Železničná stanica v Nitre je nedôstojná

Železničná stanica v Nitre (tak ako aj autobusová) nepatrí práve k ozdobám mesta. Ako iste viete, Nitra neleží na hlavnej trati a to sa odzrkadľuje na stave stanice a celej železničnej preprave. Aké príjemné by bolo prísť do novej modernej stanice, počkať v čakárni na spoj, nasadnúť do čistého a rýchleho vlaku a vysadnúť za hodinu v Bratislave, kam dochádza množstvo študentov a pracujúcich. Vráťme sa ale do reality...

Prečítajte si najnovšie vyjadrenie ŽSR z dňa 27.9.2012:

Pôvodný zámer ŽSR realizovať Nitru ako samostatnú stavbu bol zmenený v rozsahu prípravy a realizácia ŽST Nitra sa pojala ako výstavba v rámci stavby Šurany – Nitra – Leopoldov, elektrifikácia trate. ŽSR pôvodne plánovali túto investíciu z vlastných zdrojov ŽSR, ale vzhľadom na nedostatok zdrojov na takúto veľkú investíciu bola prerokovaná možnosť s Riadiacim orgánom OPD o jej financovanie z prostriedkov EÚ. Výsledkom je oznámenie Ministerstva dopravy výstavby a regionálneho rozvoja SR, Sekcie Operačného programu Doprava č.3400/2012/SOPD-z.27855 zo dňa 16.05.2012 ako Riadiaceho orgánu pre Operačný program Doprava, ktorým bolo rozhodnuté, že z prostriedkov Operačného programu Doprava, Prioritná os č. 4 bude zaradená v programovom období 2007 – 2013 príprava projektovej dokumentácie stavby „Elektrifikácia a optimalizácia trate Leopoldov – Nitra – Šurany.

Z uvedeného vyplýva, že ŽSR spracovali záväzný pokyn k zahájeniu investičného procesu a v súčasnosti pripravujeme súťažné podklady pre vypísanie verejného obstarávania zhotoviteľa projektovej dokumentácie.

Až z projektovej dokumentácie a následne jej prerokovania bude zrejmé aký bude postup bude zvolený v prípade ŽST Nitra. Čo sa týka termínov, vzhľadom k tomu, že príprava súťažných podkladov takéhoto rozsahu zaberie veľa času, budeme sa vedieť vyjadriť až po vyhlásení VO.


Nedoriešený je aj priestor pred stanicou, Staničná ulica je tankodrom

Železničná stanica Nitra

Fotogaléria

Zdroj: ŽSR, foto Nitralive.sk