NITRA 7. februára (SITA) – Nitrianski krajskí poslanci dnes schválili horný limit sumy, ktorú kraj vloží do výstavby nového sídla svojho úradu. Investícia nesmie presiahnuť 10 miliónov eur. Zároveň dnes prvý raz oficiálne schválili zámer výstavby. "Neexistuje uznesenie, ktoré by formálne odsúhlasilo tento akt,“ povedal riaditeľ župného úradu Peter Nagy.

Výstavba nového sídla Úradu Nitrianskeho samosprávneho kraja sa mala začať už v lete 2010, zatiaľ však nie je vybratá ani stavebná firma. Županovi Milanovi Belicovi sa totiž zdala víťazná ponuka verejného obstarávania privysoká a obstarávanie zrušil. „Predseda je ochotný podpísať iba realizáciu takého projektu, ktorý bude zohľadňovať finančné možnosti kraja a nebude predražený. Čiže trvá na takej jeho úprave, ktorá splní tieto ekonomické požiadavky,“ uviedol pred časom pre agentúru SITA Belicov hovorca Stanislav Katrinec. Kraj vypíše novú verejnú súťaž.

V súčasnosti sa hovorí o tom, že pre dopady krízy bude treba projekt oklieštiť. Priestory pre 300 úradníkov by sa mali údajne zmenšiť na kapacitu 250 a zvažuje sa aj zníženie päťposchodovej budovy o jedno poschodie a vypustenie podzemných garáží. Budova bude stáť medzi Spojenou školou na Slančíkovej ulici a Univerzitou Konštantína Filozofa. Úrad kraja sa tak ocitne po prvý raz pod jednou strechou, v súčasnosti je roztrúsený na piatich miestach v Nitre. Nadbytočné budovy bude môcť po dostavbe predať. Na výstavbu novej budovy si kraj zobral úver, ktorý začne splácať až vtedy, keď bude budova hotová.

Fotografia miesta, kde bude stáť nová budova

Lokalita pre budovu NSK

Komentár Nitralive

Bolo by veľkou chybou nepostaviť podzemné garáže. Nitra sa čoraz viac zahusťuje a už teraz nie je kde parkovať. Výstavba takej veľkej budovy si vyžaduje aj podzemné parkovanie, ktoré pojme množstvo áut. Nitra by sa mala vybrať cestou stavania podzemných garáží, aby sme vytlačili autá z chodníkov a uličiek.

Nová budova NSK - fotografie, vizualizácie

Diskusia k téme v našom Diskusnom fóre


Zdroj: (SITA, mp;mt), 201102070242, fotografie Nitralive.sk