Roky sa hovorí o úpadku pešej zóny, o tom, že sa z nej vytratil život, energia a genius loci. Za vinníkov sa označujú obchodné centrá, rozpredaj majetku, aj nedostatok príťažlivých prevádzok. Tie isté vety počúvame od viacerých primátorov. Ja si nedovolím kritizovať žiadneho z nich, pretože je to naozaj ťažká vec začať riešiť centrum mesta.

Zároveň si myslím, že primátor má byť ten, kto naberie odvahu. Odvahu na to, aby vyzval všetkých - pamiatkárov, nájomcov, vlastníkov budov, aj obyvateľov mesta na debatu o pešej zóne.

V Nitre sa takáto debata nekoná a čas plynie. Ako krajské mesto nesmieme zaspať, potrebujeme prinášať vízie, realizovať a rásť. Inak naša Nitra padne na úroveň okresných miest.

Pokúsil som sa v tejto téme o pomyselný prvý krok, aby sme sa konečne pohli od slov k činom. Dal som architektom vypracovať návrh obnovenej pešej zóny, ktorý ponúkam tak povediac do pľacu. Poďme sa o ňom baviť, diskutovať, poďme ho vylepšiť a hlavne ho poďme konečne zrealizovať. Lebo Nitra už nemôže ďalej čakať.

Nechcem, aby bol môj návrh braný ako berná minca, ja zďaleka nie som ten najmúdrejší. Ale chcem, aby sme sa konečne od predvolebných sľubov preniesli k odbornej debate a čo najskôr aj k realizácii.


PRÍĎTE, VSTÚPTE A VITAJTE

S kandidátmi na poslancov sme vyčistili roky zanedbávaný priestor v strede pešej zóny. Upratali sme ho, vlastnými rukami postavili prístrešok, okolie sme zveľadili a do priestoru sme umiestnili maketu s novou pešou zónou. Budem rád, ak sa na ňu pôjdete pozrieť a dáte mi vedieť svoj názor pod tento príspevok: https://bit.ly/pesia-zona


MAŤ DÔVOD NÁVŠTÍVIŤ PEŠIU ZÓNU

Návšteva pešej zóny musí byť o emócii. Pešia zóna nie je o budovách, ale o ich obsahu, o službách, ktoré poskytujú. Ja som za vrátenie emócie do tohto priestoru.

Námestie môže slúžiť ako galéria a priestor na mestské trhy, z Mestského domu môžeme vytvoriť napríklad reprezentatívnu radnicu. Mesto tu môže mať zriadené svoje Klientske centrum, či mestskú cestovnú kanceláriu, kde bude ponúkať zájazdy do partnerských miest. Bol by som rád, keby sme priniesli na pešiu zónu prevádzky ako mliečny bar alebo mestská pekárnička.

Čo keby sa priestory nevyužitého Domu módy zmenili na otvorené javisko – priestor pre umelecké kluby, ochotnícke divadlá – na ich skúšky a vystúpenia a zároveň pre obyvateľov na posedenie pri vínku a kultúre? Zo zanedbaného priestoru v centre pešej zóny by sa mohol stať napríklad malý parčík pre deti s amfiteátrom.

Jednoducho, nápadov je veľa, cieľ je jediný: priniesť do tohto priestoru zážitok a zmysel. Ja verím, že spolu to dáme.

Pešia zóna Nitra, Igor Kršiak, vizualizácieo Pešia zóna Nitra, Igor Kršiak, vizualizácieo Pešia zóna Nitra, Igor Kršiak, vizualizácieo Pešia zóna Nitra, Igor Kršiak, vizualizácieo Pešia zóna Nitra, Igor Kršiak, vizualizácieo Pešia zóna Nitra, Igor Kršiak, vizualizácieo Pešia zóna Nitra, Igor Kršiak, vizualizácieo Pešia zóna Nitra, Igor Kršiak, vizualizácieo Pešia zóna Nitra, Igor Kršiak, vizualizácieo Pešia zóna Nitra, Igor Kršiak, vizualizácieo Pešia zóna Nitra, Igor Kršiak, vizualizácieo Pešia zóna Nitra, Igor Kršiak, vizualizácieo Pešia zóna Nitra, Igor Kršiak, vizualizácieo Pešia zóna Nitra, Igor Kršiak, vizualizácieo



Objednávateľ: Igor Kršiak
Dodávateľ: Beam media, s.r.o.