V Dolný Krškanoch sa začala výstavba malej vodnej elektrárne. Do redakcie sme dostali list od čitateľa, ktorý popisuje zvláštny postup úradov v súvislosti s povolením výstavby a jednanie zo strany MsÚ Nitra.

Proti výstavbe sú občania, ktorí spísali petíciu. 10. októbra bolo podané trestné oznámenie na neznámeho páchateľa vo veci všeobecného ohrozenia. Na miesto bola privolaná aj hliadka štátnej polície.

Všetky informácie si overujem, vyžiadal som si stanovisko od MsÚ Nitra, Ministerstva životného prostredia a Povodia Váhu. Ak sa informácie nižšie potvrdia, minimálne Mesto Nitra by malo konať a zastupovať záujmy svojich občanov.

Na internete som nenašiel žiadne informácie o zámere postaviť túto elektráreň. Absentuje aj stavebné povolenie a posúdenie vplyvov na životné prostredie.

Zverejňujem informácie tak, ako prišli emailom.

V Nitre časť Dolné Krškany začali 10.10.2016 bagrovať hrádzu kvôli výstavbe malej vodnej elektrárne (MVE). Tým, že otvorili hrádzu a stavenisko nebolo vopred zabezpečené ohrozovali zdravie a život občanov , pretože v prípade že by sa nečakane rieka dvihla tak by sa mohlo stať že voda vsetkych občanov to vytopí. Bolo podané trestné oznámenie na neznámeho páchateľa za všeobecné ohrozovanie. V tento deň bolo podané trestné oznámenie pre vseobecne ohrozovanie na neznameho pachatela na PZ NR. Prístup policajtov bol taký že ,,veď majú stavebné povolenie a oni viac urobiť nemôžu´´. V podstate neurobili nič aby sa nestalo niečo zlé.

V ten deň keď otvorili hrádzu, nebolo stavenisko ani označené, ani zabezpečené, nebol tam prítomný ani stavbyvedúci, nemali k dispozícii stavebné povolenie ani povodňový plán ktorým sa slovami oháňali ako ten povodňový plán majú. Bol podaný podnet prešetrenie na Okresnú prokuratúru v Nitre 5.9.2016 a doteraz sa nejako mlčí a koby sa to snažil okresný úrad ututlať... Ako podnety boli uvedené: žiadosť o prešetrenie okolností pri územnom a stavebnom konaní, nakoľko územné plánovanie nebolo v súlade s územným rozhodnutím, hlavná architektka mesta Nitry dala záporne stanovisko k výstavbe (no aj napriek tomu sa pokračovalo v územnom a stavebnom konaní), nebol vypracovaný posudok vplyvov na životné prostredie EIA - nitriansky urad životného prostredia by zamietol tento návrh - prevzalo to však ministerstvo životného prostredia a ten im vydal súhlas aj napriek negatívnym vplyvom na životné prostredie. , nachádzajú sa tu vzácne živočíchy - ryby a raky a v bočnom ramene žijú vzácne mušle ktoré vyhynú pri zásahu do životného prostredia - výstavbe . Vypracované projekty neboli správne naprojektované, pretože ak spustia MVE tak na Hornej Nitre vôbec nebude voda v rieke...

Nielen že občania nesúhlasili s výstavbou ale nebolo to ani oznámené na verejnej tabuli po dobu 15dní ( potvrdil poslanec za časť Nitra – Dolné Krškany), nesúhlasia s tým ani tamajší rybári. Po vydaní stavebného povolenia sa to občania dozvedeli a bola spísaná Petícia na zastavenie výstavby malej vodnej elektrárne v Dolných Krškanoch. V súčasnosti podpísalo petíciu viac ako 100 obyvateľov mesta Nitra. Povodie Váhu najskôr súhlasili s výstavbou malej vodnej elektrárne ale teraz zaujali stanovisko že urobili chybu a že stým nesúhlasia nakoľko zvážili všetky dopady na okolie a životné prostredie.

Keď sa boli susedia informovať na Mestskom úrade Nitra ako mohli vydať stavebné povolenie aj napriek takýmto vážnym porušením zákona tak všetci boli iba ticho a mikali plecami. V prílohe prikladám pár fotografií z rozkopanej hrádze z prvého dňa bagrovania. Teraz sypú prístupovú cestu štrkom cez súkromne pozemky bez súhlasu ich majiteľov pozemkov samozrejme. Chodia cez zákaz vjazdu cez cestu ktorá slúži výslovne iba na pre autá ktoré idú do Ćističky odpadových vôd a Kompostárne. Ohradili pletivom a bránou hrádzu a uzatvorili tým cestu, ale veď to je protizákonné aby si oni len tak cestu uzatvorili ktorá patrí mestu Nitra a ešte aj verejnú zeleň. Môžem poslať zopár aktuálnych fotografií. Plánuje sa kompletná rekonštrukcia mosta, no keď sa tento most uzavrie tak kadiaľ budú obyvatelia chodiť? A čo ak bude potrebovať sanitka tadiaľ prejsť a zíistí že tá cesta je uzamknutá?

Pred cca 10 dňami bola podaná sťažnosť , pretože znečisťujú komunikáciu ltorá patrá mestu Nitra, mesto Nitra sa toho zbavilo a dalo vyjadrenie že je potrebné sťažnosť adresovať na Okresný úrad Nitra kedže výstavbu povolil Okresný úrad. je to veľa nezodpovedaných otázok a veľa pobúrených občanov pretože s výstavbou jednoznačne nesúhlasia...

Fotografie z dňa 10.10.2016 - začiatok výkopových prác

Malá vodná elektráreň Krškany - začiatok výstavby Malá vodná elektráreň Krškany - začiatok výstavby Malá vodná elektráreň Krškany - začiatok výstavby Malá vodná elektráreň Krškany - začiatok výstavby Malá vodná elektráreň Krškany - začiatok výstavby



Zdroj: Nitralive.sk