00 hod. v areáli Slovenského poľnohospodárskeho múzea v Nitre na Dlhej ulici č. 92. Pre záujemcov bola k dispozícii príležitostná poštová priehradka a taktiež príležitostná poštová pečiatka.

Parná lokomobila Umrath - známka

Lokomobila Umrath zo zbierky Slovenského poľnohospodárskeho múzea bola vyrobená v roku 1894 v Prahe. Hmotnosť lokomobily je 3,5 tony. Výkon na remenici je pri 160 otáčkach za minútu 6 – 9 konských síl, tlak pary 7 atmosfér. Spotreba uhlia na 8 hodín je približne 200 kg a spotreba vody 400 litrov. Informáciu o existencii parnej lokomobily sme dostali od Ing. Čavoja v júli 1985. Lokomobila sa nachádzala nad obcou Breznička. Prevoz do múzea sa uskutočnil dňa 27.11.1985. Na základe zistených informácií lokomobila pôvodne patrila podniku „Lučenecký vlnársky závod v Opatovej pri Lučenci“, ktorý bol založený v r. 1868. Bola využívaná na pohon čerpadiel a po prvej svetovej vojne bola presunutá do obce Breznička, kde slúžila na pohon mláťačiek a šrotovníkov. Vzhľadom na to, že išlo o veľmi vzácny parný stroj, v zamestnancoch múzea sa prebudila ohromná túžba opätovne ho oživiť. Túto iniciatívu silne podporovali pán doc. Križan, pán Boroth so synmi ako aj pán Pilný, pán Malíček, riaditeľ SPM Ing. Vontorčík a odborný pracovník SPM za úsek mechanizácie Ing. Gidaszewski. Technický stav lokomobily bol veľmi žalostný a vyžadoval si konštrukčné zásahy. Za povšimnutie stojí fakt, že všetky spoje na stroji sú nitované a bez jediného zvaru. Po dlhšom hľadaní dodávateľa opravy sa napokon podarilo presvedčiť vedenie SES n. p. Tlmače, kde boli Ing. Seidl, Ing. Bielik, Ing. Majdik, pán Zajko a iní poverení opravou. Ukončenie opravy sa uskutočnilo 22.5.1995 a v tom roku sa lokomobila tiež stala ozdobou Medzinárodného strojárskeho veľtrhu v Nitre.


Ocenenia známkovej tvorby Slovenskej pošty, a. s.:

V priebehu dvadsaťročnej existencie samostatnej známkovej tvorby získala Slovenská pošta množstvo prestížnych ocenení, najmä za známky zhotovené technikou oceľotlače, ktoré dokazujú vysokú kvalitu slovenskej známkovej tvorby. V tomto roku je to aktuálne 1. miesto v súťažnej triede „A“ Svetovej poštovej únie pre poštových operátorov vydávajúcich do 30 emisií poštových známok ročne na Svetovej filatelistickej výstave SINGAPORE 2015 v Singapurskej republike za filatelistický exponát „Slovak PhilapediA: the Free Philatelic Encyclopedia“, ktorý prezentuje poštové známky vydané za posledné 3 roky. Slovenská pošta, a.s., tak obhájila prvenstvo zo Svetovej filatelistickej výstavy MALAYSIA 2014 konanej v minulom roku v Kuala Lumpur. Z ďalších prestížnych medzinárodných ocenení slovenských poštových známok treba uviesť ocenenie prezidenta Francúzskej republiky „Vase de Sèvres“ za najlepšiu známku Európy „1150. výročie príchodu sv. Cyrila a Metoda na Veľkú Moravu“. Táto poštová známka získala v roku 2014 ďalšie prestížne ocenenia, či už „Nexofil Prize for the World’s best Souvenir Sheet“ v súťaži o najkrajšie známky sveta v Madride za poštovú známku alebo Cenu sv. Gabriela v súťaži o najkrajšiu známku sveta s kresťanským motívom „Il Premio internazionale d’arte filatelica San Gabriele“ v Legnagu pri Verone. Významným úspechom roku 2014 bolo aj obsadenie 2. miesta v súťaži o najkrajšiu rytú známku Európskej únie „Grands prix de l’art philatélique Belge et Européen“ v Bruseli za poštovú známku Umenie: Martin Martinček. Z predchádzajúcich rokoch možno uviesť tieto najvýznamnejšie ocenenia Slovenskej pošty: za filatelistický exponát „Stamps Tour Slovakia“, prezentujúci poštové známky za posledných 5 rokov, získala 1. miesto v súťažnej triede „A“ na 25. kongrese svetovej poštovej únie v Dohe 2012; 3. miesto v súťaži o najkrajšiu známku sveta „Grand Prix de l’exposition WIPA“ vo Viedni, 2012 za poštovú známku „400. výročie Žilinskej synody“ (2010); 1. miesto v TOP 10 najzaujímavejších športových známok sveta za rok 2010 vyhodnotené anglickým časopisom Stamp News 2011, ktoré získala poštová známka MS vo futbale 2010 či filatelistický exponát The Slovak Stamps Times“ prezentujúci poštové známky vydané v rokoch 2007 – 2009, ktorý sa umiestnil na 1. mieste na Svetovej filatelistickej výstave PORTUGAL 2010 v súťažnej triede Svetovej poštovej únie.


Video, autor: Zuzana Balázsyová




Zdroj: Slovenská pošta