Chvíľu sa zdalo, že s mužským basketbalom to v Nitre nevyzerá moc ružovo, sezóna 2014/2015 sa pre Nitranov však predsalen začne. V sobotu 4. októbra nastúpi domáci MBK SPU Nitra proti Karlovke Bratislava (nováčik). Zápas sa koná o 18:00 hod. v Mestskej športovej hale na Klokočine.

Čo je nové v basketbalovej Nitre?

- nový názov: MBK SPU Nitra
- úplné nový káder - z minuloročného osadenstva ostala iba štvorica mladíkov – Lukáš Bukovič, Marian Kysela, Juraj Šimončík a Juraj Štefek
- realizačný tím neprešiel žiadnymi zmenami, jediná obmena tak nastala na pozícii generálneho manažéra, keď Juraja Poláka nahradil Peter Seman
- do hľadiska by radi privítali rodiny s deťmi
- pripravené sú projekty pre základné školy, súťaže pre divákov v polčasových prestávkach a iné
+ liga ponesie názov EUROVIA Slovenská basketbalová liga

Filozofiou nového vedenia klubu je postaviť tím na vysokoškolských mladíkov, ktorých má okrem pôsobenia v Nitre motivovať možnosť študovať na jeden z dvoch miestnych univerzít. Preto do kádra postupne pribudol Jakub Novysedlák, držiteľ dvoch titulov s Interom Bratislava, Juraj Jánošík, perspektívny pivot zo špičkového českého programu „Future Stars“ alebo navrátilec Roman Vido, ktorý sa pod Zobor vracia po dvoch rokoch. Kvalitu by mal priniesť spoza oceánu Justin Ward a na skúške je zatiaľ rozohrávač z Čiernej Hory Nikola Lalić.

Povedali na tlačovej konferencii

„Začína nová éra nitrianskeho basketbalu, ide o dlhodobý projekt v spolupráci s vysokými školami, ktorý bude prepojený s profesionálmi.“ Nitriansky projekt nie je plánovaný krátkodobo, ale až budúcnosť ukáže, či je v slovenských podmienkach možné pracovať na takejto báze. Preto je aj novovytvorený tím zložený z 9 hráčov, ktorí aktívne študujú na vysokej škole v Nitre.

Peter Seman - generálny manažér


V prípravných zápasoch zaznamenali Nitrania priaznivú bilanciu – 4 víťazstva a 3 prehry. Vysokoškoláci nastúpili v príprave proti prvoligovým celkom, ale skutočným testom boli zápasy s Pardubicami alebo Banskou Bystricou. Tieto zápasy ukázali možnosti kádra, ale ako Urban poznamenal, proti Bystrici podali jeho zverenci v oklieštenej zostave počas prvých 10 minút excelentný výkon. „Práve toto by mohla byť naša hra, ktorou by sme sa chceli prezentovať v stretnutiach.“ pokračoval tréner domácich Ľubomír Urban. Testom ambícií družstva bude prvá štvrtina základnej časti, ale hráči Nitry rozhodne neplánujú byť ľahkým súperom na domácej palubovke.

„Veľkou zmenou oproti minulým obdobiam je motivácia jednotlivých hráčov, pretože majú jedinečnú možnosť hrať najvyššiu súťaž, ukázať svoje schopnosti a kvality. Hlavným motivujúcim prvkom bolo zapojenie študentov vysokej školy do družstva, ale aj zapojenie hráčov z vlastnej liahne“, dodal tréner Urban. Hlavným ťahákom pre potenciálnych hráčov je štúdium na 8-ročnom Športovom Gymnáziu, z ktorého môže následne nastúpiť na jednu z dvoch univerzít pôsobiacich v Nitre. Tréner Nitry verí tomu, že sa v budúcom roku podarí obnoviť reprezentačnú zložku, ktorá má možnosť zúčastniť sa Svetovej Univerziády v Južnej Kórei. Práve Ľubomír Urban dostal na zodpovednosť vytvoriť reprezentačný výbor, v ktorom pevne dúfa, že budú mať zastúpenie aj jeho zverenci. Klub sa však nebude zaujímať iba o hlavnú zložku, jeho cieľom je taktiež užšie spolupracovať s mládežníckym družstvom BKM SPU Nitra.

Ľubomír Urban - tréner


Vedenie klubu nezabúda ani na návštevníkov domácich zápasov, počas sezóny pre nich pripravuje veľké množstvo noviniek. „Do hľadiska by sme chceli prilákať celé rodiny, aby sa stal basketbal rodinným športom,“ povedal na túto tému Seman.

Peter Seman - generálny manažér



Fotogaléria z tlačovej konferencie


Video




Zdroj: Nitralive.sk, MBK SPU Nitra, foto/video Nitralive.sk