V piatok 28. júla 2017 o 14:00 hod. na Svätoplukovom námestí odovzdá Arriva službu zdieľaných bicyklov tzv. bike sharing a to za účasti primátora Nitry Jozefa Dvonča, generálneho riaditeľa spoločností ARRIVA na Slovensku Lászlóa Ivana a Juraja Kuseho, generálneho riaditeľa ARRIVA NITRA a.s.

Spolu 70 kusov bicyklov si bude možné požičať na siedmych stanovištiach v Nitre. V utorok 25. júla sme zastihli pracovníkov ako osádzajú stojany na bicykle a solárne lavičky, ktoré sú súčasťou projektu. Bicykle majú zabudovaný GPS modul.

Stanovišťia dalo vybudovať Mesto Nitra za sumu takmer 28-tisíc eur bez DPH, jedna lavička stála 3300 eur. Službu budú môcť obyvatelia a návštevníci Nitry využívať od 28. júla do 30. novembra (podľa poveternostných podmienok) 24 hodín denne. V budúcom roku im budú k dispozícii už na jar 2018 – opäť podľa počasia – pravdepodobne od 1. marca.

Solárne lavičky s nabíjaním mobilov a Wi-Fi

Solárne lavičky Steora sú napájané výlučne zo solárnej energie a fungujú nezávisle od počasia. Ich súčasťou sú 2 USB konektory pre nabíjanie zariadení a taktiež bezdrótové nabíjanie na okraji lavičky. Lavičky sú osvetlené a pri nabíjaní sa farba svetla zmení na fialovú.

Dobrou správou je prítomnosť Wi-Fi, ktorá je bez hesla a zadarmo. Internet je 4G. Steora má vstavané senzory, ktoré zbierajú rôzne druhy informácií, vrátané atmosférických podmienok, počtu užívateľov a funkčnosti komponentov.

Lavičky sme otestovali a v utorok večer už fungovali. Sieť má názov Steora.

Steora Nitra Steora Nitra Steora Nitra



Bike sharing

Službu bude možné využívať po zaregistrovaní sa pomocou aplikácie "arriva bike", alebo na webe www.arriva.bike. Webstránka zatiaľ nefunguje. Návod ako používať službu a jej ukážku prinesieme po jej spustení.

Cenník

Bike sharing Nitra


Stanovištia, kde bude možné si bicykel požičať

Autobusová stanica - zrekonštruovaná časť
Svätoplukovo námestie - Mestský dom smer pošta
Župné námestie - pri verejných wc
Tr.Andreja Hlinku – oproti Centro Nitra pri cyklotrase
SPU ŠD Mladosť - medzi parkoviskom a križovatkou
Mestský park - pri parkovisku smer detské ihrisko Sihoť
Chrenovský most - pri cyklodepe

Bike sharing Nitra Bike sharing Nitra Bike sharing Nitra Bike sharing Nitra Bike sharing Nitra Bike sharing Nitra Bike sharing Nitra Bike sharing Nitra Bike sharing Nitra Bike sharing Nitra Bike sharing Nitra Bike sharing Nitra Bike sharing Nitra Bike sharing Nitra


Stanovištia na mape




Zdroj: Nitralive.sk, foto Nitralive.sk, foto nočné lavičky - Peter Černák