Vedenie mesta Nitry spustilo svojej stránke online diskusiu s občanmi.

Svoje otázky budeme môcť klásť vždy prvú stredu v mesiaci a to od od 9:00 do 10:00hod.

Kde bude diskusia prebiehať?

>>>Webstránka mesta Nitra<<<

Etický kódex diskusného fóra mesta Nitry:

1. Diskusné fórum mesta Nitry je konštituované na výmenu názorov medzi obyvateľmi mesta a predstaviteľmi vedenia mesta – primátor, zástupcovia primátora, prednosta
2. Otázky v diskusnom fóre môžu byť adresované konkrétnym osobám, voleným predstaviteľom mesta, resp. prednostovi
3. Prispievateľ do diskusného fóra musí byť jednoznačne identifikovateľný
4. V diskusnom fóre sú neprípustné príspevky, ktoré sú v rozpore s dobrými mravmi, a to najmä vulgarizmy, osočovanie, rasové a národnostné urážky.

Diskusia zo dňa 7. septembra 2011



Rozvoj zeleznicnej dopravy

Dobry den,

zaujimalo by ma, ci mesto Nitra v spolupraci s Nitrianskym VUC pripravuje nejake projekty v oblasti rozvoja a modernizacie zeleznicnej dopravy.

Katarina Bozokova


áno, prebiehajú rokovania o výstavbe novej budovy a kolajísk. Celé sa to zlaďuje s autobusovou dopravou zo strany Veolia a.s. a infraštruktúrou, ktorú by v budúcnosti malo zabezpečiť Mesto Nitra.

Jozef Dvonč, primátor mesta Nitry


Rekonstrukcia ZS Topolova

Dobry den,chcem sa spytat,kedy sa bude rekonstruovat ZS Topolova,hovori sa o tom uz 3 roky a nic sa nedeje.V Nitrianskom Echu som sa dokonca docitala,ze mesto ziskalo peniaze z eurofondov -konkretne aj na rekonstrukciu tejto skoly este v roku 2008.je rok 2011,tak kde sa pouzili tieto peniaze,ked Topolova stale nie je opravena?Dakujem.

Burianova


Zmluva s Ministerstvom pôdohospodárstva a vidieka SR bude podpísaná pravdepodobne 8.9. 2011. ZŠ Topoľová sa takto dostane po viacerých kontrolách dokumentov do realizácie, mesto o schválené prostriedky nepríde. Celé je to len o zdĺhavej administrácii prostriedkov poskytnutých z Európskej únie.

Jozef Dvonč, primátor mesta Nitry


Zabudnuté autá na parkoviskách pri panelákoch.

Mám otázku, zrejme na Mestskú políciu, ako vyriešiť prekážajúce auto pred panelákom.

Takmer 7 mesiacov stojí bez pohybu pri našom paneláku auto s EČV z okresu na východnom Slovensku. Asi patrí niekomu, kto v minulosti v Nitre pracoval a býval u nás v podnájme. Momentálne už asi nie, ale auto si zabudol vziať pri odchode so sebou. Ako máme postupovať, aby sa dostalo tam kam patrí (majiteľ alebo zberné parkovisko) a nezaberalo zlým postavením 2 parkovacie miesta? Ďakujem.

Centrum mesta.


Bol by som rád, keby ste mohli na číslo 158, uviesť ulicu a evidenčné číslo vozidla. Urobíme všetky potrebné úkony pre urýchlené odstránenie vozidla.

Jozef Dvonč, primátor mesta Nitry


oprava ciest

mohli by ste mi napísať ktoré cesty alebo úseky ciest sa budú opravovať v Nitre v rámci opravy po zničení po vození materiálu na R1 po miestnych komunikáciách

Ľuboš


Všetky cesty, dotknuté výstavbou R1 budú opravené firmou Granvia, okrem toho, kompletne budú zrekonštruované Hviezdoslavova a Štúrova ulica.

Jozef Dvonč, primátor mesta Nitry


Majitelia psov a Chrenovský most

Dobrý deň pán primátor. Mal by som na Vás dve otázky:

1. Ako chce v krátkej dobe mesto riešiť situáciu s nezodpovedným správaním sa majiteľov psov na sídliskách? Skúste pochodiť po trávnikoch neplánovane a s malým motajúcim sa dieťaťom. Výsledok bude taký, že obidva páry topánok by ste najradšej nechal hneď pri kontajneri. Ale hlavne že Mestská polícia šikanuje vodičov "papučami" za zlé parkovanie, keď parkovacích miest je žalostne málo. Samozrejme, že zloženie papuče je okamžitý cash do pokladne mesta, ale obháňať s úhradou pokuty psíčkara je prácnejšie.

2. Bol sa niekto pozrieť na Chrenovskom moste od jeho odovzdania do prevádzky? Asi nie, lebo inak by videl čo zostáva a pribúda denno-denne po holuboch na pilieroch. Na lavičke to bolo kritickejšie, lebo bola úzka a doplatil na to často chodec a jeho kabát. Tu ale dochádza k znečisteniu pilierov, pričom trus holubov patrí medzi najagresívnejšie, a postupom času k znehodnocovaniu náteru. Pritom stačí použiť "humánne" zábrany a holuby by nemali kam pristáť.

Občan Nitry, ktorému nie je mesto ľahostajné.


Majitelia psov a Chrenovský most Prajem prekný deň, čo sa týka prvej otázky: Mesto Nitra postupuje voči majiteľom psov v vzmysle VZN. Majitelia psov majú k dispozícii vybudované výbehové zóny, a takisto majú príležitosť si na Mestskom úrade vyzdvihnúť sáčky na psie exkrementy. Mesto nevie zabrániť nedisciplinovanému a nezodpovednému správaniu majiteľov psov, ktorí nekonajú v zmysle tohto VZN.

2. Čo sa týka Chrenovského mostu, mesto vykoná obhliadku a zabezpečí nápravu prostredníctvom Mestských služieb.

JUDr. Igor Kršiak, prednosta mestského Úradu v Nitre


nájomné byty

Dobrý deň. Tento rok sme si podali žiadosť o nájomný byt v Nitre. Sme zaradený medzi žiadateľmi, ale do poradovníka sme sa nedostali a preto by som sa chcela spýtať či ešte plánujete výstavbu nájomných bytov, na kedy a či vôbec máme nejakú šancu dostať nájomný byt v blízkej budúcnosti. Za odpoveď vopred ďakujem.

Jana z Nitry


Dobrý deń, pridelenie takýchto bytových jednotiek je možné iba na základe splnenia všetkých podmienok doplneného a aktualizovaného VZN č.1/2011 o podmienkach prideľovania a bývania v bytoch určených na nájom pre obyvateľov mesta obstaraných z verejných prostriedkov. Mesto Nitra odovzdá 19.septembra ďalších 92 nájomných bytov v lokalite Diely-Viničky, momentálne sa pripravuje projektová dokumentácia na výstavbu ďalších nájomných bytov v tejto lokalite, ku ktorým mesto podá 2.januára 2012 žiadosť o nenávratnú dotáciu z Ministerstva dopravy, výstavby a regionálneho rozvoja SR. Mesto bude hľadať aj ďalšie možnosti pre uspokojenie záujemcov o byty a má vytypované lokality pre ich výstavbu.

Jozef Dvonč, primátor mesta Nitry


Diskusia zo dňa 3. augusta 2011



Kanalizácia v Dolných Krškanoch

Dobrý deň, zaujímalo by ma v akom štádiu je kanalizácia v Dolných Krškanoch na ulici Na Priehon. V blízkej dobe budeme dokončovať novostavbu na tejto ulici a chcela by som vedieť, či bude možné sa na kanalizáciu už napojiť. Ďakujem

Zuzana


Na predmetnú otázku Vám najlepšie zodpovie Západoslovenská vodárenská spoločnosť. Osobne sa môžete informovať v zákazníckom centre ZVS na MsÚ v Nitre.

vedenie mesta Nitra


vodorovne znacenie

chcel by som sa spýtať čo sa udialo a kedy je termín vodorovneho oznacenia ulice povazska

lubos z povazskej


Vodorovné značenie je podľa schváleného harmonogramu a objemu financií. Značenie na Považskej ulici preveríme u spoločnosti LEMUS, ktorá značenie realizuje.

vedenie mesta Nitra


Cyklotrasa/most

Chcem sa ešte spýtať na cyklotrasu a jej ďaľšie budovanie. Plánuje sa v najbližšom období pokračovanie cyklotrasy pod Kalváriu? A čo most, ktorý sa mal budovať popri estakáda na južnom obchvate? Má mesto financie alebo sa to zatiaľ odkladá? ďakujem za odpovede

Peter


Zámer predĺžiť cyklotrasu obidvoma smermi je v aj záujme Mestského zastupiteľstva.Financie na dobudovanie cyklotrás sa schvalujú v rotzpočte každého roka, mesto využíva na ich budovanie fondy.

vedenie mesta Nitra


Orbis

Prosím Vás ako to vyzerá s Orbisom? Táto budova len špatí centrum mesta a nič sa nedeje. Mesto zlyhalo - toľké roky sa to rieši a nič. Posledné informácie hovoria o tom, že INPEK budovu len zrekonštruuje - hm ale kedy? Dopadne to ako TATRA - roky sa nič nedeje a je to v poriadku. A čo pán J.K.? Už vrátil mestu peniaze za Orbis? Ten kto to nechal schátrať by mal sedieť v base.

Peter


Budova Orbisu je súkromným vlastníctvom, mesto podporuje projekt Slovenskej pošty, presťahovať hlavnú poštu do priestorov ORBISu, nemá však reálnu možnosť tento proces medzi súkromným vlastníkom a ministerstvom ovplyvniť.

vedenie mesta Nitra


Susedské spory

Dobrý deň, chcem sa spýtať kam sa konkrétne obrátiť pri probléme so susedmi.Sme z dediny a náš susedský spor trvá už roky ,týka sa susedovho pozemku...je celý zarastený jeho stromy a kríky presahujkú vyše 3 metrov a všetko ide k nám na pozemok...značne máme poškodený plot a strechu domu..dohováranie nepomáha..už sme bezradní..máme všetko zdokumentované aj na forkách no neviem kam sa obratiť, konkrétne na aké oddelenie a osobu..ďakujem za skorú odpoveď....

Alena z Nitry


Dobrý deň, jednoduchšie susedské spory môže riešiť aj Mesto, ale nemá také možnost, aby dostatočne zabezpečilo nápravu vo vzťahu medzi susedmi. v prípade, že sa vec nedá riešiť dohodou, alebo zmierom medzi susuedm, jediný oprávnený je súd.

vedenie mesta Nitra


garaze na Schurmannovej

Dobry den, chcela by som sa opytat na odpredaj garazi na Schurmannovej ulici. Kedy to uz konecne bude aktualne ? Este tento rok prebehne cela procedura, alebo az buduci rok ? Predpokladam, ze vsetko zalezi na poslancoch / mest.zastupitelstve...kedy budu mat cas sa tomu venovat... Aka je "vyvolavacia" cena ? Kde vsade to bude zverejnene, ze garaze sa uz predavaju ? Bude to vyvesene na Mestskom urade, Sluzbyte, aj v novinach, ci ? Dakujem za vsetky informacie PS: budem velmi rada, ak mi date kontakt na osobu, u ktorej sa budem moct informovat viac - ktora ma uvedene na starosti. DAKUJEM

Kristina


Dobrý deň Prosím, Vašu žiadosť adresujte na adresu VMČ Staré mesto Odbor majetku mesta rieši proces predaja týchto garáží, pričom v prvom rade ku garážam sú predkupné práva pôvodných nájomcov, ktorý majú ako prví v rade právo odkúpiť túto garáž.

vedenie mesta


Parkovanie

Dobrý deň, chcem sa spýtať či mestu nevadí ako sa parkuje v centre Nitry. Viem, že to spadá skôr pod mestskú políciu, mesto má ale budovať parkoviská a zábrany, aby autá nestáli hocikde. Pozrite sa niekedy ako sa parkuje na Wilsonovom nábreží pri podniku Wilson - parkovisko poloprázdne ale autá parkujú zadarmo na chodníku oproti a to aj na zeleni - teraz je tam už blato. Vodiči si zvykli parkovať na chodníku v Mlynoch zo strany Domina, to isté cez cestu stoja autá len tak na mieste nevyhradenom na parkovanie. To isté oproti Mlynom/Paládiu na chodníku pod bytovým domom. Ja si platím parkovné a hociaký polointeligent si parkuje hocikde. Mestský polícia nekoná. Robte s tým niečo. Treba parkovací dom v centre.

Peter


Dobrý deň, problém parkovania v meste riešime dlhodobo. Mestská polícia sa danou problematikou zaoberá veľmi intenzívne, regulovaním parkovania a samotnej dopravy v centre. V rôznych lokalitách starého mesta sa bujujú nové parkovacie miesta. Znovu je to aj o rešpektovaní pravidiel zo strany obyvateľstva.

vedenie mesta Nitry


zivot na chrenovej

Dobry den, rad by som sa spytal, upozornil na par veci z nasho sidliska. Mozno trochu obsirnejsie, ale verim, ze precitate a zaujmete stanovisko, resp. bude to namet pre Vas: 1. Pred casom preberali media pripad maleho chlapca, pod ktorym sa prepadla zem a utrpel uraz. Bolo to vedla Lidlu, na pesej zone Kremnicka. Po niekolkych tyzdnoch, mesiacoch je tam stale jama, nic sa neporiesilo a riziko tak trva dalej. Ide o miesto, kde sa pohybuju stovky ludi, deti denne, v okoli su ihriska, pohyb je tam skutocne velmi velky najma teraz pocas prazdnin. Zaujima ma to, kedze i ja som rodicom maleho dietata. Prosim o Vasu reakciu, riesenie. 2. Nedaleko, medzi ZS Fatranska a sukromnou poliklinikou je chodnik, na ktoreho zaciatku bola nedavno este zabrana, stlp, proti vjazdu aut na chodnik. Ten pri rekonstrukcii ZS, resp. prestavbe polikliniky zmizol. Nasledne sa nasli arogantni soferi, ktori si skracovali cestu a jazdili tak po pesej zone Kremnicka. Sam som takych niekolkokrat videl a stalo sa mi i to, ze som bol s malou dcerkou vonku, hrali sme sa na pesej a oproti nam islo auto. Neskutocne! Upozornoval som na to aj mestskych policajtov, ktorych som stretol prechadzat sa po tejto pesej (kvitujem, ze policajti vysli aj do ulic!), vraj to daju do zapisu. Niekedy na jar tam bol osadeny novy stlp, ale nevydrzal dlho, opat tam nie je, neviem kto ho odpalil, komu zavadzia. Dalsia otazka pre Vas, co s tym? 3. Problem s odpadom a smetnymi kosmi – kazdodenne chodim z Chrenovej do prace pod Zobor, popri ZS Nabrezie mladeze, cez Brezovy hajik na kruhovy objazd pod Zoborom. Od ZS idu priamo dva hlavne chodniky, jeden k zastavkam na kruhovom a druhy smer prechod pre chodcov a dalej pod Zobor. Vlastne na celom chodniku popri atletickom stadione, zahradkach, ZS a nasledne na spominanych chodnikoch v Brezovom h. nie je ziadny smetny kos, resp. je tam iba pozostatok, konstrukcia z jedneho kosa (chodnik v hajiku smer prechod pre chodcov). Samozrejme vsade sa valaju smeti, ktore by mali skoncit v kosi. No ked nie je nikde kos, tak cast ludi odpadky hadze na zem. Netvrdim, ze by ich vsetci hadzali do kosa, ale ked nevytvorime podmienky, tak sa nic nezmeni. Vo vseobecnosti mam pocit, ze smetnych kosov by mohlo byt viac, clovek ich casto musi hladat, aby nieco odhodil.... Dakujem za odpoved! Pekny slnecny den

rado b. z chrenovej


Dobrý deň, ďakujeme za Váš príspovekoka odpovedáme nasledovne: K otázke č. 1 - Prepad zeminy spôsobylo bývalé teplonosné potrubie, ktoré vlastní NTS, a.s.. Okamžite po zistení závady Mesto cestou Mestských služieb, ohradilo daný priestor a vyzvalo NTS aby zmapovalo situáciu a zistila príčiny tohto stavu za tým účelom, aby sme sa vyvarovali daľším taktým prípadom. Ďakujeme za Váš ohlas a budeme urgovať NTS. K otázke č. 2 - uvedený problém postúpime na rokovanie VMČ chrenová a dopravnému inžinierovi Mesta. Mesto naďaľej trvá na tom, že uvedená komunikácia nebude sprístupnená vozidlám a vhodným spôsobom technicky zabezpečí dané riešenie. K otázke č. 3 - Mestské zastupiteľstvo schálilo v rozpočte mobiliár pre mesto Nitra vrátane malých smetných nádob. Situáciu preveríme a po dohode s Nitrianskymi komunálnymi službami ju budeme riešiť. V neposlednom rade je aj na samotných obyvateľoch mesta ako sa k majetku obci, t.j. aj k smetným nádobám stavajú(viď mobiliár, lavičky ... na Nábreží).

Ján Vančo, viceprimátor mesta Nitra


Garáže na Predmostí

Vážený pán primátor, dlhšie sledujeme proces okolo garáží na Predmostí, ktoré nepôsobia dobrým dojmom a prebývajú v nich bezdomovci. Nám obyvateľom Starého mesta to spôsobuje problémy. Ako sa tento problém pohol? Kedy sa to vyrieši? Ďakujem za odpoveď a želám príjemný deň.

O.R., obyvateľ Predmostia


Dobrý deň, ďakujeme za Váš príspevok. Mesto Nitra v mesiaci júl preverilo vlastnícke vzťahy k daným garážam, práve dnešný deň je stretnutie s danýmí vlastníkmi s ktorými sa dohodne postup odstránenia ich garáží a garáže nezistených vlastníkov sa v súčinnosti s obvodným úradom odstránia. Nakoľko v takomto prípade ide o opustené veci, ktoré spadajú do vlastíctva štátu. K odstráneniu garáží by malo prísť v priebehu augusta 2011.

Dobrý deň, ďakujeme za Váš príspevok. Mesto Nitra v mesiaci júl preverilo vlastnícke vzťahy k daným garážam, práve dnešný deň je stretnutie s danýmí vlastníkmi s ktorými sa dohodne postup odstránenia ich garáží a garáže nezistených vlastníkov sa v súčinnosti s obvodným úradom odstránia. Nakoľko v takomto prípade ide o opustené veci, ktoré spadajú do vlastíctva štátu. K odstráneniu garáží by malo prísť v priebehu augusta 2011.


Diskusia zo dňa 1. júna 2011



Označenie parkovacích miest na ulici Považska

Dobrý deň . Chcel by som sa dozvedieť prečo sa po poslednom asfaltovaní ulice Považská automaticky neoznačili parkovacie miesta a kedy sa tak stane.

Luboš.B. obyvaťeľ ulice POVAžSKá


Označenie parkovacích miest mal zabezpečiť realizátor, ktorý uskutočnil asfaltovanie tejto komunikácie podľa harmonogranu. Budeme ho žiadať o nápravu. Z Vašej otázky nie je zrejmé, či ide o zvislé alebo vodorovné značenie.

Ján Vančo, zástupca primátora mesta Nitry


oprava Indiánskeho ihriska

Dobrý deň. Počíta sa prosím s opravou oplotenia na betónovom ihrisku, ktoré je súčasťou maximálne využívaného Indiánskeho ihriska pre deti a mládež v časti Klokočina III? Oplotenie je už dlho zanedbané, drôty trčia, pričom nebezpečne ohrozujú životy mladých futbalistov, cyklistov a najmä malých detí. Nie je to drahá investícia, preto prosím v mene všetkých detí o skorú nápravu. Ďakujem krásne.

Zeleňáková


Opravy a údržby detských ihrísk prešli do správy mestských služieb, ktorým Váš podnet odstúpime. Problém uvedeného ihriska je nám známy, nakoľko ide o prírodné športovisko s prírodnou skladbou, je potrebné pristúpiť k jeho komplexnej rekonštrukcii. Je nám ľúto, ale stav tohto ihriska ovplyvňuje aj kultúra obyvateľov a správanie sa občanov k týmto priestorom.

Igor Kršiak, prednosta Mestského úradu v Nitre


oprava Indiánskeho ihriska

Dobrý deň. Počíta sa prosím s opravou oplotenia na betónovom ihrisku, ktoré je súčasťou maximálne využívaného Indiánskeho ihriska pre deti a mládež v časti Klokočina III? Oplotenie je už dlho zanedbané, drôty trčia, pričom nebezpečne ohrozujú životy mladých futbalistov, cyklistov a najmä malých detí. Nie je to drahá investícia, preto prosím v mene všetkých detí o skorú nápravu. Ďakujem krásne.

Zeleňáková


Opravy a údržby detských ihrísk prešli do správy mestských služieb, ktorým Váš podnet odstúpime. Problém uvedeného ihriska je nám známy, nakoľko ide o prírodné športovisko s prírodnou skladbou, je potrebné pristúpiť k jeho komplexnej rekonštrukcii. Je nám ľúto, ale stav tohto ihriska ovplyvňuje aj kultúra obyvateľov a správanie sa občanov k týmto priestorom.

Igor Kršiak, prednosta Mestského úradu v Nitre


dostavba vodovodnej prípojky v oblasti Lukov Dvor

Prajem krásny deň. Zaujímalo by ma, v akom riešení je dostavba vodovodnej prípojky v poslednej ulici záhradkárskej oblasti Lukov Dvor, na ktorú sa akosi pozabudlo? Okrem záhradkárov tam našlo niekoľko rodín aj s malými deťmi svoj trvalý domov, pričom stále pijú vodu obsahujúcu 3 násobné zvýšené množstvá amoniaku. ZVAK nás informoval, že prípojku možno urobiť už toto leto, záleží na rozhodnutí Stavebného úradu, resp. najmä mesta, či podporí túto investíciu. Prosím o stanovisko, pretože tento problém sa ťahá už 2 roky a je nespravodlivé, aby ľudia žijúci v tejto ulici a ktorí sú súčasťou jednej ucelej lokality nemali rovnaké podmienky ako tí ostatní. Ďakujem.

Lucia Z. z Nitry


Pokiaľ ide o budovanie vodovodu a vodovodných prípojok, uvedené zabezpečujú dotknutí vlastníci nehnuteľností Pôsobnosťou mesta v danej veci je rozhodnutie stavebného úradu, ktorý po splnení všetkých podmienok, nemá dôvod takéto rozhodnutie nevydať. Mesto vo vzťahu k súkromnému vlastníctvu nemôže zastávať pozíciu stavebníka.

Igor Kršiak, prednosta Mestského úradu v Nitre


kanalizacia v drazovciach

dobry den,chcem sa spytat ,kedy sa zacne budovat kanalizacia v drazovciach?zvlast na mrazovej ulici?pretoze uz pred mesiacom tu boli pravocnici tej firmi a ziadali nas aby ste auta odstavili z ulice prec,postavili znacky zakaz vjazdu....a nic sa nerobi.Je tu dost malych deti a starsich ludi...ako mame takto zit? a do kedy? a dalej co z tulavymi psamy,ktorysa tu objavuju neustale??mame male dieta a chodim z kocikom,a neraz sa my stalo,ze ma prekvapil ovciak predomnou.tak prosim zistite ,kto ma zaplatene dane za psou a kto nie...pretoze v kazdom dome je pes,a v niektorych nie len jeden.

obcan z drazoviec


Predpokladaný termín ukončenie kanalizácie je terminovaný na december 2012, vrátane napojenia na čističku odpadových vôd. Bližšie informácie získate u Vodárenskej spoločnosti, ktorá je realizátorom projektu. Pokial ide o túlávých psov, je potrebné tieto skutočnosti nahlásiť na Mestskú políciu, ktorá zabezpečuje ich odchyt, pokiaľ ide o preskúmanie daňových povinností, môžme sa ním zaoberať na základe konkrétneho podnetu.

Štefan Štefek, zástupca primátora Nitry


Detské ihrisko.

Dobrý deň, chcem sa opýtať , či sa plánuje vystavať nejaké detské ihrisko na Klokočine III. - ulica Petzwalova ulica. V minulosti tam bolo aspoň improvizované futbalové ihrisko, dnes je to zarastené burinou (za autobusovou zastávkou na Hviezdoslavovej ulici). Nemôžete tam dať aspoň pár preliezok, šmýkalku? Jediné ihrisko na Klokočine III a IV. je Indiánske ihrisko, čo je veľmi málo. V minulom roku som osobne písala žiadosť o výstavbu takého ihriska, no žiaľ, žiadne ihrisko nie je do dnes vystavané. Ďakujem.

Nagyová


Mesto Nitra v posledných rokoch v každej mestskej časti postavilo moderné multifunkčné ihrisko, ak je priestranstvo, ktoré spomínate v správe mesta, bude cestou Mestských služieb v Nitre zabezpečené kosenie a údržba aj v tejto lokalite. Vašim podnetom o výstavbu detského ihriska sa bude zaoberať VMČ Klokočina.

vedenie mesta Nitry


Zanedbanie svojich povinností pracovníkom MsÚ Nitra

Dobrý deň, môžem sa opýtať pána prednostu MsÚ, aký postih bol udelený pracovníkovi MsÚ Nitra, ktorý pri vykonávaní funkcie stavebného dozoru pri rekonštrukcii domova dôchodcov hrubo zanedbal svoje povinnosti a nebyť svedomito pracujúcich pracovníkov iných inštitúcií, bol by bez mihnutia oka odsúhlasil použitie polystyrénu namiesto minerálnej vlny na fasáde budovy, čím by mestu Nitra vznikla priama škoda v desiatkach tisíc EUR? Môže tento pracovník naďalej vykonávať svoju funkciu?

Milan z Nitry


Dobrý deň, čo sa týka právnej, resp. pracovnoprávnej zodpovednosti pracovníka mesta, uvedený proces nie je ukončený, nakoľko prebieha dokazovanie vo vzťahu k zodpovednosti na strane zhotoviteľa ako aj generálneho projektanta stavby, ktorý je súčasne generálnym dozorom stavby. Zodpovednosť bude vyvodená po ukončení stavby a zhodnotení všetkých skutočností jej realizácie.

Igor Kršiak, prednosta Mestského úradu v Nitre


Nitra na prvých miestach

Dobrý deň, chcem sa opýtať priamo pána primátora Nitry, kedy príde k odstráneniu velikánskeho rozporu medzi dvomi charakteristikami mesta Nitra: Nitra je mesto, ktoré má - Najhoršiu kvalitu ciest - Najvyšší primátorský plat Ďakujem.

Peter, Nitra


Mesto Nitra plní harmonogram opráv komunikácii vo všetkých mestských častiach, ktorých je správcom. Plat primátora Nitry v zmysle zákona schvaľuje mestské zastupiteľstva, v zmysle novely sa znižujú platy primátorom všetkých slovenských miest.

Igor Kršiak, prednosta Mestského úradu v Nitre


Propagácia podujatí v Nitre v médiách

Dobrý deň prajem, chcem sa kriticky vyjadriť k informáciám o regióne Nitra v médiách a zároveň sa opýtať, kedy príde k náprave. Kultúrne, športové a iné podujatia a akcie v regióne Nitra a v Nitre samotnej sú veľmi slabo propagované v médiách - napr. v denníku SME, kde je na to priamo vytvorená sekcia. Ako vzor môže poslúžiť region Prievidza a ich predvíkendové príspevky o všetkom, čo sa BUDE diať počas najbližšieho víkendu od piatka do nedele. Prípadne Internetová stránka www.kamvyrazit.sk - Nitra je tu slabo zastúpená. Útvar propagácie a cestovného ruchu pracuje veľmi zle, je málo aktívny - žiada sa celková zmena koncepcie práce. Takže otázka z úvodu: Kedy príde k náprave, ku skvalitneniu práce na poli informovanosti verejnosti v médiách, čo sa v Nitre BUDE diať a nie čo sa DIALO?

Robert


Mestské zastupiteľstvo schválilo finančný obnos v printových a elektronických médiách, v ktorých pravidelne a aktuálne informuje o kultúrnych, spoločenských a športových akciách v meste, kde je organizátorom, resp. spoluorganizátrom. Ďakujeme za Váš príspevok, oboznámime sa s podnetom, ktorý sa týka mesta Prievidza.

Ján Vančo, zástupca primátora mesta Nitry


Diskusia zo dňa 4. mája 2011

Prepis je bez úprav.

Hokej

Ktoré subjekty a ako boli oslovené. Bol oslovený aj občan?

Marián Bém


Dobrý den, názvy obchodných partnerov pre korektnosť vzťahov nezverejnujeme. Pokiaľ ide o občanov, verejné výzvy neboli zverejnované, ide o známu a propagovanú akciu, ale mesto neobdržalo žiaden podporný podnet.

JUDr. Igor Kršiak, prednosta MsÚ


Aukcie

V minulej diskusii ste napísali, že "Mesto Nitra má zavedenú elektronickú aukciu pri verejnom obstarávaní. Do dnešného dňa to bolo 114 výberových konaní riešených elektronickou aukciou". Mohli by ste konkretizovať kde sa nachádza táto aukcia /link na ňu/?

Eva Vašinová


Dobrý deň, e-aukcie nie sú verejná dražba. E-aukciu majú možnosť vidieť iba zúčastnení. Pri zverejnení aukcie si môže subjekt v prípade záujmu a spĺňajúcich kritériách pri zaregistrovaní požiadať a vstup do aucie a následne pri otvorení súťažiť. možnosť vidieť priebeh aukcie majú iba vystavovateľ aukcie, vedenie a administrátor aukcie.

Mgr. Miloš Kocúr, správca web stránky


Párovce

Chcel by som sa spýtať na projekt Revitalizácie Pároviec. V akom je to stave? Naposledy som čítal, že sa čaká na schválenie financií na pojekt alebo také niečo. ďakujem

Nitra


Zo strany Mesta Nitra je pripravená projektová dokumentácia& Revitalizácie Pároviec. Je vydané stavebné povolenie a Mesto Nitra čaká na výzvu ministerstva, kedy zverejní výzvu na predkladanie žiadostí o poskytnutie nenávratného finančného príspevku.

Ing. arch. Eva Ligačová


Separácia

Dobrý deň. Je možné vyčísliť koľko mesto zarába na separácii odpadu? Ako je to s tetra pakom. Niekde som čítal, že v niektorých nmestách sa hádže do plastov niekde zase do papiera. Ja ho vyhadzujem nakoľko nemám dostatočné informácie ako s ním nakladať. Poprípade neuvažuje sa zvlášť o zberných nádobách na tetra pak?

Igor Krška



dopravné ihrisko

Dobrý deň. Zaujímalo by ma prečo sa uvažuje o budovaní nového detského dopravného ihriska, keď máme pod zoborom pôvodné ihrisko. Prosím o informáciu v akom stave je dopravné ihrisko pod Zoborom, prečo nie je v prevádzke, patrí mestu Nitra a uvažuje sa o jeho obnovení?

Anna, F.


Dobry den, pokiaľ ide o dopravné ihrisko pod Zoborom, toto je umiestnené na pozemkoch VÚC, preto mesto pristúpilo k možnosti hľadať spôsob zriadenia a vybudovania dopravného ihriska na svojom pozemku, prípadne v naviazaní na školský priestor.

JUDr. Igor Kršiak, prednosta MsÚ


Osvetlenie

Dobry den, Chcem sa spytat preco sa firma ElComp uz roky nestara dostatocne o osvetlenie na nabrezi rieky od hydrocentraly popri parku a zimnom štadione az po zlty most (Mostna). Na tomto useku su lampy nefunkcne. Ta strana nabrezia rieky posobi mrtvo a nebezpecne. Moze ich firma opravit ? Druha otazka sa tyka osvetlenia mosta. Do osvetlenia na novom moste, ktory nahradi lavku mesto investovalo 2 miliony korun. Chcem sa spytat ci by mohlo mesto investovat par korun aj do osvetlenia na univerzitnom moste. Uz roky tam visia nad zabradlim kable s klasickymi ziarovkami, ktore v noci nesvietia. Bolo by mozne ich iba opravit a skutocne za par korunu spravit tento most ovela krajsim ? Dakujem

Karol z NR


Univerzitný most nie je vo vlastníctve mesta Nitra, preto nevieme ovplyvniť investície do mosta. Ulica Parkové nábrežie je osvetlená. Pokiaľ máte na mysli chodník vedľa rieky, ktorý spája Park a parkovisko na Parkovom nábreží, tak osvetlenie tohto úseku je predmetom rokovania všetkých dotknutých orgánov, vrátane Povodia Dolnej Nitry. Takýchto úsekov je v meste Nitra viac. Našim záujmom bude, aby sa z týchto tmavých miest stali bezpečné miesta pre každého občana.

Štefan Štefek, zástupca primátora


História diskusie

Len doplním, že diskusia z minulého týždňa tu fakt nebola. Bol som na stránke po diskusii po 10:00 a bola tu prázdna stránka až do dnes.

Nitra


Pre doplneni, diskusia z minulého mesiaca je zverejnená, pričom minulý týžden diskusia neprebiehala. Diskusia býva jedenkrát v mesiaci, v prvú stredu mesiaca.

JUDr. Igor Kršiak, prednosta MsÚ


veľmi predražený podchod

Dobrý deň. Ako občana ma zarazil fakt, že podchod pod novým mostom bude stáť 1/10 ceny celého mosta čiže 350 000 €, čítal som argument, že v koryte rieky je podchod náročné vybudovať. Ale napadlo niekoho dať vyčísliť koľko by stálo postaviť NADCHOD pre chodcov a cyklistov? Podľa mojich skúseností, je možné z tej sumy ušetriť aj viac ako 200 000 €, a to nie je málo...

stavebný inžinier, Jozef


Dobrý den, zriadenie podchodu bolo s ohľadom na projektovu dokumentáciu riešený kompexne v koryte rieky, kde sa takýto podchod už nachádza na inom mostovom prepojení.

JUDr. Igor Kršiak, prednosta MsÚ


Riadenie premávky

Dobrý deň, pán primátor. Hoci nie som z Nitry, chcela by som sa spýtať, či by nebolo možné, aby polícia alebo niekto iný, trošku pomohla pri riadení premávky pri vychádzaní od ZŠ Topoľová, na ulici Lipová. Hlavne v čase od 7,30h-8,00h, kedy veľký nával prichádzajúcich detí do školy autami, či už z mesta, alebo z okolia, a je problém pri vychádzaní na hlavnú ulicu tr. A. Hlinku, a niekedy sa čakáme aj 10min. Je to individuálne, zlé je to hlavne pri zlom počasí. Ďakujem

Žaneta Nagyová, Kolíňany


Dobrý den, k uvedenému sa neviem vyjadriť, nakoľko ide o kompetenciu policajného orgánu, ale na uvedenom mieste nejde o križovatku, preto neviem akým vhodným spôsobom by uvedené mohlo byť riešené. V danom prípade ide o výjazd na hlavnú cestu z vedlajšej cesty, ktoré je uprvené dopravným značením.

JUDr. Igor Kršiak, prednosta MsÚ


Lávka

Čakal som nejakú rozlúčku s lávkou. vyrastal som na Klokočiena, ale mám k nej v vzťah. Nehovorím aby túto rozlúčku robilo mesto. Chcel som to ja iniciovať no termíny sa tak posúvali od odovzdanie mosta pred volbami až do. Nemusíte ani odpovedať. čakám že poviete 15 apríl. Ale ja to vidím tak na ...

Igor Krška


Dobrý den, stará lavka sa tohto času demontuje a otvorenie nového mosta je plánované na začiatok júna.

JUDr. Igor Kršiak, prednosta MsÚ


Kiná v Nitre

Dobrý deň. V meste Nitra boli ešte pred pár rokmi v prevádzke 4 mestské kiná, Orbis, Palace, Lipa a Amfiteáter. Dnes sa už v nich nepremieta. Myslím, že zachovaním aspoň jedného z nich by v Nitre bolo možné rozšíriť kultúrnu ponuku. Veď oveľa menšie mestá si dokázali kino zachovať a ho v rámci MsKS dotovať (Sereď, Vráble, Zlaté Moravce, Šurany...). Jedná sa o pomerne lacnú dennodennú kultúrnu aktivitu pre všetky vekové kategórie, tak mi nie je jasné prečo v dobe, keď sa vyprázdňuje centrum mesta, ešte stále nie je pre Nitru prioritou obnoviť prevádzku kina PALACE v centre mesta pod svojou vlastnou správou. Plánuje sa obnova prevádzky nejakého kina v Nitre? V akom časovom horizonte? Ďakujem za odpoveď.

juraj, Nitra


Dobrý deň, pokiaľ ide o prevádzkovanie kín v meste v pôvodných priestoroch, tak o poskytovanie uvedenej služby sa javí neveľký záujem, pričom uvedené spôsobila najmä výstavba komerčných kín v obchodných centrách. Mesto tohto času uvažuje o zachovaní a podpore filmového klubu, pričom o uvedenom zámere sa tohto času rokuje.

JUDr. Igor Kršiak, prednosta MsÚ


Lanovka

Dobrý deň. Dovoľte mi aby som sa vyjadrila k plánovanému zámeru mesta vybudovať lanovku na Zobor. Ako som sa dočítala, mesto kalkuluje aj s možnosťou vybudovať pozemnú lanovku, ktorá by mala ale kratšiu trasu. Spodná stanica by mala byt posunutá vyššie. Nezdá sa mi to ako dobrý krok. Mal by sa presadzovať iba zámer nadzemnej lanovky, ktorá je oveľa atraktívnejšou ako jej pozemná alternatíva. Pri pozemnej sa človek vezie medzi stromami a nemá počas jazdy žiaden výhľad a iba minimálny zážitok. Okrem toho návštevník nebude ochotný zaplatiť veľké vstupné na pozemnú lanovku ktorou pôjde iba 10 minút, nebude z nej nič vidieť a na ktorej nástupnú stanicu sa bude musieť aj tak vyviezť autom až hore k lesu (kde ste hovorili, že by mala byť nová spodná stanica lanovky). Uvedomte si, že je pred vami možnosť schváliť VEĽMI dôležitý projekt pre Nitru, ktorý ovplyvní tvár mesta a jeho vnímanie na celoslovenskej a medzinárodnej úrovni na niekoľko desiatok rokov do budúcnosti a preto sa rozhodujte, viac ako inokedy, s ohľadom na obyvateľov - vašich voličov a nie na základe osobných preferencií ...

Prečo nemôže mesto zachovať súčasnú trasu a spodnú stanicu lanovky, prípadne ju posunúť ešte nižšie k mestu s istotou vyššej návštevnosti ? Ďakujem za vašu odpoveď

Eva P., Nitra


Dobrý den, pokiaľ ide o lanovku, jej nové budovanie alebo určenie trasy, uvedené je len v štádiu otvorených výziev, ktoré prebiehajú a ktorých sa rokuje. Zatiaľ nedošlo k rozhodnutiu, kadiaľ a akým spôsobom by mohla byť nová lanovka realizovaná.

JUDr. Igor Kršiak, prednosta MsÚ


Výbory mestských častí

Dobrý deň prajem, práca v jednotlivých výboroch mestských častí je nielen nám neznáma. Prečo mesto nezverejňuje zápisnice alebo neinformuje o každom zasadnutí každého výboru v Echu alebo kdekoľvek inde? Človek aby vyhľadával našich obvodných zástupcov a vypytoval sa ich, čo ako...Nemali by oni informovať nás?

Jozef Šipoš, obyvateľ Chrenovej


Dobrý deň, výbor mestských častí sú poradné orgány, pričom pokiaľ mi je známe, zápisnice z rokovaní výborov bývajú zverej§ované v jednotlivých VMČ na úradných tabuliach a vitrínach.

JUDr. Igor Kršiak, prednosta MsÚ


Parkovanie Viničky

Dobrý deň, zaujíma ma, ako chce mesto riešiť problém s parkovaním, pretože mestská polícia len vyberá pokuty za parkovanie v zákaze na tejto ulici, ale nezaujímajú sa, že po 17.00 hod nie je kde parkovať. Sú rodiny, čo majú aj 3 autá +služobné a tí, čo pracujú dlhšie alebo si dovolia ísť niekam večer (pohotovosť s chorým dieťaťom) majú ráno papuču. To nie je riešenie, ale diskriminácia. Plánuje mesto vybudovať parkovisko, alebo zrušiť konečnú autobusov 28,33 (môže byť aj na Jarabinovej ul.) a vznikne parkovisko, zrušiť zákaz vjazdu, prípadne zabezpečiť parkovanie 1 byt=1auto=1park.miesto pevne určené?

Jana Kraushuberová


Dobrý den, uvedenú situáciu sa snaží mesto riešiť, pri tom za týmto účelom mesto zriadilo pracovnú pozíciu dopravného inžiniera, ktorý tohto času spracuváva návrh na riešenia jednotlivých oblastí.

JUDr. Igor Kršiak, prednosta MsÚ


Parkovanie 2

Dobrý deň pán Krška. Tú odpoveď čoi ste mi napísali tu už bola niekoľko krát. Asi sme sa zle pochopili. Ide o vyznačenie čiar na jestvujúcich parkoviskách. Stane sa že odídu 4 autá príde niekto na skok zaparkuje trošku šikmo do stredu. Niekto sa postaví vedľa, prvé auto odíde a už je na parkovisku medzera.

Marián Bém


Dobrý den, myslím, že sú tu dve roviny, jedna aby bolo vodorovné značenie dostatočne viditeľné, aby mohli vodiči riadne parkovať a druhá, ktorá je o kultúre vodičov pri parkovaní.

JUDr. Igor Kršiak, prednosta MsÚ


cesty

Dobrý deň,

čo ma trápi dlhšiu dobu sú cesty zrekonštruované po výstavbe OC Centro a OC Mlyny. Na zastávke MHD križovatka Centro-Stredná priemyselná škola smer mesto stojí vždy po daždi množstvo vody, ktorá neodteká pretože kanál je na vyvýšenom mieste. Bol som svedkom ako ľudia musia stáť až niekde na tráve aby ich autobus neošpliechal. Podobná situácia je pri FF UKF na ulici ČSA, v zákrute stojí voda a nemá kam odtiecť. Sú to nové cesty a zjavne odfláknuté. Písal som už minulý rok na mesto a odpoveď bola, že sa vec postupuje SSC ako správcovi ciest. Nič sa neudialo... mesto by na toto malo dohliadnuť nakoľko bežný občan nerieši komu patrí cesta ale aký je jej stav.

Nitra


Dobrý den, tento problém mesto monitoruje, ale je jeden fakt, že správa ciest je rozdelená na cesty, ktoré spravuje mesto a správa ciest, pričom na riešenie niektorých akútnych problémov sa snažíme upozornovať SSC dlhodobo. Do správcovských kompetencií SSC ale mesto zasahovať nie je oprávnené.

JUDr. Igor Kršiak, prednosta MsÚ


Hokej

Dobry den, velmi sa mi nepaci ze mesto nezabezpecilo projekciu zapasov z hokejoveho sampionatu na namesti. Takto jedinecnu moznost, kedy sa dokonca sampionat kona na Slovensku uz nebudeme tak lahko mat. Mesto malo dost casu na to aby sa na tuto situaciu pripravilo. V minulosti uz raz mohli obcania takto sledovat zapasy na namesti. Obcania teda (zatial) vnimaju vase reci o velkej snahe pritiahnut ludi na namestie iba ako mlatenie prazdnej slamy a prazdne slova. Planuje mesto nieco na tejto situacii zmenit a instalovat velkoplosnu obrazovku na namesti? Dakujem

Martin z Klokočiny


Dobrý den, pokiaľ ide o premietanie hokeja na námestí v centre, mesto uvedené plánovalo, ale nakoľko išlo o nemalé náklady na zabezpečenie projekcie, technického zázemia, vysielacích práv a iného zázemia vrátane stráženia, nebolo z finančného hľadiska uvedené možné na úrovni mesta zabezpečiť, pričom mesto sa nestretlo s veľkou podporou iných subjektov spopupodieľať sa na finačnom zabezpečení tejto akcie.

JUDr. Igor Kršiak, prednosta MsÚ


Pozemky na Janíkovskom letisku

Dobrý deň pán primátor. Dňa 10.2. 2011 sme sa zišli v kultúrnom dome na podnet vlastníkov pozemkov, ktoré máme na letiskovej ploche v Janíkovciach. Zúčastnení boli aj vedúci AEROKLUBU aj AERO-NITRA a pán viceprimátor Štefek. Tam sme sa dohodli, že 26.02.2011 bude sedenie na mestskom úrade. Boli tam pozvaní pán Štefek, pán Rusňák a pani Danišová z pozemkového fondu, pani Némová a pani Lacušková zo správy majetku a štyria aktivisti vlastníci pozemkov. Pohovor skončil tak, že náhradné pozemky nie sú, tak sa bude pišať na tri inštitúcie : Ministerstvo Pôdohospodárstva, Ministerstvo Obrany, Ministerstvo dopravy a to hneď po 26.2. 2011 o týždeň. Bohu žiaľ ale doteraz sa nenapísalo nikam a už sú to dva mesiace. Pýtali sme sa pani Némovej že prečo, povedala aby sme sa obrátili na pána Štefeka a na Vás pán Primátor. Prosíme Vás pán primátor pomôžte nám v tejto veci, my vlastníci pozemkov sme nespokojní. Ďakujeme aktivisti vlastníci pozemkov.

aktivisti vlastníci pozemkov


Dobrý den, uvedené cestou úradu prešetríme a budeme Vás informovať.

JUDr. Igor Kršiak, prednosta MsÚ


PAROVCE

Dobry den, chel by som sa opytat primatora kedy naposledy a ci aj bol niekedy na Parovciach, Schurmanovej,Vodnej atd samozrejme pešo.Asi nie,lebo keby bo,l tak by videl ako to tu vyzera- chodniky,cesty medzi domami.A ak sa možem este niečo opytat, s parkovanim na Parovciach.Na Wilsonovom nabreži ste dali parkovacie miesta ako platene, ja s tym nemam žiadny problem do mesta chodim peso, ale neuvažujete to urobit aj na Parovciach? Tu su tiež firmi obchody do ktorych hodia aj ludia ktory tu nabyvaju, a pritom je tu velke parkovisko alo to je platene.Ludia čo pridu domov z prace nemaju kde zaparkovat v poobednajsich hodinach ale aj doobeda. Prijemny den prajem. Obyvatel Paroviec Marian Borecky.

Obyvatel Paroviec Marian Borecky


Dobrý deň, parkovanie zavedené vo vnútroblokoch v časti starého mesta sa osvedčilo, pričom tohto času dopravný inžinier mesta spracuváva návrh na úpravy parkovania v rizikových oblastiach.

JUDr. Igor Kršiak, prednosta MsÚ


Domov dôchodcov

Dobrý deň, chcela by som sa vedieť akú veľkú pokutu dostane firma, ktorá rekonštruovala domov dôchodcov na Zobore? Kvoli jej pochybeniu, nedodržaniu technickej dokumentácie od hasičov, sa nemohli nasťahovať obyvatelia vo vopred určenom termíne.Občanom mesta Nitra bolo uškodené.Ďakujem za odpoveď

Martina S.


Dobrý den, pokiaľ ide o pochybenie firmy, uvedené bude riešené odborným posúdením škody, ktorá takto bola spôsobená a bude to podliehať sankčným nárokom mesta dojednaným v zmluve.

JUDr. Igor Kršiak, prednosta MsÚ


Nový most

Dobrý deň, prečo sú na novom moste drevené chodníky ?

MK


Dobrý den, pokiaľ ide o výstavbu nového mostra, resp. jeho časti pre chodcov, uvedené je realizované podľa projektovej dokumentácie odborne spôs. projektanta, ku torej bolo vydané platné stavebné povolenie.

JUDr. Igor Kršiak, prednosta MsÚ


Jarné a Jesenné upratovanie

Bolo by možné nechávať poloprázdne kontajnery aj cez noc na vyhradených miestach. Už 2x sa mi stalo, že mi kontajner (možno bol aj prázdny pretože nič s neho netrčalo) odniesli s pred nosa. Teší ma zmena, že kontajnery sa oproti minulosti menia a je teda kde vyhadzovať no veľa občanov toto nestihne nakoľko v čase osadenia kontajnerov pracujú. Taktiež mi príde neefektívne aby sa po Nitre prevážali prázdne kontajnery. S pozdravom

Marián Bém



Parkovanie novostavby

Páči sa mi diskusia o parkovaní v NR, ktorá nejaký čas už beží. Viem že situácia nie je ľahká a aj to, že čokoľvek sa navrhne sa stretne s rozpačitými reakciami. Dobré projekty sa však prejavia po čase a na šomranie každý zabudne.

Ja v mojom návrhu by som chcel riešiť hlavne situáciu pred novostavbami. Tie sa delia na obytné domy a rodinné domy.

Obytné domy.

Technická norma je z nejakých 70-80 rokov. No nejaké všeobecno-závezné nariadenie by túto normu mohlo doplňať. Všetci vieme, že pod jedno parkovacie miesto na jeden byt je nemyslitelný. Dvaapol miesta by už niečo riešilo ale ak by takéto parkovisko mal stavať niekto v blízkosti jestvujúcich domov vieme ako by to dopadlo. Miesta by obsadili ľudia z okolia. Tu mi ide skôr o nové štvrte ako napríklad „Martinák“. Minule som sa tam bol previesť. Miest málo cesty veľmi úzke. Neviem čo by sa stalo ak by tam v noci horelo a bolo by treba tam niekoľko požiarnych aut a sanitiek.

Rodinné domy.

Na internete som nenašiel, ale myslím že v Prahe má jedna mestská časť VZN, že pred ohradou na svojom pozemku treba mať X parkovacích miest. Zase tu narážame na susedské vzťahy. Ak by takýto dom stavaný medzi jestvujúcimi domami. No zasa treba pamätať na nové štvrte. Aj minule som sa prechádzal po Kyneku a z hrôzou som sledoval ako na novej uličke vznikla veľmi preveľmi úzka jednosmerka. (Nepochybujem však o tom, že spĺňala všetky normy no pozrime si aké autá jazdili čo i len pre 5timi rokmi a aké dnes)

Je tu však aj ďalší problém. počul som, že keď niekto posunul plot na po x rokoch mal na katastri posunuté hranice pozemku. Verím však, že to je riešiteľné a že si to ľudia časom aj sami uvedomia, že darmo má garáž pre tri autá nalepenú na ceste spolu s diaľkovým ovládaním sú situácie, kedy jednochu príde na skok domov a parkuje na ceste. Príkladom môžu byť aj nové jednosmerky v Mlynárciach kde väčšina áut už vo dvoroch ani neparkuje.

Veľa šťastia pri riešení tohoto neľahkého problému.

Marián Bém


Ďakujeme za návrhy, resp. alternatívy možného riešenia parkovania v meste. Ako vravíte, ide o komplexný problém, pričom treba apeľovať aj na obyvateľov, že budovanie nových parkovacích plôch nemusí bezprostredne susediť priamo s icch bytmi, resp. RD, čo mnohí považujú za čiastočné narušenie osobného konfortu.

JUDr. Igor Kršiak, prednosta MsÚ


Lavka

Chcel by som vediet ako bude teraz nalozene so starou lavkou? Volakedy ste sa vyjadrili ze bude zrekonstruovana a pouzita. Je v dobrom technickom stave a bolo by mozne ju pouzit. Nitra nutne potrebuje dalsi most medzi Kalvariou a Chrenovou. Lavka by mohlo spojit tieto dve mestske stvrte aspon pre chodcov a cyklistov.Dakujem

Jan, Nitra


Dobrý deň, pokiaľ ide o starú lávku, po jej demontovaní budú jej časti uskaldnené v objekte Mestských služieb a mesto plánuje s ich použitím na prepoj toku Dobrotka alebo v Janíkovciach. Použitie tejto lávky na prepojenie Kalvárie a Chrenovej nie je technicky možné, nakoľko rozteč koryta rieky je v tomto mieste širšie, ako v mieste terajšej starej lávky

JUDr. Igor Kršiak, prednosta MsÚ


Svojpomocné vybudovanie parkovacích miest pri bytovom dome.

Dobrý deň pán primátor. Viackrát som v minulosti hovoril s predsedom VMČ č.7 o ochote vybudovať si svojpomocne parkovacie miesta pri našom dome na Ľ. Okánika 4. Je to v časti od Materskej školy na Okánika 6, projekt už existuje a v dome by som dokázal zorganizovať dostatok ochotných ľudí na realizáciu. Keďže má mesto nedostatok financií a cena prác z diela býva cca 50 %, stačilo by dodať materiál a projekt a zbytok by sme si urobili svojpomocne, v rámci akcie "U", čiže ústretovosť. Ďakujem za odpoveď.

Ing. J. Ratkovský


Dobrý de, uvedené bude mesto určite zvažovať, pričom alternatívny spôsob budovania nových parkovacích miest so združenými prostriedkami finančných prostriedkov od občanou rieši aj VZN mesta, ktoré ustanovuje možnosť poskytnúť prostriedky na budovanie nového park.miesta, ktoré bude takémuto občanovi dané do nájmu na dobu určitú.

JUDr. Igor Kršiak, prednosta MsÚ


Parkovanie firemný áut

Podľa mojich informácií mestská polícia už viackrát riešila parkovanie firemných áut na sídliskách. Naposledy koncom minulého roka, kedy vodiči týchto áut aj dostali oznam za stierač, že by tu nemali parkovať. Opiera sa to o nejaký zákon? Na podnet, ktorého občana sa toto pozastavilo a firemné autá tu veselo parkujú. Ide mi hlavne o dodávky. Na mojej ulici pravidelne parkuje niekoľko takýchto áut.

Marián Bém


Dobrý deň, pokiaľ ide o parkovanie firemných áut na sídliskách, najmä vo vnútroblokoch mesto pripravuje legislatívnu úpravu, ktorá bude riešiť takéto parkovanie. Uvedené bude riešené následne dopravným značením, ktoré obmedzi parkovanie takýchto rozmerných, resp. nákladných vozidiel na parkovacích miestach na sídliskách, ktoré budú mať k dispozícii iné odchytné parkovacie plochy.

JUDr. Igor Kršiak, prednosta MsÚ


Kosenie

Čo je s kosením v Nitre. V apríli bolo ideálne počasie a o koscoch na dieloch ani chýru.

Marián Bém


Dobrý deň, na Vašu otázku budem reagovať tak, že už tohto času prebieha kosenie podľa jednotlivých mestských častí, takže by uvedené malo byť riadne zabezpečené.

JUDr. Igor Kršiak, prednosta MsÚ


Parkovanie

Dobrý deň Pred voľbami sa veľa hovorilo o budovaní parkovacích miest. Podľa mňa len vyznačením jestvujúcich parkovísk vodorovným značením by prinieslo niekoľko desiatok miest.

Marián Bém


Dobrý deň, pokiaľ ide o budovanie parkovacích miest prebiehajú rokovania na úrovni mesta a tretích osôb o budovaní parkovacích domov a pod. Súčasne odborný útvar mesta spolu s dopravným inžinierom mapujú lokality, kde je akútna potreba obnovy dopravného vodorovného značenia. Po odsúhlasení tohto postupu dopravným inžinierom bude nasledovať realizácia cestou Mestských služieb, prípadne dodávateľsky.

JUDr. Igor Kršiak, prednosta MsÚ


Socha

Dobrý deň, chcem sa opýtať na sochu ktorá bola odstránená na jeseň minulého roku z Chrenovej 1-tkz.Ruky od Pána Bártfaya. Pánovi primátorovi som posielal aj malú petíciu za vrátenie tejto sochy nakoľko má nielen informačný ale pre nás domácich aj historický charakter a bola súčasťou najkrajšieho sídliska v Nitre. Pán Dvonč mi odpísal že záleží od rozpočtu mesta, ako to dopadlo ? Plánuje sa jej vrátenie ? A kde je uložená, lebo údajne pri jej rozoberaní a nakladaní sa s ňou zaobchádzalo veľmi nešetrne. Ďakujem..

Maroš Migo


Dobrý deň, na Vašu otázku by som reagoval tak, že predmetná socha "Rúk" z Chrenovej bola demontovaná z dôvodu jej poškodenia. Tohto času je uskladnená v skladových priestoroch Mestských služieb v Nitre a zabezpečujú sa finačné prostriedky a technické zabezpečenie na jej odbornú reštauráciu a obnovu.

JUDr. Igor Kršiak, prednosta MsÚ


Staršie diskusie

6.4.2011: Prepis diskusie bez úprav

platne na moste

myslela som platne na chodníkoch na moste, na každom sú 2 platne, ktorými sú prikryté káble, jedna smerom na klokočinu chýba, druhá je hrdzavá a hrozí, že sa za chvíľu prelomí, takýto stav bol asi pred týždňom a pol, ak to zatiaľ opravili, tak sa ospravedlňujem, aj keď pochybujem, lebo tie platne sú v katastrofálnom stave už dlhšie, a bolo o tom písané už dávnejšie myslím že v Echu.

Zuzana, Nitra


Dobrý deň, Vaša požiadavka bude predmetom obhliadky zamestnancami príslušného oddelenia MsÚ.

Š. Štefek - zástupca primátora


čistota ihriska

Dobrý deň, rada by som sa spýtala, kto má na zospovednosti čistotu ihriska. Jedná sa konkrétne o ihrisko na Nábreží mládeže pri bare Park espreso, resp.vedľa materskej škôlky Nábrežie mládeže. Na tomto ihrisku sa hráva veľa malých detičiek, ktoré sa učia aj chodiť a na ihrisku sú samé kamene a sklo, okrem iných nečistôt. Bolo by fajn, keby bolo aspoň pozametané zametacím strojom. Neraz som bola svedkom, ako dieťatko spadlo a rodičia mu museli ošetrovať ručičky. Ďakujem veľmi pekne za odpoveď.

Silvia


Dobrý deň, správu DI majú vo svojej kompetencii Mestské služby v Nitre, Vaša požiadavka im bude okamžite odstúpená na riešenie.

Š. Štefek - zástupca primátora


Mŕtvo na pešej zóne

Akým spôsobom chcete oživiť pešiu zónu počas leta?

Karolína J.


Dobrý deň, tak ako sme spomenuli v predchádzajúcej odpovedi, Mesto má veľký záujem na oživení Pešej zóny. Aj tento rok budeme podporovať koncerty, tzv. Jazzové piatky na Kupeckej a Štefánikovej ul., kultúrne podujatia pri príležitosti Dni Nitranov - 3.-5. júl - chceme situovať tiež na Pešiu zónu, nielen do Parku na Sihoti. Samozrejme, očakávame určité aktivity aj zo strany podnikateľov, ktorí majú svoje prevádzky na Pešej zóne.

Š. Štefek - zástupca primátora


online diskusia - zmysel, opodstatnenosť

Dobrý deň,

ako vnímate opodstatnenosť tejto online diskusie? Čo si od nej sľubujete? Čo by mala priniesť? ďakujem

Karolína J.


Dobrý deň. Hlavným zámerom zavedenia online diskusie je priniesť našim obyvateľom novú formu komunikácie, nakoľko nie všetci obyvatelia majú čas osobne navštíviť mestský úrad. Súčasne je veľa ľudí, ktorým takáto forma komunikácie vyhovuje omnoho viac. Okrem iného vedenia mesta zaviedlo pravidelné osobné stretnutia vedenia mesta v klientskom centre na Mestskom úrade v Nitre, ktoré sa uskutočňujú každú stredu od 13.00 - 17.00 h. Hlavným cieľom takejto komunikácie je umožniť obyvaľom rôznymi formami diskutovať na aktuálne otázky a problémy, ktoré ich trápia. Spoločne hľadať riešenia, nakoľko nám záleží na názoroch každého obyvateľa či návštevníka nášho mesta.

I. Kršiak - zástupca primátora


Reklama

Dobrý deň, mesto sa už dlhšiu dobu snaží prilákať naspäť ľudí na pešiu zónu a zároveň ich tým vlastne vylákať z nákupných centier. Zaujímalo by ma či je teda podľa vás vhodné umiestňovať na stránku mesta Nitry reklamu na obchodno-zábavné centrum Mlyny - centrum priamo zodpovedné za to, že na pešej zóne je už menej obchodov, menej ľudí... Zodpovedné za to, proti čomu mesto bojuje. Ďakujem

Martin R.


Ďakujeme za reakciu. Mesto sa snaží svojimi aktivitami a kultúrno-spoločenskými akciami vytvoriť bohatý program pre obyvateľov na Pešej zóne v Nitre, a tým ich prilákať aj mimo obchodných a zábavných centier. Webová stránka mesta obsahuje odkazy na obchodných partnerov mesta, ktorými sú aj obchodné centrá, ale uvedené nemá vplyv na aktivity na Pešej zóne. V najbližšom období, okrem iných podujatí, pripravuje Mesto Nitra bohatý kultúrny program na Svätoplukovom námestí počas Dní Nitranov, čo určite priláka nielen obyvateľov, ale i návštevníkov nášho mesta do jeho centra.

I. Kršiak, prednosta MsÚ


detské ihrisko

Dobrý deň. Chcela by som sa informovať o tom, či by sa nedalo zrenovovať detské ihrisko medzi ulicami Hollého, Štúrova, Bernoláková, už minimálne 25 rokov sa tam nič neopravilo, zišlo by sa tam pridať pieskovisko, nejaká hojdačka, šmýkalka, pretože v Starom meste je veľmi málo slušných ihrísk, a žije tu už pomerne veľa rodín s malými deťmi. V blízkom okolí je ihrisko len za bývalými pozemnými stavbami a to využíva na hranie aj blízka škôlka. Ďalej by ma zaujímalo, kedy sa opravia železné platne na moste smerom na klokočinu, už tam jedna aj chýba. Ďakujem.

Zuzana, Nitra


Ďakujeme za Váš príspevok. Máme záujem rekonštruovať, príp. vymeniť všetky detské ihriská v meste Nitra. Vaša požiadavka bude odstúpená Mestským službám v Nitre na bezodkladné vybavenie. Problém so železnými platňami na moste na Klokočinu nám nie je známy, pôjdeme na tvaromiestnu obhliadku, príp. prosíme o Váš kontakt, aby sme spoločne vykonali obhliadku za účelom riešenia Vašich požiadaviek.

Š. Štefek - zástupca primátora, I. Kršiak - prednosta MsÚ


Niekoľko otázok

Dobry den, zaujimalo by ma niekolko otazok z roznych oblasti fungovania mesta: 1. Vybudovalo uz mesto system elektronickych aukcii na obstaravanie? Ak ano, kolko obstaravani uz takto vybavilo. Ak nie, kedy sa planuje zacat pouzivat tento system? 2. Docital som sa o nejakom nedavnom pracovnom stretnuti ohladne parkovania, ktore pravdepodobne nadviazalo na vyzvu pripomienkovania verejnostou. Zaujimalo by ma, ktora konkretna alternativa riesenia bude zvolena (parkovacie domy, rozsirovanie existujucich parkovacich miest na ukor zelene, zjednosmernovanie ciest,...)? 3. A ešte jedna aktuálna: Dnes ráno okolo 7:20 bola na Chrenovej spustena sirena civilnej ochrany. Neviete, ako je to mozne, resp. co bolo pricinou? Po nedavnych udalostiach vo Fukusime je to dost citliva tema na nejake zartovanie. Zodpovedny by mal podat vysvetlenie a niest zodpovednost. Dakujem

Martin, Nitra


K otázke č.3 - Príčinou spustenia sirén bola porucha na technickom zariadení, ktoré spravuje Obvodný úrad v Nitre. K otázke č.2 - Na tomto rokovaní boli rozdiskutované viaceré alternatívy riešenia parkovania v meste Nitra. V podstate ich spomínato vo svojom diskusnom príspevku. Jednou formou je budovanie parkovacích domov. Tri takéto projekty sú momentálne v riešení v rámci verejnosúkromného partnerstva. Určite bude prebiehať aj výstavba klasických parkovacích miest, nevylučujeme do budúcnosti aj zjednosmerňovanie niektorých miestnych komunikácií, ale až po dobudovaní rýchlostnej komunikácie. K otázke č.1 - Mesto Nitra má zavedenú elektronickú aukciu pri verejnom obstarávaní. Do dnešného dňa to bolo 114 výberových konaní riešených elektronickou aukciou.

Š. Štefek - zástupca primátora, I. Kršiak - prednosta MsÚ


Parkovanie

Dobrý deň. Chcem sa informovať prečo na Párovskej 6, v Nitre sa môže parkovať na chodníku pred barákom a je tam dokonca aj dopravnou značkou upravená jednosmerná cesta a na Murániho ulici je tam taká istá situácia akurát neviem prečo je tam značka zákaz vjazdu všetkých vozidiel, keď na konci je parkovisko a tam sa parkovalo 20 rokov. Ubrali ste z parkovania na ceste a postavili jedno úbohé parkovisko. A ešte k dopravnému značeniu. Na Viničkách kde je otočisko autobusov a je tam táká istá značka sa veselo parkuje.

Miro Nitra


Mesto momentálne rieši komplexne parkovanie. O záveroch budeme obyvateľov informovať. Vaše konkrétne pripomienky musím dať preveriť a zohľadníme ich pri konečných riešeniach. Odhadujem, že do konca mája bude upravený systém parkovania v meste.

J. Dvonč


Lanovka

Dobry den, chcel by som sa spytat kedy sa obnovi lanovka na Pyramidu ? Bola by dalsou atrakciou, ktora by mohla prilakat do Nitry turistov a dovolim si tvrdit svojou atraktivitou na urovni Nitrianskeho hradu. Bolo by mozne postavit spodnu stanicu v mestskom parku, pripadne v buducom River parku ? - v tom pripade by bola jej navstevnost urcite vacsia. V Rakusku a Svajciarsku je uplne bezne ze kabinkova lanovka ide aj nad obytnymi domami vo vacsej vyske

Peter Kovac


Rokujeme s investormi o možnosti výstavby výťahu alebo lanovky na Pyramídu. Zatiaľ sme nezvažovali umiestnenie spodnej stanice v priestore parku.

doc. Ing. Jozef Dvonč, CSc.


Popagácia Nitry

Naše mesto by malo byť prezentované aspoň v let.turist. sezone v Televízii v živej panoráme. Okrem lyž. stedísk sa tu propagujú aj menšie mestá ako Nitra Mest. časť Zobor je najmä v lete navštecvuje veľa turistov. Bolo by nutné zastávky MHD doplniť smet. nádobami a lavičkami Chýbajú najmä na Hornozoborskej ul. Taktiež by bolo dobré vymeníť hrdzavé označťníky zastávok MHD . Ďakujem.

I. L i s ý Nitra Hornozoborská ul.95


Ďakujem za pripomienky, určite ich zohľadníme na útvare cestovného ruchu a propagácie. Podnet k lavičkám a smetným nádobám na Hornozoborskej ul. budú riešiť Mestské služby Nitra.

doc. Ing. Jozef Dvonč, CSc.


Trvalý pobyt

Dobrý deň, chcela by som sa spýtať, ako mám postupovať, ak si chceme po svadbe prehlásiť trvalý pobyt z našej obce do Nitry? Ďakujem.

Gre.


Dobrý deň, ohľadne prehlásenia trvalého pobytu treba prísť do klientskeho centra mestského úradu - evidencia obyvateľov počas pracovnej doby.




Zdroj: Webstránka mesta Nitry