NITRA 19. mája (SITA) – Železničná stanica v Nitre by sa mala kompletne zrekonštruovať za 4 150 000 eur bez DPH. Projektová dokumentácia je už vypracovaná, chýbajú však peniaze. Železnice Slovenskej republiky túto investíciu momentálne vo svojom rozpočte nemajú. „Zaradenie tejto stavby do nášho investičného plánu s ohľadom na jej vysoký rozpočtový náklad bude závisieť od finančných možností rezortu dopravy a pridelených finančných prostriedkov pre Železnice SR v budúcich rokoch,“ uviedla pre agentúru SITA Zuzana Chalupová z odboru komunikácie Železníc SR. Ako ďalej dodala, pre hospodársku krízu v súčasnosti riešia hlavne havarijné stavy, na nové investičné akcie peniaze nezostávajú. Rekonštrukcia výpravnej budovy železničnej stanice v Nitre by sa podľa jej slov mohla realizovať v rokoch 2014 – 2015.

Železnice sa začali prípravou rekonštrukcie zaoberať na základe požiadavky Nitrianskeho samosprávneho kraja z roku 2006. Cieľom má byť zlepšenie jej celkového stavebného a technického stavu, vzhľadu a kultúry cestovania. Stanica je už roky jazvou na tvári Nitry a na jej nedôstojný stav dlhodobo poukazuje vedenie mesta aj kraja. „Už sa pomaly v Hornej - Dolnej opravujú železničné stanice a na krajské mesto takej dôležitosti ako je Nitra sa zabúda. Je to skutočne nedôstojné a robí to veľmi zlý imidž aj Železniciam,“ povedal predseda kraja Milan Belica. Poukázal tiež na to, že Nitra nemá elektrifikovanú trať. „Sme energetické srdce Slovenska a chodia tu motorové vláčiky,“ kritizuje Belica.



Projektová dokumentácia pre stavebné povolenie je hotová od roku 2008. Rieši rekonštrukciu a modernizáciu hlavných objektov stanice: železničnej výpravnej budovy, hygienických zariadení pre cestujúcich a výhybkárskeho stanovišťa číslo jedna. Zahŕňa tiež nové prípojky a rozvody inžinierskych sietí, prevádzkové súbory slaboprúdových rozvodov a automatickej telefónnej ústredne vrátane vonkajších objektov novej trafostanice a náhradného prúdového zdroja elektrickej energie. Ako ďalej informovala Chalupová, po prerokovaní projektovej dokumentácie všetkými zainteresovanými organizáciami a orgánmi verejnej správy do nej v roku 2009 generálny projektant zapracoval viaceré zmeny. „Dopracovať bolo treba projektované rozvody z novej trafostanice a náhradného zdroja elektrickej energie pre výpravnú budovu, vodiace línie pre nevidiacich a slabozrakých v hale staničnej budovy a zmeny spevnených plôch,“ uviedla Chalupová.

Veľká premena čaká aj nitriansku autobusovú stanicu. Dopravca Veolia Transport Nitra ju plánuje zbúrať a vybudovať nanovo. Na obrovský projekt v súčasnosti hľadá developera. Odhadované náklady sú 33 miliónov eur, nová stanica by mala stáť do piatich rokov.

Diskusiu o železničnej stanici a železniciach všeobecne nájdete v našom Diskusnom fóre




Zdroj: (SITA, mp;nr),201005190107, fotografie NitraLive!