Blog o doprave s Andrejom Sitkeyom
Máte otázky k téme doprava? Píšte na: Táto e-mailová adresa je chránená pred spamovacími robotmi. Na jej zobrazenie potrebujete mať nainštalovaný JavaScript.

Po siedmych rokoch od prvého rokovania začne na budúci týždeň rekonštrukcia Univerzitného mosta. Most je súčasťou cesty I. triedy č. 64 a investorom opravy je Slovenská správa ciest. Oprava mosta bude realizovaná po poloviciach a vyžiada si zásadnú zmenu organizácie dopravy na viacerých priľahlých uliciach.

1. Premávka na Univerzitnom moste bude vedená v dvoch jazdných pruhoch, vždy v smere od centra mesta na Chrenovú.

2. Premávka na Tr. A. Hlinku v úseku od OC Centro Nitra po Univerzitný most bude obojsmerná, aby sa zabezpečil vjazd do areálu univerzít a do ulice Nábrežie mládeže smerom ku komunálnym službám. Na konci jednosmernej ulice Nábrežie mládeže bude použitý prikázaný smer vľavo tzn. bude možné odbočiť smerom na Chrenovú, čo je v súčasnosti zakázané.

3. Križovatka Tr. A. Hlinku – Akademická pri OC Centro Nitra.

- na Akademickej ulici pred križovatkou s Tr. A. Hlinku bude zmenené radenie do jazdných pruhov pred križovatkou. V smere od AX bude zakázané odbočenie vľavo smerom k mostu. V dôsledku tejto zmeny budú dva pruhy rovno smerom na ulicu B. Slančíkovej a jeden pruh bude vpravo.
- na Tr. A. Hlinku v smere od cintorína budú dva pruhy vyhradené na odbočenie vpravo na ulicu B. Slančíkovej, jeden pruh bude rovno na Tr. A. Hlinku a jeden vľavo smerom na Akademickú ulicu.

4. Zmeny na MK B. Slančíkovej

- na B. Slančíkovej budú po oboch stranách zrušené parkovacie pruhy, na križovatke bude zrušený stredový ostrovček, rovnako bude zrušený ochranný ostrovček a priechod pre chodcov oproti spojenej škole. Namiesto parkovacích pruhov sa v smere k Chrenovskému mostu zriadia dva jazdé pruhy, jeden zastávkový pruh a v smere k OC Centro Nitra zostane jeden jazdný pruh.
- autobusová zastávka pri potravinárskej škole smer centrum bude zrušená. Nahradená bude zastávkovým pruhom na B. Slančíkovej
- na súbežnej komunikácii s Tr. A. Hlinku bude pred križovatkou s B. Slančíkovej prikázaný smer odbočenia vpravo.

5. Križovatka B. Slančíkovej – Nábrežie mládeže

- na križovatke bude zmenená prednosť v jazde. V súčasnosti smeruje hlavná cesta zo Slančíkovej na Nábrežie mládeže. Po novom bude hlavná cesta v smere B- Slančíkovej - Chrenovský most.

6. Chrenovský most bude jednosmerný v smere od B. Slančíkovej k Wilsonovmu nábrežiu. Zároveň na moste budú dva pruhy vľavo smerom na Wilsonovo nábrežie.

7. Na križovatke Kmeťkova – Wilsonovo nábrežie bude realizovaných niekoľko významných zmien.

– hlavná cesta bude v smere z Chrenovského mosta na Wilsonovo nábrežie smer centrum.
– na Wilsonovom nábreží v smere od Napervilskej bude prikázaný smer vpravo na Kmeťkovu ulicu.
– z Kmeťkovej ulice bude možné odbočenie vľavo a vpravo. Na most bude vjazd zakázaný.

8. Wilsonovo nábrežie v úseku od Chrenovského mosta po Univerzitný most bude jednosmerné, v jednom smere budú dva pruhy. Na uliciach Hodálova, A. Šulgana a Fraňa Mojtu bude následne osadený prikázaný smer odbočenia vpravo.

9. Križovatka A. Hlinku - Štúrova - Wilsonovo nábrežie

- na Wilsonom nábreží budú dva pruhy vpravo smer Mlyny a jeden pruh rovno smer Československej armády.
- v smere od Štúrovej bude zrušené ľavé odbočenie do Wilsonovho nábrežia.
- v smere od Československej armády bude zrušený smer priamo do Wilsonovho nábrežia.

* Na dopravne významných križovatkách bude vykonávať dohľad dopravná polícia.
* Na viacerých križovatkách budú zmenené alebo doplnené signály na cestnej svetelnej signalizácii.
* Odklon nákladnej dopravy bude na križovatke ciest I/64 ( Novozámocká )- II/562 (Cabajská) na cestu II/562, rovnako bude realizovaný odklon na križovatke ciest I/51 - I/64 - I/65 Zlatomoravecká križovatka, na križovatke ciest R1 a I/51 Selenec, na križovatke I/64 - R1A, križovatke II/513 a R1A a R1 - II562.



Zdroj: Andrej Sitkey pre Nitralive.sk