Kniha o záchranároch, jediná svojho druhu na slovenskom knižnom trhu je konečne vydaná. Napísal ju, dnes 26 ročný Nitran, Peter Lavo. Asi pred 9 rokmi sa pustil autor do písania knihy o práci záchranárov.

My sme mu položili zopár otázok za Vás, aby sme zistili ako to bolo s písaním knihy, prečo to trvalo tak dlho a čo očakáva od vydania knihy?

Tiesňové volanie - kniha


Čo ťa viedlo k napísaniu knižky, navyše jej téma určite nebola jednoduchá...?

Hľadal som v kníhkupectvách, v knižniciach a na internete nejakú knihu, ktorá by sa do hĺbky zaoberala prácou v záchranke, možno práve z pohľadu laika. Kníh o medicíne pre záchranárov je dosť, ale kniha ktorá by opisovala zákutia práce záchranárov z pohľadu laika ani jedna. Žiadnu takú knihu som nenašiel a tak som sa rozhodol, že si takú napíšem sám. Ďaľším podnetom bolo, keď som sledoval správy, kde boli zábery záchranárov ako zasahujú pri hromadnej dopravnej nehode na diaľnici D1, pri ktorej boli aj nejaké obete na ľudských životoch. Téma nebola jednoduchá ale vďaka záchranárom z Nitry a aj ďalších, lekárom zo záchranky, z urgentných príjmov som to dotiahol do úspešného konca. Tiež som si sám študoval urgentnú medicínu, takže to bolo zaujímavé nie len samotné písanie, ale aj príprava na písanie.

V čom je tvoja knihy jedinečná, odlišná od tých medicínskych, ktoré napísali eurodvaní odborníci, napríklad lekári zo záchranky, alebo záchranári?

Uvedomil som si, aká náročná je ich práca v každom ohľade a ako málo o nej laici vedia. Chcel som, aby vznikla kniha, ktorá by do detailov opisovala prácu záchranárov z laickeho pohľadu, ale zase šla do hĺbky a opísala všetky zákutia práce zdravotníckych záchranárov. Zákutia, ktoré boli možno do tohoto času skryté očiam verejnosti. Média síce často píšu o práci záchranárov, ale skôr okrajovo, keď ide o dopravné nehody, niekde som videl články o tom čo sa nachádza v sanitke. Je však pravdou, že čím ďalej, tým častejšie sa o práci záchranárov píše, ale tak či tak, mnoho redaktorov zabúda na niektore podstatné fakty, ktoré sa úzko dotýkajú záchranných služieb a práce záchranárov.

Knihu si písal skoro desať rokov. Čím to bolo spôsobené?

Kniha vznikala pomaly. Bolo to dané už len tým že zo začiatku som o tom nič nevedel. Alebo len to, že majú reflexné oblečenie, rýchle sanitky a mnoho drahého vybavenia, vedomosti z anatómie atď. Postupne som sa zoznámil s niekoľkými lekármi a záchranármi, ktorí pracovali na záchranke, či už v Nitre, alebo aj v okolí. Písal som prvú verziu knihy, ktorá sa odohrávala v USA. Hľadal som sponzorov, ktorí by mi prispeli na vydanie knihy, ale problém bol práve v tom, že príbeh sa odohrával v USA. Dnes, s odstupom času sa pri čítaní prvej verzie usmievam. Nemal som asi ani desať percent z vedomostí o práci záchranárov, ktoré mám dnes. Potom som písal ďalšie a ďalšie verzie. Text som prepisoval, upravoval, dopĺňal. Napokon som sa dostal až k siedmej verzii príbehu.

Pomohlo ti, že sa dej knihy odohráva v meste, kde žiješ?

Samozrejme. Lepšie sa opisujú ulice, ľudia. Opisujem príbeh na reálnych uliciach mesta. Len postavy sú vymyslené, dokonca aj niektoré stavy pri ktorých posádka záchrannej služby zasahuje sa naozaj odohrali, ale na inom mieste a možno trochu inak.

Ešte k tej príprave knihy, ako to prebiehalo. Okrem čítania kníh z medicíny si bol aj v bližšom kontakte so záchranármi?

Počas písania knihy som sa zúčastnil niekoľkých výjazdov s posádkami ZZS, prečítal som niekoľko kníh z urgentnej medicíny, dominujú tie od doc. Mudr. Dobiáša. Stovky hodín som strávil konverzáciou s rôznymi lekármi, záchranármi a ďalšími, ktorí o práci záchranárov niečo vedia. Moc mi to pomohlo, keď som mohol počúvať čo si o práci záchranárov myslia, ako ju vnímajú. Riešili sme množstvo problémov ktoré videli oni, ktoré zasahujú do práce záchranárov. Niektoré problémy ktoré som považoval za doležité, som opísal stručne v knihe. Keby som mal však opísať všetky problémy, potreboval by som viac strán než len popísaných 260 strán. Snažil som sa, aby sa laik niečo naučil, dozvedel o práci záchranárov a aby záchranári a ďalší z brandže vedeli ako sa na ich prácu pozerajú laici.

Kniha, ktorej som dal názov „Tiesňové volanie“ je dopísaná a vydaná. Výtlačok knihy je možné objednať si na www.viakniha.sk a na www.martinus.sk, alebo kúpiť v kamennej predajni Martinus.

V podstate nejde ani o román, je to skôr dokument, reportáž z miesta činu a akési zhrnutie a vyzdvihnutie hlavných pilierov práce záchranárov.

Dúfam, že kniha si nájde svoje miesto a zaujme nielen odbornú verejnosť, ale aj tú laickú.


Knihu vyhráva Michaela Hájeková



Zdroj: Nitralive.sk, autor knihy