Nitriansky samosprávny kraj (NSK) rokuje s Mestom Nitra o zriadení Integrovaného Dopravného Systému (IDS), ktorý už na Slovensku funguje v Bratislavskom, Žilinskom samosprávnom kraji a tiež na východnom Slovensku v Prešovskom a Košickom kraji. Systém by zastrešoval tzv. organizátor IDS, ktorý by bol zodpovedný za komplexnú prevádzku. IDS bude fungovať budˇpod hlavičkou NSK, alebo ako spoločný projekt NSK a Mesta Nitra.

Zastupiteľstvo NSK sa zámerom vybudovať IDS bude zaoberať v pondelok 20. marca 2023, schvaľovať budú materiál "Zámer integrácie verejnej osobnej dopravy v podmienkach Nitrianskeho samosprávneho kraja". Zámer by sa mal dostať aj na mestské zastupiteľstvo. Pracovné rokovanie medzi krajom a mestom sa uskutočnilo 1. februára 2023.

Termíny, náklady

Predpoklad založenia spoločnosti je január 2024, spustenie ostrej prevádzky je odhadované na polovicu 2027. Integrovaný dopravný systém v Nitrianskom kraji je tak vzdialenou budúcnosťou. Ešte pred spustením systému bude podľa zámeru potrebné zamestnať personál, v roku 2024 napríklad 6 osôb, náklady vo výške takmer 245-tisíc eur.

Čo je princípom a výhodou IDS?

✅ jednotné podmienky a tarify v MHD, mimomestskej doprave, vlakoch
✅ rýchlejšie spojenia v rámci miest a obcí / nadväznosť spojov
✅ všetky informácie na jednom mieste, informovanie o obmedzeniach, výluke, meškaní
✅ jedna aplikácia/karta pre všetky dopravné prostriedky



Zdroj: Nitralive.sk