Najbližšie dva týždne budú nad Nitrou prelietavať drony. Budú zberať dáta pre technickú evidenciu miestnych ciest.

Ide o zákazku mesta, spracovateľom je súkromná spoločnosť, ktorá na zber dát použije okrem iného aj súpravu dvoch dronov. Jeden bude prelietavať nad okrajovými časťami Nitry, druhý nad sídliskami a centrom mesta.

Monitoring ciest sa bude vykonávať hlavne počas dní s pekným a stabilným počasím. Zber údajov o miestnych komunikáciách pre pasportizáciu ciest potrvá približne dva týždne.

V prípade priaznivého počasia bude dron v piatok prelietavať nad Kalváriou, Krškanmi, Čermáňom II. a Klokočinou I. V sobotu ho ľudia uvidia nad Klokočinou II., Dražovcami a v oblasti nad nemocnicou na Zobore.

Drony pozbierajú údaje nielen o cestách, ale aj o parkoviskách vo vlastníctve mesta Nitra a o verejných priestranstvách, ktoré slúžia miestnej doprave a sú zaradené do siete miestnych ciest.

Výsledkom zberu dát bude podrobná snímka miestnych ciest vo vysokom rozlíšení, ktorá pomôže lepšie analyzovať súčasný stav cestnej siete na území Nitry.

Obyvatelia nemusia mať z dronu žiadne obavy. Ide o najbezpečnejší dron na trhu so zdvojenými kritickými systémami, ktorý je schopný aj letu bez jedného motora. Dron má tiež padák pre vyššiu bezpečnosť, ktorý je nad intravilánom v tejto kategórii povinný. Je tiež vybavený senzormi pre detekciu prekážok v každom smere, má tiež schopnosť kopírovať terén a je vybavený odpovedačom pre schopnosť vidieť a byť videný pre okolitú letovú prevádzku.



Zdroj: Tomáš Holúbek / Mesto Nitra